Development of açaí palm seedlings as a function of inoculation with growth-promoting microorganisms

Keywords: Azospirillum brasilense, Glomus, Gigaspora, Mycorrhiza

Abstract

Açaí (Euterpe oleracea Mart., Arecaceae), a palm tree native to the Amazon basin, faces problems associated with its initial development, such as uneven germination and slow growth. The objective of this study was to evaluate the initial biometric development of açaí palm seedlings as a function of inoculation, or co-inoculation, with plant growth-promoting microorganisms. The experiment was carried out in a nursery and the treatments consisted of inoculation, or co-inoculation, of seedlings with arbuscular mycorrhizal fungi (Glomus sp. and Gigaspora sp.), diazotrophic bacteria (Azospirillum brasilense) and beneficial microorganisms©, applied in the rhizosphere of the seedlings. At 90 days after sowing, there were no statistical differences between treatments for any of the individual variables. However, hierarchical cluster analysis revealed the existence of four clusters. Shoot height (25.0 cm), leaf insertion height (12.0 cm) and root length (12.1 cm) tended to be slightly lower in non-inoculated seedlings (cluster 1). Inoculation of mycorrhizal fungi tended to promote the best development of seedlings, especially verified through root length (18.3 cm), but forming a cluster with diazotrophic bacteria (cluster 4). On the other hand, co-inoculation of mycorrhizae and diazotrophic bacteria tended to result in the lowest means, especially for shoot dry mass (0.20 mg) (cluster 3). The mix of beneficial microorganisms©, alone or co-inoculated, always formed a single cluster (cluster 2). Inoculation of açaí palm seedlings affects their initial development, but does not promote significant growth and development in a period of 90 days.

Author Biographies

Ivanilson Ferreira Leite, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará - IFPA
Bacharel em Agronomia pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA), Brasil.
Mateus Ferreira Leão, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará - IFPA
BBacharel em Agronomia pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA), Brasil
Willen Ramos Santiago, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará - IFPA
Engenheiro agrônomo. Doutor em Fitotecnia pela Universidade Federal Rural do Semiárido (UFERSA). Professor do quadro permanente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA), Brasil.

References

ALMEIDA, D. S. Fungos micorrízicos e adubação fosfatada na produção de mudas de palmeira juçara. 2019. 88p. Dissertação (Mestrado). Mestrado em Produção Vegetal, Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes - RJ, 2019. 88p.

BANDARA, W. M. M. S.; SENEVIRATNE, G.; KULASOORIYA, S. A. Interactions among endophytic bacteria and fungi: effects and potentials. Journal of Biosciences, v. 31, n. 5, p.645-650, 2006. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02708417.

BRITO, V. N.; TELLECHEA, F. R. F.; HEITOR, L. C.; FREITAS, M. S. M.; MARTINS, M. A. Fungos micorrízicos arbusculares e adubação fosfatada na produção de mudas de paricá. Ciência Florestal, v. 27, n. 2, p. 485-497, 2017. DOI: https://doi.org/10.5902/1980509827730

CAPUANI, S.; RIGON, J. P. G.; BELTRÃO, N. E. M.; BRITO NETO, J. F. Atividade microbiana em solos, influenciada por resíduos de algodão e torta de mamona. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 6, n. 12, p. 1269-1274, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662012001200002

CARVALHO, A. R. V.; SOUZA, E. M. R.; BALDANI, V. L. D.; DOBEREINER, J. Bactérias diazotróficas e fungo micorrízico Glomus clarum em mudas de pupunheira (Bactris gasipaes H.B.K). Agrotrópica, v.12, n.3, p.181-188, 2000.

CARVALHO, A.L.V. Associação de bactérias diazotróficas e fungos micorrízicos arbusculares em mudas de pupunheira (Bactris gasipaes H.B.K.) e de dendezeiro (Elaeis guineensis Jacq.). 1997. 217p. Dissertação (Mestrado) – Instituto de Agronomia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica - RJ, 1997. 217p.

CARVALHO, J. E. U.; NASCIMENTO, W. M. O. Technological innovations in the propagation of açaí palm and bacuri. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 40, n. 1, p. 1-15, 2018. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452018679

CARVALHO, L. C. N. Produção de mudas de açaí sob diferentes níveis de depleção de água associada a doses de um polímero hidroabsorvente. 2016. 79p. Dissertação (Mestrado). Mestrado em Engenharia de Sistemas Agrícolas, Escola superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo, Piracicaba - SP, 2016. 79p.

