Evaluation of quality parameters of the tilapia Oreochromis niloticus and the development of a nutritional product

  • Daniel Mantovani Universidade Federal do Paraná - UFPR
  • Marcos Lúcio Corazza Universidade Federal do Paraná - UFPR
  • Silvio Claudio da Costa Universidade Estadual de Maringá - UEM
  • Lúcio Cardozo-Filho Universidade Estadual de Maringá - UEM
Keywords: Yield, Nutrients, Agribusiness

Abstract

In natura tilapia fillet in red sauce is a functional product containing minerals, lipid-soluble complex B vitamins, high non-saturated fatty acids, Omega 3 and low cholesterol rates. Current analysis takes into consideration the importance of agribusiness in fish culture in Brazil and evaluates microbiological, physical, chemical and sensorial parameters in fast and ready feed with carotenoid-enriched condiments. All samples analyzed maintained the standard microbiological, physical and chemical rates prescribed by Brazilian legislation for fish products. Tomato sauce and condiment guava sauce revealed total carotenoid rates 20.7µg/g and 27.2µg/g respectively. Sensorial procedure was applied to non-trained examiners and obtained maximum acceptability of 75.3% for traditional tomato sauce, followed by 75.1% for spicy guava sauce. Results show that fish meat has a high potential yield in the preparation of industrialized products involving required nutrients for a balanced feed.

Author Biographies

Daniel Mantovani, Universidade Federal do Paraná - UFPR
Discente do curso de Pós-Graduação em Tecnologia de Alimentos no Departamento de Engenharia Química - Universidade Federal do Paraná - UFPR; E-mail: danieluns@yahoo.com
Marcos Lúcio Corazza, Universidade Federal do Paraná - UFPR
Docente do curso de Pós-Graduação em Tecnologia de Alimentos no Departamento de Engenharia Química da Universidade Federal do Paraná - UFPR; E-mail: corazza@ufpr.br
Silvio Claudio da Costa, Universidade Estadual de Maringá - UEM
Docente do curso de Graduação em Ciências de Alimentos pela Universidade Estadual do Maringá - UEM - Paraná; E-mail: sccosta@uem.br
Lúcio Cardozo-Filho, Universidade Estadual de Maringá - UEM
Docente do Curso de Pós-Graduação em Engenharia Química no Departamento de Engenharia Química da Universidade Estadual de Maringá; E-mail: cardozo@deq.uem.br
Published
2011-12-08
Section
Agrobusiness