QUANTIFICATION OF AMMONIA IN BROILER PRODUCTION UNITS IN HOT CLIMATE

Keywords: Fowl breeding, Ammonia emissions, Air quality

Abstract

Air quality is one of the most important factors in broiler production. In fact, air pollutants may alter air characteristics, favor susceptibility to diseases and impair production. In spite of the great diversity of methods to quantify ammonia, not all of them may be applied in production units in countries with a hot climate. Studies on comparison, adaptation and application of methods are required to quantify ammonia. Current paper provides the commonest methods used to determine ammonia concentration and emission in animal production installations worldwide and evaluates their application in open aviaries used in countries with a hot climate. Choosing the best method foregrounds relevant factors for the determination of ammonia. In the wake of greater difficulties to determine ventilation rates in open aviaries, methodologies for the evaluation of ammonia emission which do not depend on this parameter are the most indicated.

Author Biographies

Fernanda Campos Sousa, Universidade Federal de Viçosa
Doutora em Engenharia Agrícola, Docente Adjunta do Departamento de Engenharia Agrícola da Universidade Federal de Viçosa (UFV), Viçosa, MG, Brasil.
Ilda Fátima Ferreira Tinôco, Universidade Federal de Viçosa
Doutora em Ciência Animal, Docente Adjunta do Departamento de Engenharia Agrícola da Universidade Federal de Viçosa (UFV), Viçosa, MG, Brasil
Fátima Baptista, Universidade de Évora e Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânicas (ICAAM)
Doutora em Engenharia Rural, Docente Auxiliar do Departamento de Engenharia Rural e Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânicas (ICAAM), Universidade de Évora (UEVORA), Évora, Portugal
Vasco Fitas Cruz, Universidade de Évora e Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânicas (ICAAM)
Doutor em Engenharia Agrícola, Docente Associado do Departamento de Engenharia Rural e Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânicas (ICAAM), Universidade de Évora (UEVORA), Évora, Portugal
Cecília Fátima Souza, Universidade Federal de Viçosa
Doutora em Zootecnia, Docente Associada do Departamento de Engenharia Agrícola da Universidade Federal de Viçosa (UFV), Viçosa, MG, Brasil.
Alex Lopes Silva, Universidade Federal de Viçosa
Doutor em Zootecnia, Docente Adjunto do Departamento de Produção Animal, Instituto de Zootecnia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Seropédica, RJ, Brasil.
Published
2018-09-27
Section
Environment