CARVALHO, N. M.; NAKAGAWA, J. Sementes: Ciência, tecnologia e produção. 5.ed. Jaboticabal: Funep, 2012. 590p.

CASTRO, G. L. S. JÚNIOR, D. D. S.; BUENO, A. C. S. O.; SILVA, G. B. Anthracnose in açaí palm leaves reduces leaf gas exchange and chlorophyll a fluorescence. Tropical Plant Pathology, v. 42, n. 1, p.13–20, 2016. DOI: https://doi.org/10.1007/s40858-016-0118-0

CASTRO, G. L. S.; SILVA JUNIOR, D. D.; VIANA, R. G.; REGO, M. C. F.; SILVA, G. B. Photosynthetic apparatus protection and drought effect mitigation in açaí palm seedlings by rhizobacteria. Acta Physiologiae Plantarum, v. 41, n.1, p. 1-12, 2019a. DOI: https://doi.org/10.1007/s11738-019-2952-4

CASTRO, G. L. S.; REGO, M. C. F.; SILVESTRE, W. V. D.; BATISTA, T. F. V.; SILVA, G. B. Açaí palm seedling growth promotion by rhizobacteria inoculation. Brazilian Journal of Microbiology, v. 51, n. 1, p. 205-216, 2019b. DOI: https://doi.org/10.1007/s42770-019-00159-2

CEDRIM, P. C. A. S.; BARROS, E. M. A.; NASCIMENTO, T. G. Propriedades antioxidantes do açaí (Euterpe oleracea) na síndrome metabólica. Brazilian Journal of Food Technology, v. 21, n. 1, p. 1-7, 2018. DOI: https://doi.org/10.1590/1981-6723.09217

CHU, E. Y. Efeitos da inoculação de fungos micorrízicos arbusculares em mudas de Euterpe oleracea Mart. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.34, n.6 p.1019-1024, 1999. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-204X1999000600013.

CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento. Açaí (fruto). Análise Mensal. Brasília: Conab. p. 1-14. 2020. Disponível em > http:// www.conab.gov.br/info-agro/analises-do-mercado-agropecuario-e-extrativista/analises-do-mercado/historico-mensal-de-acai< Acesso em: 07 dez. 2020.

DONATE-CORREA, J.; LEON-BARRIOS, M.; PEREZ-GALDONA, R. Screening for plant growth-promoting rhizobacteria in Chamaecytisus proliferus (tagasaste), a forage tree-shrub legume endemic to the Canary Islands. Plant and Soil, v. 266, n. 1-2, p.261-272, 2004. DOI: https://doi.org/10.1007/s11104-005-0754-5

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA-EMBRAPA. Manual de métodos de análise de solo. 2. ed. Rio de Janeiro: Embrapa, 1997. 212 p.

FARIAS-NETO, J. T.; RESENDE, M. D. V de.; OLIVEIRA, M. do S. P. de. Seleção simultânea em progênies de açaizeiro irrigado para produção e peso do fruto. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 33, n. 2, p.532-539, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000200025

FREITAS, S. S. Rizobactérias promotoras do crescimento de plantas. In: SILVEIRA, A. P. D.; FREITAS, S. S. Microbiota do solo e qualidade ambiental. Campinas: Instituto Agronômico, 2007. p.1-20.

LIMA, K. B.; MARTINS, M. A.; FREITAS, M. S. M.; OLIVARES, F. L. Fungos micorrízicos arbusculares, bactéria diazotrófica e adubação fostatada em mudas de mamoeiro. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 33, p. 12-24, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000300029

MAJEED, A.; ABBASI, M. K.; HAMEED, S.; IMRAN, A.; RAHIM, N. Isolation and characterization of plant growth-promoting rhizobacteria from wheat rhizosphere and their effect on plant growth promotion. Frontiers in Microbiology, v. 6, n. 198, p.1-10, 2015. DOI: https://doi.org/10.3389/fmicb.2015.00198

MOREIRA, S. L.; PRATES-JÚNIOR, P.; FERNANDES, R.; DA CUNHA, A.; CAMPOS, A. Crescimento e absorção de nutrientes em palmeira Juçara inoculada com fungos micorrízicos arbusculares. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 46, n. 2, p. 169-176, 2016. DOI: https://doi.org/10.1590/1983-40632016v4639547.

