DEVELOPMENT OF A GOAT MILK YOGURT FLAVORED WITH THE MANGABA FRUIT (Hancornia speciosa Gomes)

  • Elaine Alves Santos Instituto Federal do triangulo Mineiro Campus Uberlandia
  • Vitória Regina Bessa Instituto Federal do Triângulo Mineiro Campus Uberlândia
  • Deborah Santesso Bonnas Instituto Federal do Triângulo Mineiro Campus Uberlandia http://orcid.org/0000-0001-6473-5565

Resumen

Goat's milk has characteristics that distinguish it from other species animal’s milk. Its use combines the best features of digestibility and the possibility to be consumed by allergic people to cow's milk and its derivatives. This study aimed to evaluate the physical- chemical, microbiological and sensory yogurt made of goat's milk with added pulp and sweet mangaba (Hancornia speciosa Gomes ).This study also aimed to add the use of the fruits of Brazilian cerrado. Five concentrations of mangaba pulp and jam were employed: 0%, 5%, 6%, 7%, and 8%. The indices of color, lipids, total soluble solids (°Brix), pH, proteins and acidity were determined. Microbiological analyses were conducted on the yogurt to determine the presence of thermotolerant coliforms, aerobic mesophiles and Salmonella sp. A group of 50 untrained food tasters was used in the sensory analyses. A structured 5-point hedonic scale was employed, from 1 (“I disliked the product very much”) to 5 (“I liked the product very much”). The acceptability index was also calculated. Regarding the yogurts flavored with mangaba pulp and jam, only the indices of color and total soluble solids presented significant differences. The microbiological analyses were compliant with Brazilian standards. The results of the sensory analysis were also satisfactory. This study concluded that goat milk yogurt flavored with mangaba pulp or jam is a promising alternative to those consumers who are allergic to cow milk, as well as to those who would like to include such product in their diet seeking a better digestibility.

Biografía del autor/a

Elaine Alves Santos, Instituto Federal do triangulo Mineiro Campus Uberlandia
Doutoranda no Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos (PPGCTA/UFG), Goiânia; Técnica do laboratório de agroindústria do Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro, Campus Uberlândia, Brasil.
Vitória Regina Bessa, Instituto Federal do Triângulo Mineiro Campus Uberlândia
Instituto Federal do Triângulo Mineiro Campus Uberlândia, Brasil.
Deborah Santesso Bonnas, Instituto Federal do Triângulo Mineiro Campus Uberlandia
Doutorado em Ciências dos Alimentos pela Universidade Federal de Lavras; Docente do ensino básico técnico e tecnológico do Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro, Campus Uberlândia, Brasil.

Citas

ANDRADE, P. V. D.; SOUZA, M. R.; PENNA, C. F. A. M.; FERREIRA, J. M. Características microbiológicas e físico-químicas do leite de cabra submetido à pasteurização lenta pós-envase e ao congelamento. Ciência Rural, v.38, n. 5; p. 1424-1430, 2008.

APHA – AMERICAN PUBLIC HEALTH ASSOCIATION. Committee on Microbiological for Foods. Compendium of methods for the microbiological examination of foods. Washington: American Public Health Association. 5. ed., 2015.

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTRY (AOAC). Official methods of analysis of AOAC international, Maryland : AOAC International. 19. ed., 2012.

BADARÓ, A. C. L.; ARAÚJO, T. F.; CARVALHO, A. F. Análise da contaminação microbiológica, mesófilos proteolíticos e lacto fermentadores do leite cru comercializado no município de Ipatinga. Revista do Laticínio Cândido Tostes, v. 62, n.357, p. 293-299, 2007.

BRASIL, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. MAPA. Instrução Normativa n° 37, de 31 de outubro de 2000a. Regulamento técnico de identidade e qualidade do leite de cabra. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 31 de out. 2000. Seção 1, p. 23.

BRASIL, Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. MAPA. Resolução nº 5 de 13 de novembro de 2000b. Padrão de Identidade e Qualidade de Leites Fermentados, Diário Oficial da União, Brasília, DF, 13 de nov. de 2000. Seção 1, p. 9-12 b.

BRASIL, Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução nº 12 de 02 de janeiro de 2001. Aprova o regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial da União, Brasília, 10 de janeiro de 2001. Seção 1, p. 45-53.

CESARINO, M. L., SOARES, K. M. P. e SILVA, J. B. A. Avaliação de parâmetros de qualidade microbiológica de bebidas lácteas comercializadas na cidade de Mossoró-RN. PUBVET, 111. ed., v.4, n.6, Art. 747, 2010. Disponível em: < http://www.pubvet.com.br/uploads/b5f8a1a8c6335f1c5ae1f184f6069500.pdf> Acesso em: 15 de janeiro de 2015.

DUTCOSKY, S. D. Análise sensorial de alimentos. 3ª ed. Curitiba: Champagnat, 2011. 426p.

FERREIRA, D. F. Sistema para análise de variância para dados balanceados (SISVAR versão 4.3). Lavras: ed. UFLA, 2003.

