Sericulture costs: silkworm cocoon production in Paraná, Brazil

  • Laurindo Panucci-Filho Universidade Federal do Paraná - UFPR
  • Angélica Violeta Chiau Universidade Federal do Paraná - UFPR
  • Vicente Pacheco Universidade Federal do Paraná - UFPR
Keywords: Family Farming, Cost of Production, Sericulture, Silkworm.

Abstract

Whereas the brazilian agricultural sector has been highlighted for its high productivity, family farming has been a major provider for the internal market and has a relevant social and economic role. Sericulture which features Brazil as one of the greatest producers worldwide stands out in several aspects. The state of Paraná has the largest number of producers in Brazil. Production is warranted by small landowners who do not use cumbersome machines and high-tech employment owing to the culture’s peculiarities. Sericulture guarantees a suitable income for smallholders in rural areas and at the same time has an important social and economic role. In fact, whole families remain on the farms and do not migrate to the town and cities in search of other opportunities, a fact that swells the towns and cities populations. Current essay discusses the changes in brazilian family farming in recent years and shows how the cost of silkworm production affects the farm owners’ decision to remain on their small properties in rural areas linked to the productive sector.

Author Biographies

Laurindo Panucci-Filho, Universidade Federal do Paraná - UFPR
Bacharel em Ciências Contábeis pela Universidade Estadual de Maringá – UEM; Especialista em Contabilidade e Controladoria Empresarial pela Universidade Estadual de Londrina – UEL; Especialista em Contabilidade e Planejamento Tributário pela Faculdade Cidade Verde – FCV; Mestre em Contabilidade pela Universidade Federal do Paraná – UFPR. E-mail: laurindopanucci@hotmail.com
Angélica Violeta Chiau, Universidade Federal do Paraná - UFPR
Graduação em Administração pelo Centro Universitário Franciscano do Paraná - ; Especialização em Contabilidade e Finanças pela Universidade Federal do Paraná – UFPR; Mestrado em Contabilidade, pela Universidade Federal do Paraná – UFPR. E-mail: avchiau@terra.com.br
Vicente Pacheco, Universidade Federal do Paraná - UFPR
Graduação em Ciências Contábeispela Faculdade Católica de Administração e Economia – FAE; Mestrado em contabilidade e controladoria pela Universidade de São Paulo – USP; Doutorado em engenharia de produção Universidade Federal de Santa Catarina – UFSC; Docente adjunto da Universidade Federal do Paraná - UFPR. E-mail: vpacheco@ufpr.br
Published
2011-01-25
Section
Agrobusiness