WATER AGRIBUSINESS

Authors

  • Tamara Esteves de Oliveira Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • David Santos de Freitas Universidade do Vale do Rio do Sinos
  • Luis Henrique Ramos Camfield Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Matheus Dhein Dill Universidade Federal do Rio Grande do Sul

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2016v9n4p785-802

Keywords:

Sustainable development, Water footprint, Food production, Natural recourses.

Abstract

Agriculture is one of the activities that most requires water. A strategic foresight for water resources is required for the maintenance of productivity without jeopardizing the systems´ water sustainability. New technologies and the management of natural resources are thus adopted to avoid wastes and adequate their use. Current paper analyzes the concepts on water and agribusiness, and thus proposes a wide survey of the issue, forwarding it close to Brazilian agribusiness. It should be underscored that in all commercialized products, from food, clothes and electronic equipments, certain water consumption exists which labels fail to exhibit and thus the real water impact of the product is omitted. Water footprint and terminology, such as virtual water, are tools that contribute towards the lessening of problems of water scarcity in different regions of the planet through international trade. Due to the water´s cyclical characteristics, there is a reduction in its availability because of a growing population that lacks adequate management. If these tools are not deepened and applied, the welfare and safety conditions that society desires will not be maintained.

Author Biographies

Tamara Esteves de Oliveira, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Doutoranda pelo Centro de Estudos e Pesquisas em Agronegócios - UFRGS Mestre em Zootecnia - UFRGS Médica Veterinária - UFRGS

David Santos de Freitas, Universidade do Vale do Rio do Sinos

Doutorando do Programa de Pós Graduação em Biologia - UNISINOS Especialista em Qualidade e Gestão para o Meio Ambiente - PUCRS Mestre em Zoologia - PUCRS Bacharel em Ciências Biológicas - PUCRS

Luis Henrique Ramos Camfield, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Doutorando pelo Centro de Estudos e Pesquisas em Agronegócios - UFRGS Mestre em Engenharia da Produção - UFSM Especialista em Economia Monetária - FRESM Graduado em Administração - UFSM

Matheus Dhein Dill, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Pós Doutorando pelo Centro de Estudos e Pesquisas em Agronegócios - UFRGS Doutor em Agronegócios - UFRGS Mestre em Agronegócios - UFRGS Médico Veterinário - UFRGS

Published

2016-10-31

How to Cite

Oliveira, T. E. de, Freitas, D. S. de, Camfield, L. H. R., & Dill, M. D. (2016). WATER AGRIBUSINESS. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 9(4), 785–802. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2016v9n4p785-802

Issue

Section

Agrobusiness