Chemical composition, insect attractiveness, yield, and seed quality of RR and IPRO soybeans

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2024v17n4e11613

Keywords:

Carbohydrate, Glycine max, Protein, Roundup Ready, Soybean bug

Abstract

The chemical composition of seeds is a genetic factor influenced by several environmental factors. Besides these factors, the insertion of genes through transgenesis can cause changes in the chemical composition of the seeds and make them more attractive to the attack of insects that feed on the seeds. The aim was to evaluate the changes caused by RR and IPRO technologies in the chemical composition, insect attractiveness, yield, and quality of soybean seeds. The experimental design was based on randomized blocks with three repetitions for each of the 14 cultivars that comprised the treatments. After harvest, productivity was determined: seed viability by the germination test and vigor by the tetrazolium test. The tetrazolium test was performed to quantify the seeds attacked by bed bugs. The chemical composition of the seeds was defined by seed centesimal analysis, in which moisture, ether extract, proteins, carbohydrates (fibers + glycidic fraction), and minerals (ash) were measured. Higher protein contents in seeds provided higher germination and vigor. There was a lower incidence of bed bug damage in seeds with high protein concentration and higher incidence in seeds with high carbohydrate concentrations. IPRO cultivars were more susceptible to bed bug incidence when compared to RR cultivars.

Author Biographies

Thaís Francielle Ferreira, Universidade Federal de Lavras

Mestre e Doutora em Fitotecnia na área de Produção e Tecnologia de Sementes da Universidade Federal de Lavras - UFLA, Lavras (MG), Brasil. 

Rafaela Aparecida de Carvalho, Universidade Federal de Lavras

Mestre e Doutora em Fitotecnia na área de Produção e Tecnologia de Sementes da Universidade Federal de Lavras - UFLA, Lavras (MG), Brasil. 

Denilson Paulo da Rosa Mavaieie, Universidade Federal de Lavras

Doutor em Agronomia/Plantas Medicinais, Aromáticas e Condimentares na Universidade Federal de Lavras - UFLA, Lavras (MG), Brasil

João Almir Oliveira , Universidade Federal de Lavras

Doutor em Produção e Tecnologia de Sementes, Professor aposentado pela Universidade Federal de Lavras - UFLA, Lavras (MG), Brasil. 

Thaísa Fernanda Oliveira, Universidade Federal de Viçosa

Mestre em produção Vegetal e Doutora em Fitotecnia na área de Produção e Tecnologia de Sementes, professora efetiva na Universidade Federal de Viçosa – campus Rio Paranaíba – UFV, Rio Paranaíba (MG), Brasil.

Raquel Maria de Oliveira Pires, Universidade Federal de Lavras

: Mestre e Doutora em Fitotecnia na área de Produção e Tecnologia de Sementes, professora efetiva na Universidade Federal de Lavras - UFLA, Lavras (MG), Brasil.

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Published

2024-12-10

How to Cite

Ferreira, T. F., Carvalho, R. A. de, Mavaieie, D. P. da R., Oliveira , J. A., Oliveira, T. F., & Pires, R. M. de O. (2024). Chemical composition, insect attractiveness, yield, and seed quality of RR and IPRO soybeans. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 17(4), e11613. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2024v17n4e11613

Issue

Section

Agrobusiness

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