NASCIMENTO, F. C.; SANTOS, C. H. B.; KANDASAMY, S.; RIGOBELO, E. C. Efficacy of alginate- and clay-encapsulated microorganisms on the growth of araçá-boi seedlings (Eugenia stipitata). Acta Scientiarum. Biological Sciences, v. 41, n. 1, p 1-11, 2019. DOI: https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v41i1.43936

NASCIMENTO, W. M. O.; CARVALHO, J. E. U.; OLIVEIRA, M. S. P. de. Produção de mudas de açaizeiro a partir de perfilhos. Belém: Embrapa Amazônia Oriental, Comunicado Técnico 231, 4p, 2011.

OLIVEIRA, M. do S. P.; CARVALHO, J. E. U.; NASCIMENTO, W. M. O.; MÜLLER, C. H. Cultivo do Açaizeiro para Produção de Frutos. Belém: Embrapa Amazônia Oriental, Circular Técnica 26, p.18, 2002.

RODRIGUES, E. C. N.; RIBEIRO, S. da C. A.; SILVA, F. L. Influência da cadeia produtiva do açaí (Euterpe oleraceae Mart.) na geração de renda e fortalecimento de unidades familiares de produção, Tomé-Açu-PA. Observatório de la Economía Latinoamericana, v.210, p.1-23, 2015.

SANTOS, C. H. B.; MARTINS, A. B. G.; RIGOBELO, EVERLON C.; TEIXEIRA, G. H. A. Promoting fruit seedling growth by encapsulated microorganisms. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 40, n. 3, p. 1- 9, 2018. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452018179

SANTOS, H. O. Effect of açaí (Euterpe oleracea) intake on vascular function and lipid profile: What is the recommendation? International Journal of Cardiovascular Sciences, v. 32, n. 2, p. 190-192, 2019. DOI: https://doi.org/10.5935/2359-4802.20180077

SEDAP - Secretaria de Desenvolvimento Agropecuário e da Pesca. Dados Agropecuários: Açai. Disponível em: https://www. http://www.sedap.pa.gov.br/content/aça>. Acesso em: 05 nov. 2022.

SGROTT, A. F.; BOOZ, M. R.; PESCADOR, R.; HECK, T. C.; STÜRMER, S. L. Arbuscular mycorrhizal inoculation increases biomass of Euterpe edulis and Archontophoenix alexandrae after two years under field conditions. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 36, n. 4, p. 1103-1112, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-06832012000400005

SILVESTRE, W. V. D.; SILVA, P. A.; PALHETA, L. F.; OLIVEIRA, N. C. F.; MELO, S. R. O. R.; FESTUCCI-BUSELLI, R. A.; PINHEIRO, H. A. Differential tolerance to water deficit in two açaí (Euterpe oleracea Mart.) plant materials. Acta Physiololiae Plantarum, v. 39, n. 1, p.4, 2017. DOI: https://doi.org/10.1007/s11738-016-2301-9

SILVESTRE, W. V.; PINHEIRO, H. A.; SOUZA, R.; PALHETA, L. F. Morphological and physiological responses of açaí seedlings subjected to different watering regimes. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 20, n. 4, p.364–371, 2016. DOI: https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v20n4p364-371

SINGH, J. S.; PANDEY, V. C.; SINGH, D. P. Efficient soil microorganisms: a new dimension for sustainable agriculture and environmental development. Agriculture, Ecosystems and Environment, v. 140, n. 3, p.339-353, 2011. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agee.2011.01.017

SOARES, S. A. G.; MARIANO, R. L. R.; CAVALCANTE, U. M. T.; MAIA, L. C. Efeito de bactérias na germinação de fungos micorrízicos arbusculares e co-inoculação em mudas de abacaxizeiro. Revista Caatinga, v. 22, n. 2, p. 31-38, 2009.

SOUZA, G. L. O. D.; SILVA, D. F.; NIETSCHE, S.; XAVIER; A. A.; PEREIRA, M. C. T. Endophytic bacteria used as bioinoculants in micropropagated banana seedlings. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 39, n. 2, p. 1-10, 2017. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452017324

TAVARES, R. F. de M. Crescimento e fisiologia de mudas de açaí e juçara cultivadas sob estresse hídrico. 2017. 88p. Dissertação (Mestrado). Mestrado em Produção Vegetal, Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes – RJ, 2017. 88p.

Published
2023-11-30
Section
Agrobusiness