A THE REDUCTION OF BIODIVERSITY THROUGH THE PRACTICE OF MONOCULTURE AND SOIL DEGRADATION AND ITS RELATIONSHIP WITH THE SOCIAL FUNCTION OF THE LAND IN BRAZIL AS A WAY TO ENFORCE PERSONALITY RIGHTS

Keywords: Family Farming, Environment, Monoculture, Rural property, Sustainability, Social role

Abstract

Currently, world agricultural production has focused on monocultures, with the expectation increasingly of increasing production volume and ensuring food for the population. However, we observe that the environmental and social consequences of this agricultural model have been disastrous over time, generating and causing the destruction of terrestrial biodiversity and soil depletion. In order to guarantee food security and, consequently, environmental sustainability, it is necessary to invest in new agricultural production techniques and the help of bodies linked to agricultural research and extension.

Author Biographies

Kris Mariana Rodrigues Nogueira Berlanga, Universidade do Estado de Mato Grosso

Mestre em Ciências Jurídicas pela FASIP-MT-Cuiabá/Minter; Especialista em Direito Civil, Direitos Difusos e Coletivos pela Fundação Escola Superior do Ministério Público. Bacharel em Direito pelo Centro Universitário Eurípides de Marília - Univem (2003) - Marília/SP. Atualmente é Professora no curso de Direito da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT. Advogada inscrita na Ordem dos Advogados do Brasil - Seção MT. Tem experiência na área de Direito privado, com ênfase em Direito Civil, Direito Empresarial e Direito do Consumidor. 

João de Oliveira Santos, Fundação FAFIPA

Mestrado em biologia vegetal (agroecologia).

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Published
2024-03-21
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Artigo Original