COVID-19 Pandemic and determinants of Brazilian beef exports

Keywords: Agribusiness, International economy, Time series econometrics

Abstract

This research aims to analyze the impacts of the new COVID-19 pandemic on Brazilian exports of fresh beef. For this purpose, time series econometrics was used, based on the Vector Auto-Regression (VAR) model, from 1999 to 2021. In general, there is a direct variation between Brazilian beef exports and the domestic price of beef and the exchange rate. However, an inverse relationship is observed with the foreign income and pandemic proxies. The results indicate that the variables related to beef exports, internal prices, exchange rate, external income and the pandemic are significant at the 5% level. The relationship is direct for the internal price and exchange rate variables and inverse for the external income and pandemic variables. With regard to the pandemic, it was found that although the shock has an effect on exports, this effect is limited, and the behavior of the series oscillates around the original trajectory of its historical average. Likewise, from the variance decomposition, the observed impact was uniform over the quarters, being reduced in the last two estimated quarters. In the future, the determinants of Brazilian exports, specifically to the Chinese market, the segment's main trading partner in the last five years, with an important relative share in total exports, should be explored in more depth.

Author Biographies

Camila dos Santos Pinto, Universidade Federal do Pampa - Unipampa
Autor 1 (Camila dos Santos Pinto) iD ORCID: Dados rodapé (biografia):
Mygre Lopes da Silva, Universidade Federal do Pampa - Unipampa
Doutora em Administração e docente do curso de Administração e do Programa de Pós-Graduação em Administração da Universidade Federal do Pampa (Unipampa).
Rodrigo Abbade da Silva, Universidade Federal do Pampa - Unipampa
Pós-doutor em Economia e Desenvolvimento e docente dos cursos de Agronegócio e Administração da Universidade Federal do Pampa (Unipampa).

References

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE CONSULTORIA E ASSESSORIA EM COMÉRCIO EXTERIOR – ABRACOMEX. Apesar da crise, Brasil tem aumento de exportação de alimentos, 2020. Disponível em: https://www.abracomex.org/brasil-tem-aumento-de-exportacao-de-alimentos. Acesso em: 5 de outubro de 2022.

ALVES, J. R. C. et al. A influência da taxa de câmbio na exportação de carne bovina e de frango. Revista agroalimentaria, v. 24, n.47, p. 77-90, 2018.

BINI, D. A.; CANEVER, M. D. A dinâmica da área, do rendimento e dos preços sobre o valor da produção do feijão e da soja no Rio Grande do Sul e a dependência temporal entre esses componentes. Ciência Rural, v. 45, p. 1139-1146, 2015.

BLOCK, A.; CORONEL, D. A.; VELOSO, G. O. Análise da transmissão de preços no setor sucroalcooleiro brasileiro. Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios, v. 5, n. 2, p. 120-137, 2012.

BRISOLA, M. V. Brasil e Argentina: variedade de capitalismo e um século de convergência em torno da agroexportação. Revista de Historia Iberoamericana – Hib. v.7, n.1, 2014.

BUENO, R. L. S. Econometria de séries temporais. Cengage Learning, 2012.

CARVALHO, T. B. Estudo da elasticidade-renda da demanda de carne bovina, suína e de frango no Brasil. Dissertação (Mestrado). Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz – ESALQ, Universidade de São Paulo – USP, Piracicaba, 2007.

CENTRO DE ESTUDOS AVANÇADOS EM ECONOMIA APLICADA - CEPEA. Preços agropecuários. Disponível em: https://www.cepea.esalq.usp.br/br. Acesso em: 20 de fev. 2022.

COMEX STAT. Acesse os dados. Disponível em: http://comexstat.mdic.gov.br/. Acesso em: 20 de fev. 2022.

COPETTI, L. S., CORONEL, D. A., SOUZA, A. M. Transmissão da variação da taxa de câmbio para os preços de exportações brasileiras da carne bovina e da carne de frango (1997-2019). Revista Gestão e Planejamento, v. 21, p. 675-697, jan./dez., 2020.

CORONEL, D. A.; PEREIRA, M. S., SOUZA A. M.; COPETTI, L. S. Análise das exportações de baixa intensidade tecnológica da região sul do brasil: uma análise empírica. Revista UNEMAT de Contabilidade, v. 8, n. 16, 2019.

ENDERS, W. Applied Econometric Time Series. 4. ed. Wiley, 2014.

FEDERAL RESERVE ECONOMIC DATA – FRED. Macro Snapshot. Disponível em: <https://fred.stlouisfed.org/>. Acesso em: 20 de mar. 2022.

GIL, A. C. Como elaborar projetos de pesquisa. 7. ed. Barueri: Atlas, 2022.

GONÇALVES, J. R.; ALMEIDA, G. S. Brazilian beef exports and its main markets: a brief analysis. Fleischwirtschaft International, Frankfurt, Germany. n. 4, p. 8-10, 2003.

GREENE, W. Econometric Analysis. 5. ed. Prentice Hall: New Jersey, 2003.

GRUBER, A. COVID-19: o que se sabe sobre a origem da doença. Jornal da USP. 2020. Disponível em: https://jornal.usp.br/artigos/covid2-o-que-se-sabe-sobre-a-origem-da-doenca/. Acesso em: 6 dez. 2022.

