Ambidexterity, Exploration or Exploitation and Their Effects in Brazilian Vineyards´ Organizational Performance

Authors

  • Elvis Silveira-Martins Universidade Federal de Pelotas - UFPel
  • Carlos Ricardo Rossetto Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI
  • Edar da Silva Añaña Universidade Federal de Pelotas - UFPel

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2014v7n3p%25p

Keywords:

Ambidexterity, Performance, Wine Culture

Abstract

Current analysis identifies the effects of ambidexterity, exploration or exploitation on the performance of Brazilian wine industries. The quantitative research comprised a data survey in a sample of 151 firms throughout Brazil. Data were analyzed through structural equations models. Results show that ambidexterity is predicative to the organizations´ performance, as March insisted (1991). On the other hand, findings contradict the author when he says that only exploration or exploitation generate positive results to firms.

Author Biographies

Elvis Silveira-Martins, Universidade Federal de Pelotas - UFPel

Doutor em Administração e Turismo, Departamento de Administração e Turismo - Universidade Federal de Pelotas – UFPel, Pelotas, RS, Brasil.

Carlos Ricardo Rossetto, Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI

Doutor em Engenharia da Produção, Programa de Pós-Graduação em Administração - Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI, Itajaí, SC, Brasil.

Edar da Silva Añaña, Universidade Federal de Pelotas - UFPel

Doutor em Administração, Departamento de Administração e Turismo - Universidade Federal de Pelotas - UFPel, Pelotas, RS, Brasil

Published

2014-01-08

How to Cite

Silveira-Martins, E., Rossetto, C. R., & Añaña, E. da S. (2014). Ambidexterity, Exploration or Exploitation and Their Effects in Brazilian Vineyards´ Organizational Performance. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 7(3). https://doi.org/10.17765/2176-9168.2014v7n3p%p

Issue

Section

Environment