ASSESSMENT OF MANGO LOSSES ON THE WHOLESALE MARKET OF THE VALE DO SÃO FRANCISCO, BRAZIL

  • Wendell Ramon Barbosa Machado Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Rodrigo Mendes de Carvalho Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Acácio Figueiredo Neto Universidade Federal do Vale do São Francisco
Keywords: Mango, Market, Losses, Wholesale

Abstract

Losses in mango varieties on the wholesale market of the Vale do São Francisco, Brazil, their causes and precautions for avoidance are investigated. Research, visits and interviews have been undertaken in wholesale markets (supermarkets, fruit and vegetable markets and fairs) for current analysis. Results shows that mango weekly losses average 14% for Tommy Atkins variety, 7% for Rosa variety, 12% for Palmer variety, 17% for Espada variety and 14% for other varieties (Keit, Kent and Handen). The fruit and vegetable market, the main wholesale market, has the greatest losses, with 15.88% of mango varieties. Wholesalers attributed mango losses to different causes. Whereas managers of supermarkets and fairs identified excessive handling of the fruit by the client as the main cause of losses (33.33% in the case of supermarkets and 46.43% in the case of fairs), the vegetable and fruit markets attributed losses to fast fruit maturation (58.62%). Buying control, clients´ behavior and storing improvement should take first place. The more traditional fruit outlets of the Vale do São Francisco region should develop better mango distribution to clients so that quality and financial liabilities would be avoided.

Author Biographies

Wendell Ramon Barbosa Machado, Universidade Federal do Vale do São Francisco
Graduando em Engenharia de Produção pela UNIVASF
Rodrigo Mendes de Carvalho, Universidade Federal do Vale do São Francisco
Graduando em Engenharia de Produção pela UNIVASF
Acácio Figueiredo Neto, Universidade Federal do Vale do São Francisco
Possui Graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal da Paraíba (2000), Mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande (2003) e Doutorado em Engenharia Agrícola pelo convênio entre UFV/UFCG (2012). Atualmente é Professor Adjunto da Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF. Tem experiência na área de Engenharia Agrícola, com ênfase em Boas Práticas Agropecuárias (BPA) e Logística para Armazenamento de Produtos Agrícolas, atuando principalmente nos seguintes temas: controle de qualidade de frutas, hortaliças e grãos, gerenciamento de propriedades rurais nos setores de armazenamento, secagem, tecnologia pós-colheita de sementes, hortaliças e frutas tropicais.
Published
2017-05-09