GUJARATI, D. N.; PORTER, D. Econometria Básica. 3 ed. Makron Books, 2000.

INSTITUTO DE PESQUISA ECONÔMICA APLICADA – IPEA. Ipeadata, macroeconômico. Disponível em: http://www.ipeadata.gov.br/Default.aspx. Acesso em: 20 de mar. 2022.

ISAAC, F. L.; SOUZA, J. G. Efeitos da política cambial sobre as exportações de carne bovina brasileira. Archivos de Zootecnia, v. 59, n. 225, p. 73-79, 2010.

KNOLL, S. et. al. The Sino-Brazilian beef supply chain: mapping and risk detection, British Food Journal, v. 119, n. 1, p. 164-180, 2017.

LEITÃO, A.; IRFFI, G.; LINHARES, F. Avaliação dos efeitos da Lei Kandir sobre a arrecadação de ICMS no Estado do Ceará. Planejamento e Políticas Públicas, n. 39, jul./dez., 2012.

LIMA, R. P. Crescimento das exportações de carne bovina brasileira entre 2005 e 2015: fatores económicos. Dissertação (Mestrado). Programa de Pós-Graduação em Economía, Faculdade de Administração, Ciências Contábeis e Ciências Econômicas – FACE, Universidade Federal de Goiás – UFG, Goiânia, 2018.

LOMBARDI; G. P.; LEMOS, J.T.; LIMEIRA, Y. C. Exportação de carne bovina brasileira e as influências de crises no mercado internacional. Revista Acadêmica Faculdade Progresso. v. 6, n. 2, 2020.

MALAFAIA, G. C.; BISCOLA, P. H. N.; DIAS, F. R. T. Os impactos da COVID-19 para a cadeia produtiva da carne bovina brasileira. EMBRAPA, Comunicado Técnico, n. 154, Brasília, 2020.

MARTINS, G. A.; THEÓPHILO, C. R. Metodologia da investigação científica para Ciências Sociais Aplicadas. 3 ed. São Paulo: Atlas 2016

MELZ, L. J. et al. Determinantes da Demanda Internacional de Carne Bovina Brasileira: evidências de quebras estruturais. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 52, n. 4, 2014.

MORAES, B. M. M.; BENDER FILHO, R.; CORONEL, D. A. A influência da taxa de câmbio nas exportações brasileiras de carne bovina in natura. Revista Perspectivas Contemporâneas, v. 11, n. 3, p. 01-18, set./dez. 2016.

MOTA, J. A. Impacto da COVID-19 nas exportações das principais commodities brasileiras. Boletim Radar, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada – Ipea, v. 65, abr., 2021.

ORGANIZAÇÃO PAN-AMERICANA DA SAÚDE – OPAS. Histórico da pandemia de COVID-19. Disponível em: https://www.paho.org/pt/covid19/historico-da-pandemia-covid-19. Acesso em: 20 de mar. 2022.

POSSAMAI, R.; SERIGATI, F. Exportações caminham bem. Agroanalysis, Fundação Getúlio Vargas – FGV, v. 40, n. 6, jun., 2020.

RODRIGUES, L. M. S.; MARTA-COSTA, A. A. Competitividade das exportações de carne bovina do Brasil: uma análise das vantagens comparativas. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 59, n.1, 2021.

SANTOS, D. T.; BATALHA, M. O.; PINHO, M. A evolução do consumo de alimentos na china e seus efeitos sobre as exportações agrícolas brasileiras. Revista de Economia Contemporânea, Rio de Janeiro, v. 16, n. 2, p. 333-358, mai-ago, 2012.

SANTOS, E. D. et al. Transmissão e a influência do volume dos estoques públicos sobre o preço do arroz no Brasil. Ciência Rural, v. 43, p. 559-564, 2013.

SCHNEIDER, S. et al. Os efeitos da pandemia da Covid-19 sobre o agronegócio e a alimentação. Estudos Avançados, v. 34, n. 100, 2020.

SEIXAS, M. A. China pós-covid-19: um alerta ao agronegócio brasileiro. Série Diálogos Estratégicos (NT33), EMBRAPA, jun., 2020.

SILVA, L. G.; MARION FILHO, P. J.; CAMPOS, I. A Dinâmica das Exportações Brasileiras de Carne Bovina (1994 - 2005). Revista de Estudos Sociais, v. 10, n. 19, p. 23-49, 2011.

SONAGLIO, C. M., ZAMBERLAM, C. O., BENDER FILHO, R. Variações cambiais e os efeitos sobre exportações brasileiras de soja e carnes. Revista de Política Agrícola, v. 20, n. 1, 2011.

SOUZA, S. F. et al. Mecanismo de transmissão de preços: uma análise sobre as exportações brasileiras de melão. Economia Aplicada, v. 21, n. 1, p. 95-109, 2017.

XIMENES, L. F.; SOARES, K. R. Carne Bovina. Caderno Setorial – ETENE. Escritório Técnico de Estudos Econômicos do Nordeste – ETENE, Banco do Nordeste, v. 6, n. 188, 2021.

ZIVOT, E.; WANG, J. Modelling financial time series with S-PLUS. 2 ed. Insightful Corporation, 2005.

Published
2024-03-29
Section
Agrobusiness