Performance and economic risk in the partial replacement of dry grains from a corn distillary in the diet of laying poultry

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2022v15n4e9633

Keywords:

Alternative diet, DDG, Eggs, Hot climate, Soybean meal

Abstract

Current research evaluates the effect of the inclusion of corn distillery dry grains (DDG) as a partial replacement of soybean meal on the economic performance of laying poultry within a system of floor and hot climate. Assay was conducted at the Experimental Farm of the Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) in Santo Antônio do Leverger MT, Brazil, with 150 Hisex Brown laying hens, aged between 54 and 62 weeks, distributed in a totally randomized design, five treatments, six replications and five animals/replication. Treatments comprised five levels: 0; 5; 10; 15; and 20% de DDG of corn in a partial replacement of soybean meal for poultry feed. Risk analysis was calculated by Monte Carlo Simulation, evaluating the impact of oscillation of prices of the main sources (DDG, soybean meal and corn) and the product (eggs) on the economic indicators of feed costs, total budget and profit. The replacement of DDG in poultry meal reduced costs in feeding and in the activity´s economic risk. The 5% DDG replacement had the best economic results in profit when compared to the other treatments.

Author Biographies

Diego Pierotti Procópio, Universidade Federal de Mato Grosso - UFMT

Mestre em Economia pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Professor do Departamento de Zootecnia e Extensão Rural (DZER) vinculado à Faculdade de Agronomia e Zootecnia (FAAZ) da Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT), Cuiabá (MT), Brasil

Tatiana Marques Bittencourt, Universidade Federal de Mato Grosso - UFMT

Doutoranda em Ciência Animal pela Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT), Cuiabá (MT), Brasil.

Heder José D'Avila Lima, Universidade Federal de Mato Grosso - UFMT

Doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Professor do Departamento de Zootecnia e Extensão Rural da Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT), Brasil.

Jean Kaique Valentim, Universidade Federal da Grande Dourados - UFGD

Doutorando em Zootecnia pela Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD), Brasil.

References

AGROLINK. Séries históricas. Disponível em: https://www.agrolink.com.br/cotacoes/historico/. Acesso em: 10 jul. 2020.

ARBAGE, A. P. Fundamentos de Economia Rural. Chapecó: Argos, 2012.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE PROTEÍNA ANIMAL - ABPA. Relatório anual de 2020. Disponível em: http://abpa-br.org/wp-content/uploads/2020/05/abpa_relatorio_anual_2020_portugues_web.pdf. Acesso em: 20 jul. 2020.

BUAINAIN, A. M.; SILVEIRA, R. L. F. Manual de avaliação de riscos na agropecuária: um guia metodológico. Rio de Janeiro: ENS-CPES, 2017.

CAMPBELL, B. M.; VERMEULEN, S. J.; AGGARWAL, P. K.; CORNER-DOLLOFF, C.; GIRVETZ, E.; LOBOGUERRERO, A. M.; RAMIREZ-VILLEGAS, J.; ROSENSTOCK, T.; SEBASTIAN, L.; THORNTON, P. K.; WOLLENBERG, E. Reducing risks to food security from climate change. Global Food Security, v. 11, p. 34-43, 2016. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.gfs.2016.06.002.

COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO - CONAB. Preços. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/precos. Acesso em: 15 jul. 2020.

DENIZ, G.; GENCOGLU, H.; GEZEN, S. S.; TURKMEN, I. I.; ORMAN, A.; KARA, C. Effects of feeding corn distiller´s dried grains with solubles with and without enzyme cocktail supplementation to laying hens on performance, egg quality, selected manure parameters, and feed cost. Livestock Science, v. 152, n. 2-3, p. 174-181, 2013. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2012.12.013.

FUNDAÇÃO GETÚLIO VARGAS - FGV. Indicadores de preços. Disponível em: http://portalibre.fgv.br/main.jsp?lumChannelId=402880811D8E34B9011D92B6B6420E96. Acesso em: 18 jul. 2020.

HARDAKER, J. B.; LIEN, G.; ANDERSON, J. R.; HUIRNE, R. B. M. Coping with risk in agriculture: applied decision analysis. Wallingford: CABI, 2015.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Pesquisa Pecuária Municipal. 2020. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/tabela/74. Acesso em: 14 jul. 2020.

KER, A. P. Risk management in Canada’s agricultural sector in light of COVID-19. Canadian Agricultural Economics Society, v. 68, p. 251-258, 2020. DOI: https://doi.org/10.1111/cjag.12232.

KOMAREK, A. M.; PINTO, A.; SMITH, V. H. A review of types of risks in agriculture: what we know and what we need to know. Agricultural Systems, v. 178, p. 1-10, 2020. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.agsy.2019.102738.

