Allelopathic effect of Achillea millefolium L. about Lactuca sativa L. seeds

  • Kimiyo Shimomura Haida Universidade Paranaense - UNIPAR
  • Silvia Renata Machado Coelho Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE
  • Jucelaine Haas-Costa Universidade Paranaense - UNIPAR
  • Clair Aparecida Viecelli Faculdade Assis Gurgacz - FAG
  • Jean Carlos Alekcevetch Universidade Paranaense - UNIPAR
  • Elisa Fritzen Barth Universidade Paranaense - UNIPAR
Keywords: Allelopathy, Achillea millefolium, Lactuca sativa

Abstract

The plants allelopathic activity has been investigated in several species, both in Brazil and other countries. Allelopathy is the direct or indirect effect of one plant on another through chemical compounds released into the environment. The secondary metabolites or natural products involved in allelopathy are called allelochemicals and are found in tissues of different plant parts. Bioassays were developed to evaluate the allelopathic effects of the aerial parts of Achillea millefolium L. on Lactuca sativa L. Aqueous extracts were prepared infusion and crushed at concentrations of 50%, 40%, 30%, 20%, 10% and 0, using distilled water as control. After seven days it was analyzed the percentage of germination, stem length, root length and number of lettuce seedlings roots. The lowest germination was found in the extract infusion of 30% to 50%. In general, the extracts showed strong inhibitory effect on the development of lettuce seedlings.

Author Biographies

Kimiyo Shimomura Haida, Universidade Paranaense - UNIPAR
Mestre em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina – UEL; Docente da Universidade Paranaense – Unipar. E-mail: ksh@certto.com.br
Silvia Renata Machado Coelho, Universidade Estadual do Oeste do Paraná - UNIOESTE
Doutora em Ciências de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina – UEL; Docente Adjunta da Universidade Estadual do Oeste do Paraná – UNIOESTE. E-mail: srmcoelho@unioeste.br
Jucelaine Haas-Costa, Universidade Paranaense - UNIPAR
Mestre em Agronomia pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná – Unioeste; Docente da Universidade Paranaense – Unipar. E-mail: jubarth@gmail.com; jucelaine@unipar.br
Clair Aparecida Viecelli, Faculdade Assis Gurgacz - FAG
Doutoranda em Produção Vegetal pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná – Unioeste; Coordenadora do curso de pós-graduação em Proteção de Plantas e Docente da Faculdade Assis Gurgacz. E-mail: clairviecelli@yahoo.com.br
Jean Carlos Alekcevetch, Universidade Paranaense - UNIPAR
Acadêmico do Curso de Ciências Biológicas da Universidade Paranaense – Unipar. E-mail: jeancarlos_bio@hotmail.com
Elisa Fritzen Barth, Universidade Paranaense - UNIPAR
Graduada em Ciências Biológicas na Universidade Paranaense – Unipar; Mestranda em Biotecnologia Aplicada à Agricultura na Universidade Paranaense – Unipar. E-mail: elisa.barth@hotmail.com
Published
2010-02-24
Section
Environment