Evaluation of quality parameters of the tilapia Oreochromis niloticus and the development of a nutritional product
Keywords:
Yield, Nutrients, Agribusiness
Abstract
In natura tilapia fillet in red sauce is a functional product containing minerals, lipid-soluble complex B vitamins, high non-saturated fatty acids, Omega 3 and low cholesterol rates. Current analysis takes into consideration the importance of agribusiness in fish culture in Brazil and evaluates microbiological, physical, chemical and sensorial parameters in fast and ready feed with carotenoid-enriched condiments. All samples analyzed maintained the standard microbiological, physical and chemical rates prescribed by Brazilian legislation for fish products. Tomato sauce and condiment guava sauce revealed total carotenoid rates 20.7µg/g and 27.2µg/g respectively. Sensorial procedure was applied to non-trained examiners and obtained maximum acceptability of 75.3% for traditional tomato sauce, followed by 75.1% for spicy guava sauce. Results show that fish meat has a high potential yield in the preparation of industrialized products involving required nutrients for a balanced feed.
Published
2011-12-08
Section
Agrobusiness
A Revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com o intuito de manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores. As opiniões emitidas pelos autores são de sua exclusiva responsabilidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizado pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution
Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional. São permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualquer meio ou formato) e adaptação (remixar, transformar, e criar a partir do trabalho, mesmo para fins comerciais), desde que lhe atribuam o devido crédito pela criação original.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizado pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution
![Licença Creative Commons](https://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)