VEGETABLE AND FRUIT WASTES FROM FAMILY AGRICULTURE IN CAPISTRANO, BRAZIL

  • Rafaelly de Aguiar da Silva Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira - UNILAB
  • Lailla Sabrina Queiroz Nazareno Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira - UNILAB
  • Francisco Acacio de Sousa Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira - UNILAB
  • Maria do Socorro Moura Rufino Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira - UNILAB
Keywords: Vegetable and fruits, Wastes, Family agriculture.

Abstract

High levels of vegetable and fruit waste has been reported throughout the whole production process, especially among farmers on family farms characterized by few financial and technological resources. Waste occurs throughout production, transport, storage, distribution and industrialization till the final consumer. Current qualitative and descriptive study investigates the situation in family agriculture in Capistrano CE Brazil, and identifies the main factors by analyzing secondary data produced by government organs. Main information on local agricultural production was identified to describe and interpret the issue and contributed towards specialized literature. Visits occurred in loco to identify the productive chain from farm to market. Results showed great market potential for the vegetable and fruit sector that may be exploited by family farmers. However, fruit and vegetable waste throughout the production chain exists, with great post-harvest losses due to inadequate storage, bad transport conditions, ignorance on processing technology and issues related to the education of the final consumer.

Author Biographies

Rafaelly de Aguiar da Silva, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira - UNILAB
Graduada em Agronomia pela Universidade Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira (UNILAB), Brasil.
Lailla Sabrina Queiroz Nazareno, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira - UNILAB
Graduanda do curso de Agronomia pela Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira (UNILAB); Participante do Grupo de pesquisa POLIFIBAN/CNPq, Brasil.
Francisco Acacio de Sousa, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira - UNILAB
Graduando em Agronomia na Universidade Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira (UNILAB); Bolsista pelo programa PIBICT/FUNCAP, Brasil
Maria do Socorro Moura Rufino, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira - UNILAB
Doutora em Fitotecnia pela UFERSA com estágio no Exterior em Bioquímica da Nutrição no Dept. de Metabolismo e Nutrição (ICTAN/CSIC), da Espanha; Docente permanente do Programa de Mestrado Acadêmico em Sociobiodiversidade e Tecnologias Sustentáveis (UNILAB); Docente Efetiva da Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira (UNILAB); Brasil

References

BARROS, M.S. Mercado varejista de gêneros alimentícios da Grande São Paulo: uma abordagem estrutural. São Paulo: Secretaria de Agricultura, 1978. 52p. (Relatório de pesquisa, 03/78).

BELIK, W.; CUNHA, A. R. A. A.; COSTA, L. A. Crise dos alimentos e estratégias para a redução do desperdício no contexto de uma política de segurança alimentar e nutricional no brasil. Planejamento e Políticas públicas, Brasília, v. 38, p.107-132, jun. 2012.

BICALHO, A. H.; LIMA, V. O. B. Redução do desperdício em uma Unidade de Alimentação e Nutrição. Nutr. J. Brazilian Soc. Food Nutr., v.38, n.3, p. 269-277, 2013.

CAIXETA FILHO, J.V. Losses in the transportation of fruits and vegetables: A Brazilian case study. International Journal of logistics: Research and applications, v. 2, n. 3, 1999.

CENCI, S.A. Perdas pós-colheita de Frutos e Hortaliças. Rio de Janeiro: EMBRAPA/CTAA, 2000.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. Lavras: Ed. da Ufla, 2005.

GIL, A.C. Como elaborar projetos de pesquisa. São Paulo: Atlas, 2002. 176p.

GOULART, R. M. M. Desperdício de alimentos um problema de saúde pública. Integração, São Paulo, v. 54, p. 285-288, set. 2008.

MARTINS, C. R.; FARIAS, R. M. Produção de alimentos x desperdício: tipos, causas e como reduzir perdas na produção agrícola: revisão. Revista da Fzva, Uruguaiana, v. 9, n. 1, p.20-32, 2002.

MINAYO, M. C. S. Pesquisa social: teoria, método e criatividade. Petrópolis: Vozes, 2001. 80p.

NATIONAL ACADEMY OF SCIENCES. Pérdidas de post-cosecha de alimentos en países en desarrollo. Tradução de Gonzalo Roa. Viçosa: Centro Nacional de Treinamento em Armazenagem, 1982. 213p. (Série CENTREINAR, 4).

PRIM, M. B. S. Análise do Desperdício de partes vegetais consumíveis. 2003. 117f. Tese (Engenharia de Produção) - Universidade de Santa Catarina, Florianópolis, 2003.

RICARTE, M. P. R.; FÉ, M. A. B. M.; SANTOS, I. H. V. S.; LOPES, A. K. M. Avaliação do desperdício de alimentos em uma Unidade de Alimentação e Nutrição Institucional em Fortaleza - CE. Saber científico, v.1, n.1, p.158-175, 2008.

ROCHA, T. S.; SOUSA, E. C.; SOUSA, A. V. R. A cultura do desperdício de alimentos e seus impactos na sociedade: estudo de revisão. In: SIMPÓSIO DE PRODUTIVIDADE EM PESQUISA, 2; ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DO IFPI – ENCIPRO, 2., 2009. Anais... Instituto Federal do Piauí, 2009.

TRIVIÑOS, A. N. S. Introdução à pesquisa em ciências sociais: a pesquisa qualitativa em educação. São Paulo: Atlas, 1987.

VASCONCELOS, E. G. M. Redução de desperdício de alimentos com a produção de refeições para pessoas carentes – Estudo de caso. 2008. 68f. Monografia (Especialização em gastronomia e saúde) - Universidade de Brasília, Brasília, 2008.

VILELA, N. J. et al. O peso da perda de alimentos para a sociedade: o caso das hortaliças. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p.141-143, jun. 2003.

Published
2017-06-27