Ambidexterity, Exploration or Exploitation and Their Effects in Brazilian Vineyards´ Organizational Performance

  • Elvis Silveira-Martins Universidade Federal de Pelotas - UFPel
  • Carlos Ricardo Rossetto Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI
  • Edar da Silva Añaña Universidade Federal de Pelotas - UFPel
Keywords: Ambidexterity, Performance, Wine Culture

Abstract

Current analysis identifies the effects of ambidexterity, exploration or exploitation on the performance of Brazilian wine industries. The quantitative research comprised a data survey in a sample of 151 firms throughout Brazil. Data were analyzed through structural equations models. Results show that ambidexterity is predicative to the organizations´ performance, as March insisted (1991). On the other hand, findings contradict the author when he says that only exploration or exploitation generate positive results to firms.

Author Biographies

Elvis Silveira-Martins, Universidade Federal de Pelotas - UFPel
Doutor em Administração e Turismo, Departamento de Administração e Turismo - Universidade Federal de Pelotas – UFPel, Pelotas, RS, Brasil.
Carlos Ricardo Rossetto, Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI
Doutor em Engenharia da Produção, Programa de Pós-Graduação em Administração - Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI, Itajaí, SC, Brasil.
Edar da Silva Añaña, Universidade Federal de Pelotas - UFPel
Doutor em Administração, Departamento de Administração e Turismo - Universidade Federal de Pelotas - UFPel, Pelotas, RS, Brasil
Published
2014-01-08
Section
Environment