Application of the PDCA (PLAN, DO, CHECK, ACTION) cycle in blood flour yield in an abattoir

  • Alexandre Souza Moser Universidade Federal do Paraná - UFPR
  • Letícia Rodrigues Parrilha Universidade do Oeste Paulista - UNOESTE
  • Daniel Mantovani Universidade Federal do Paraná - UFPR
  • David Fernando Ramos Centro Universitário de Maringá - CESUMAR
  • Agenor Maccari Junior Universidade Federal do Paraná - UFPR
Keywords: Bovine Sub-product, Quality Management, Quality Tools.

Abstract

Cattle blood and its compositions are highly relevant due to the functional and nutritional qualities of their proteins and to reduction of environmental pollution. From the economical point of view, it may be relevant for the production of intakes with high aggregated values. Current study develops the application of the PDCA cycle for yield increase of blood flour in an abattoir in the state of Paraná, Brazil. During the first four months of the year the industry had an average yield of 1.87 kg of blood flour per animal. Since the application of PDCA cycle increased its yield to 2.33 kg for each animal, the methodology proved to be successful to improve the production yield of blood flour.

Author Biographies

Alexandre Souza Moser, Universidade Federal do Paraná - UFPR
Discente do Programa de Pós- Graduação em Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Paraná - UFPR; E-mail: alexandresmoser@hotmail.com
Letícia Rodrigues Parrilha, Universidade do Oeste Paulista - UNOESTE
Discente do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal pela Universidade do Oeste Paulista - UNOESTE/SP; E-mail: leparri@hotmail.com
Daniel Mantovani, Universidade Federal do Paraná - UFPR
Discente do Programa de Pós- Graduação em Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Paraná - UFPR; E-mail: mantovanidaniel@hotmail.com
David Fernando Ramos, Centro Universitário de Maringá - CESUMAR
Docente do Programa de Pós-graduação em MBA-Qualidade e Produtividade pelo Centro Universitário de Maringá - CESUMAR/PR; E-mail: david.prof@gmail.com
Agenor Maccari Junior, Universidade Federal do Paraná - UFPR
Docente pelo Programa de Tecnologia de Alimentos pelo Departamento de Engenharia Química da Universidade Federal do Paraná - UFPR. E-mail: maccari@ufpr.br
Published
2011-07-12
Section
Agrobusiness