FERREIRA, C. L. L. F.; MALTA, H. L.; CARELI, R. T.; DIAS, A. S; GUIMARÃES, A.; JACOB, F.; CUNHA, R. M.; PEREIRA, S.; OLIVEIRA, S. Verificação da qualidade físico-química e microbiológica de alguns iogurtes vendidos na região de Viçosa. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v.56, n.321, p. 152-158, 2001.

GALDINO, P. O.; GALDINO, P. O.; FERNANDES, T. K. S. OLIVEIRA, M. R. T.; ROCHA, A. P. T. Caracterização sensorial de iogurte enriquecido com polpa da palma forrageira (Napolea cochenillifera). Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 5, n. 5, p. 53-60, 2010.

GOMES, M. I. F. V.; BONASSI, I. A.; ROÇA, R. O. Características químicas, microbiológicas e sensoriais de leite de cabra congelado, Ciência e Tecnologia Alimentos, 17. ed., n. 2, p. 111- 114, 1997.

GRZESIAK, T. Lait de chévre, lait d´avenir pour les nourrisson. In: Intérêts nutritionnel et diététique du lait de chévre, Paris: INRA, p. 201, 1997.

GUIA para elaboração do plano APPCC: frutas, hortaliças, e derivados. (Série Qualidade e Segurança Alimentar, Projeto APPCC Indústria, Convênio SNI/SEBRAE), Brasília: SENAI/DN, 2.ed., 2000.

IOGURTES e bebidas lácteas. Alimentos e Tecnologia, 9. ed., v. 57, p. 20-51, 1995.

LAGUNA, L. E.; EGITO, A. S. Iogurte de leite de cabra adicionado de frutas tropicais. Circular Técnica, 32. Embrapa Caprinos. Versão online. Sobral, CE. 2006. Disponível em: . Acesso em: 05 de janeiro de 2015.

MAREE, H. P. Goat milk and its use as a hypoallergenic infant food. Dairy Goat Journal, 63. ed., n. 12, p. 864-898, 1985.

MARINHO, M. V. M.; FIGUEIRÊDO, R. M. F.; QUEIROZ, J. M.; SANTIAGO, V. M. S.; GOMES, J. P. Análise físico-química e sensorial de iogurte de leite de cabra com polpa de umbu. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, 14. ed. (especial), p. 497-510, 2012.

MEDEIROS, L. C. S.; SPERIDIÃO, P. G. L.; SDEPANIAN, V. L.; NETO, U. F.; MORAIS, M. B. Ingestão de nutrientes e estados nutricional de crianças em dieta isenta de leite de vaca e derivados. Jornal de Pediatria, v. 80, n. 5, p. 363-370, 2004.

MOREIRA, S. R. Análise microbiológica e química de iogurtes comercializados em Lavras - MG. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.19, n.1, p. 147-152, 1999. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101- 20611999000100027&lng=en&nrm=iso>. Acesso em: 06 de Março de 2015.

OLIVEIRA, F. M.; LYRA, I. N.; ESTEVES, G. S. G. Avaliação microbiológica e físico-química de iogurtes de morango industrializados e comercializados no município de Linhares – ES, Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 15, n. 2, p. 147-155, 2013.

OLIVEIRA, M. A.; FÁVARO, R. M. D.; OKADA, M. M.; ABE, L. T.; IHA, M. H. Qualidade físico-química e microbiológica do leite de cabra pasteurizado e Ultra Alta Temperatura, comercializado na região de Ribeirão Preto-SP, Revista Instituto Adolfo Lutz (Impresso), v. 64, n. 1, p.136-141, 2005.

PEREIRA, R. Â. G.; QUEIROGA, R. de C. R. E.; VIANNA, R. P. T.; OLIVEIRA, M. E. G. Qualidade química e física do leite de cabra distribuído no Programa Social "Pacto Novo Cariri" no Estado da Paraíba. Revista Instituto Adolfo Lutz (Impresso), v. 64, n. 2, p. 205-211, 2005.

PICOLI, S. U.; BESSA, M. C.; CASTAGNA, S. M. F.; GOTTARDI, C. P. T.; SCHMIDT, V.; CARDOSO, M. Quantificação de coliformes, Staphylococcus aureus e mesófilos presentes em diferentes etapas da produção de queijo frescal de leite de cabra em laticínios, Ciência Tecnologia Alimentos, v. 26, n. 1, p. 64-69, 2006.

ROCHA, C.; COBUCCI, R. M.; MAITAN, V. R.; SILVA, O. C. Elaboração e avaliação de iogurte sabor frutos do cerrado. Boletim Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, v. 26, n. 2, p. 255-266, 2008.

RIBEIRO, E. L. A.; RIBEIRO, H. J. S. S. Uso nutricional e terapêutico do leite de cabra. Seminário: Ciências Agrárias, v. 22, n. 2, p. 229-235, 2001.

SILVA JUNIOR, J. F. A cultura da mangaba. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 26, n.1, p. 1-192, 2004.

SILVA, N.; JUNQUEIRA, V. C. A.; SILVEIRA, N. F. A. Manual de Métodos de Análises Microbiológicas de Alimentos, 2. ed., São Paulo: Varela, p. 317, 2010.

TEIXEIRA, E.; MEINERT, E.; BARBETTA, P. A. Análise sensorial dos alimentos, Florianópolis: UFSC, p. 182, 1987.

Publicado
2017-06-27