LOUREIRO, R. R. S.; RABELLO, C. B-V.; LUDKE, J. V.; DUTRA JÚNIOR, W. M.; GUIMARÃES, A. A. S.; SILVA, J. H. V. Farelo de tomate (Lycopersicum esculentum Mill.) na alimentação de poedeiras comerciais. Acta Scientiarum Animal Sciences, v. 29, n. 4, p. 387-394, 2007. DOI: http://dx.doi.org/10.4025/actascianimsci.v29i4.997.

LUMPKINS, B. S.; BATAL, A. B.; DALE, N. M. Evaluation of distillers dried grains with solubles as a feed ingredient for broilers. Poultry Science, v. 83, n. 11, p. 1891-1896, 2004.

LUMPKINS, B. S.; BATAL, A. B.; DALE, N. M. Use of distillers dried grains plus solubles in laying hen diets. Journal Applied Poultry Science, v. 14, n. 1, p. 25-31, 2005.

LUSTOSA, P. R. B.; PONTE, V. M. R.; DOMINAS, W. R. Simulação. In: CORRAR, L. J.; THEÓPHILO, C. R. (org.). Pesquisa operacional para decisão em contabilidade e administração: contabilometria. São Paulo: Atlas, 2004. p. 242-284.

MILANEZ, A. Y.; NYKO, D.; VALENTE, M. S.; XAVIER, C. E. O.; KULAY, L. A.; DONKE, C. G.; MATSUURA, M. I. D. F.; RAMOS, N. P.; MORANDI, M. A. B.; BONOMI, A.; CAPITANI, D. H. D.; CHAGAS, M. F.; CAVALETT, O.; GOUVÊIA, V. L. R. A produção de etanol pela integração do milho-safrinha às usinas de cana-de-açúcar: avaliação ambiental, econômica e sugestões de política. Revista do BNDES, v. 41, p. 147-208, 2014.

PENZ JÚNIOR, A. M.; GIANFELICE, M. O que fazer para substituir os insumos que podem migrar para a produção de bio-combustível. Acta Scientiae Veterinariae, v. 36, supl. 1, p. s107-s117, 2008.

ROSTAGNO, H. S.; ALBINO, L. F. T.; DONZETE, J. L.; GOMES, P. C.; OLIVEIRA, R. D.; LOPES, D. C.; EUCLIDES, R. F. Composição de alimentos e exigências nutricionais: tabelas brasileiras para aves e suínos. Viçosa: Editora UFV, 2017.

SANTOS, D. T.; BATALHA, M. O.; PINHO, M. A evolução do consumo de alimentos na China e seus efeitos sobre as exportações agrícolas brasileiras. Revista de Economia Contemporânea, v. 16, n. 2, p. 333-358, 2012. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-98482012000200008.

SCHONE, R. A.; NUNES, R. V.; FRANK, R.; EYNG, C.; CASTILHA, L. D. Resíduo seco de destilaria com solúveis (DDGS) na alimentação de frangos de corte (22-42 dias). Revista Ciência Agronômica, v. 48, n. 3, p. 548-557, 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.5935/1806-6690.20170064.

SICHE, R. What is the impact of COVID-19 disease on agriculture? Scientia Agropecuaria, v. 11, n. 1, p. 3-6, 2020. DOI: http://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.01.00.

SILVA, R. O. P. Perfil das exportações da avicultura de corte no estado de São Paulo. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 45., Londrina. Anais [...]. Londrina: SOBER, 2007.

SOENDERGAARD, N.; GILIO, L.; SÁ, C. D.; JANK, M. S. Impactos da COVID-19 no agronegócio e o papel do Brasil - parte I: cadeias produtivas e segurança alimentar. São Paulo: INSPER, 2020. (Texto para discussão número 2 de junho de 2020).

SOUZA JÚNIOR, J. R. C.; LEVY, P. M.; SANTOS, F. E. L. A.; CARVALHO, L. M. Visão geral da conjuntura, número 46 do primeiro trimestre de 2020. Brasília: IPEA, 2020.

TITMAN, S.; MARTIN, J. D. Avaliação de projetos e investimentos. Porto Alegre: Bookman, 2010.

TORRES, D. M.; COTTA, J. T. B.; TEIXEIRA, A. S.; MUNIZ, J. A.; FONSECA, R. A.; SANTOS, E. C.; ALVES, E. L. Dietas à base de milho e farelo de soja suplementadas com enzimas na alimentação de frangos de corte. Ciência e Agrotecnologia, v. 27, n. 1, p. 199-205, 2003. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542003000100025.

UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE - USDA. Disponível em: https://www.usda.gov/topics/data. Acesso em: 15 jul. 2020.

Published

2022-09-27

How to Cite

Procópio, D. P. ., Bittencourt, T. M. ., Lima, H. J. D., & Valentim, J. K. . (2022). Performance and economic risk in the partial replacement of dry grains from a corn distillary in the diet of laying poultry. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 15(4), 1–11. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2022v15n4e9633

Issue

Section

Agrobusiness