Technological Factors for the Modernization of Dairy Cattle in the State of Tocantins, Brazil

Authors

  • Marcos Antônio Souza dos Santos Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA
  • Antônio Cordeiro de Santana Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA
  • Laura Cristina Barra Raiol Instituto de Estudos Superiores da Amazônia - IESAM
  • José de Brito Lourenço Júnior Universidade Federal do Pará - UFPA

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2014v7n3p%25p

Keywords:

Amazon, Technological Innovation, Milk, Small Production

Abstract

The factorial model to identify a set of factors that characterize the modernization of dairy cattle is estimated through 12 technological indicators which represent the milk production units of 139 municipalities of the state of Tocantins Brazil. Five factors were employed to estimate the Modernization Index of Dairy Cattle: F1 = specialization in milk production; F2 = sanitary and feed management; F3 = reproduction technology; F4 = credit; F5 = mechanization of milking process. Municipalities were classified according to their technological levels: 22 = high level; 83 = medium level; 34 = low level. The adoption of feed and sanitary management practices is the dominant covert dimension on the indicating dimensions of reproduction technologies and milking mechanization. Rural credit may be the catalyzing factor of the modernization process, especially the adoption of technologies reproduction management, mechanized milking and milk cooling tanks.

Author Biographies

Marcos Antônio Souza dos Santos, Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

Engenheiro Agrônomo; Mestre em Economia; Docente do Instituto Socioambiental e dos Recursos Hídricos - ISARH da Universidade Federal Rural da Amazônia – UFRA, Belém, PA, Brasil

Antônio Cordeiro de Santana, Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

Engenheiro Agrônomo; Doutor em Economia Rural; Docente do Instituto Socioambiental e dos Recursos Hídricos - ISARH da Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA, Belém, PA, Brasil

Laura Cristina Barra Raiol, Instituto de Estudos Superiores da Amazônia - IESAM

Zootecnista; Mestre em Ciência Animal; Docente do Instituto de Estudos Superiores da Amazônia - IESAM

José de Brito Lourenço Júnior, Universidade Federal do Pará - UFPA

Engenheiro Agrônomo; Mestre em Nutrição Animal e Pastagens e Doutor em Ciências Biológicas; Docente Adjunto da Universidade do Estado do Pará - UEPA e do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal da Universidade Federal do Pará - UFPA

Published

2014-01-08

How to Cite

Santos, M. A. S. dos, Santana, A. C. de, Raiol, L. C. B., & Lourenço Júnior, J. de B. (2014). Technological Factors for the Modernization of Dairy Cattle in the State of Tocantins, Brazil. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 7(3). https://doi.org/10.17765/2176-9168.2014v7n3p%p

Issue

Section

Agrobusiness