Implementation and analysis of compliance to integrated strawberry production of Alfredo Vasconcelos – MG

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2024v17n2e11229

Keywords:

Certification, Fragaria, Cooperativism

Abstract

Minas Gerais is the largest strawberry producer in Brazil. The adoption of the certification of integrated strawberry production (PIMo) would result in the commercialization of safe and quality products. The objective of this work was to implement and analyze the compliance level of the family farmers of Cooperativa Agropecuária de Alfredo Vasconcelos - MG (COOPRAV) to PIMo, aiming at certification and obtaining the quality seal. A project "Integrated Strawberry Production: Towards Certification" was prepared with the objective of adapting the farm and process to the Specific Technical Standards for Integrated Strawberry Production. The project followed three procedures: 1) workshops including theoretical and practical training; 2) monthly technical attendance; 3) participatory audits. During the workshops, there was a great demand for knowledge related to pest and diseases management and pesticide application technology. In the technical attendance, it was possible to adapt the structures of the property to the standards of the PIMo, as well as proposing the use of the field book and good agricultural practices that allowed gains in productivity. During the participatory audits, ten non-conformities were identified, which were adequate to meet the standards. Six properties were considered suitable for use the PIMo seal and the cooperative reached a production potential of 121,700 kg of certified strawberries, with a reduction of 80% in the use of fungicides, 70% in the use of insecticides and substantial gains related to the organization properties with to the places for storing pesticides and strawberry packaging.

Author Biographies

Bruno Almeida de Melo, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará, Campus Belém - IFPA

Doutor em Entomologia pela UFLA, Docente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará, Campus Santarém.

Lívia Mendes de Carvalho, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - EPAMIG

Doutora em Entomologia pela UFLA, Pesquisadora Permanente da Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG), Campus Experimental Risoleta Neves (CERN).

José Emílio Zanzirolani de Oliveira, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais, Campus Barbacena. IFSudeste

Doutor em Genética e Melhoramento pela UFV, Docente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais, Campus Barbacena.

Luís Cláudio Paterno Silveira, Universidade Federal de Lavras - UFLA

Doutor em Entomologia pela UFLA, Docente na Universidade Federal de Lavras.

Humberto Baungartem Stein, Universidade Federal de Lavras - UFLA

Doutor em Entomologia pela UFLA.

References

ALVES, F. A.; TOLEDO, M. Cooperativismo e transformações produtivas na Mesorregião do Campo das Vertentes: O caso da produção de morangos em Alfredo Vasconcelos (MG). Geografia em Questão, v. 10, n. 2, p. 70-84. 2017. DOI: 10.48075/geoq.v10i2.16435.

ANDRIGUETO, J. R. et al. Produção integrada de frutas e sistema agropecuário de produção integrada no Brasil. In: BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Produção integrada no Brasil: agropecuária sustentável alimentos seguros. Brasília, DF, 2009. p. 31-58.

ANTUNES, L. E. C.; BONOW, S.; REISSER JÚNIOR, C. Morango: produção aumentando ano a ano. Anuário Campo & Negócio HF, v. 37, p. 87-90, 2021. Disponível em: <https://www.alice.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/1131057/1/Antunes-Anuario-HF-2021- pag-87.pdf > Acesso em 18 ago 2022.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Normas técnicas. Brasília, DF, 2017. Disponível em:<http://www.agricultura.gov.br/assuntos/sustentabilidade/producao- integrada/normas tecnicas>. Acesso em: 1 jan. 2017.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Programa de análise de resíduos de agrotóxicos em alimentos. Brasília, DF, 2022. Disponível em: <https://www.gov.br/anvisa/pt-br/assuntos/agrotoxicos/programa-de-analise-de-residuos-em- alimentos>. Acesso em: 23 ago. 2022a.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. AGROFIT: Sistemas de Agrotóxicos Fitossanitários. Brasília, DF, 2022. Disponível em: <http://www.agricultura.gov.br/agrofit> Acesso em: 23 de agosto de 2022b.

CALEGARIO, F. F.; IWASSAKI, L. A.; SATO, M. E.; COSTA, H.; ZAWADNEAK,

M.A.C. Produção integrada. Informe Agropecuário (Belo Horizonte), v. 35, p. 11-21, 2014.

CENTRAIS DE ABASTECIMENTO DE MINAS GERAIS. Disponível em: <http://www.ceasaminas.com.br/>. Acesso em: 10 jan. 2017.

KOHLER, H. R.; TRIEBSKORN, R. Wildlife ecotoxicology of pesticides: can we track effects to the population level and beyond? Science, New York, v. 341, n. 6147, p. 759-765, 2013.

LIMA, V. G.; PAZ, D. O.; CERESINI, P. C.; MACEDO, M. A. A.; CASTILHO, R. M. M.; SANT'ANA, A. L. Análise da conformidade à produção integrada de tomate por agricultores familiares de Vilhena (RO). RAMA - Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 14, p. 1-16, 2021. DOI: 10.17765/2176-9168.2021v14n1.e008040.

MADAIL, J. C. M. et al. Avaliação econômica dos sistemas de produção de morango: convencional, integrado e orgânico. Monte Bonito: EMBRAPA Clima Temperado, 2007. 181 p.

MENDONÇA, T. G. et al. Avaliação da viabilidade econômica da produção de mamão em sistema convencional e de produção integrada de frutas. Revista Econômica do Nordeste, Fortaleza, v. 40, n. 4, p. 699-724, 2009.

RIBEIRO, M.C.; RAMOS, A.M.; FERREIRA, V.A.; LUCCHESE, G.; FANTE, C.A. Assessment and monitoring of contamination levels by pesticide residues in foods of plant origin marketed in the State of Minas Gerais, Brazil. Research, Society and Development, [S. l.], v. 10, n. 2, p. e44610212802, 2021. DOI: 10.33448/rsd-v10i2.12802.

ROSS, S. M. et al. Neurobehavioral problems following low-level exposure to organophosphate pesticides: a systematic and meta-analytic review. Critical Reviews in Toxicology, London, v. 43, n. 1, p. 21-44, 2013.

VERAS, N.C.M.; MOURA FILHO, N.G.; SOUTO, R.F. Produção integrada Agropecuária _ PI-Brasil: agregando valor socioeconômico à produção sustentável e racional. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v.41, n.311, p.29-42, 2020.

Published

2024-07-06

How to Cite

Melo, B. A. de ., Carvalho, L. M. de ., Oliveira, J. E. Z. de ., Silveira, L. C. P. ., & Baungartem Stein, H. . (2024). Implementation and analysis of compliance to integrated strawberry production of Alfredo Vasconcelos – MG. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 17(2), e11229. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2024v17n2e11229

Issue

Section

Agrobusiness