Cyanobacteria in reservoirs in brazil and their harm to public health
Keywords:
Cyanobacteria, Water Quality, Disease.
Abstract
Brazilian reservoirs, rivers and lakes are analyzed and their water quality with cyanobacteria that produce toxins causing many diseases and with others that may be used in human and animal food are compared. The quantity of cyanobacteria in the water is a great risk to the population, with high rates of disease and even death. Cyanobacteria-originated toxins are related to lack in investments in basic sanitation. Cyanobacteria may remain in the water even after treatments in reservoirs. In fact, they attack tubes and piping that take water to the consumer and thus compromise water quality. Studies have shown that some types of cyanobacteria may be used in human and animal food since they contain high rates of nutrients and essential amino acid in their composition.
Published
2011-01-25
Section
Environment
A Revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com o intuito de manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores. As opiniões emitidas pelos autores são de sua exclusiva responsabilidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizado pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution
Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional. São permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualquer meio ou formato) e adaptação (remixar, transformar, e criar a partir do trabalho, mesmo para fins comerciais), desde que lhe atribuam o devido crédito pela criação original.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizado pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution
![Licença Creative Commons](https://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)