The influence of veganism within the agro-food segment

  • Anelise Daniela Schinaider Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Leonardo Xavier da Silva Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Marielen Aline Costa da Silva Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Alessandra Daiana Schinaider Universidade Federal do Rio Grande do Sul
Keywords: Agribusiness, Life style, Systematic review, Vegan

Abstract

Alternative consumption forms, foregrounded on different positions related to diet, such as veganism, vegetarianism and others, are on the increase, with an increase in adherents to the movement and underscoring animal well bring. The vegan market is related to food production. Current research describes the influence of veganism within the agro-food segment. A systematic and bibliometric analysis was undertaken with regard to scientific publications at databases Web of ScienceTM and Scielo. Twenty-three scientific articles were detected based on keywords vegan* and agri* in the title, abstract or keywords. Results of the articles relate vegan diet with food production since the research works suggest changes in the name of the products that complement the food diet to educate consumers on more health food choices. Vegan diet is associated with three motives: right of animals, personal well-being and/or health and environment. Results show that veganism is connected with the agro-food sector incorporated within food production chains, reflecting an economic, social and environmental aspect among peoples. It provides a sustainable alternative diet and conscious consumption to consumers that adopt such a new life style.

Author Biographies

Anelise Daniela Schinaider, Universidade Federal do Rio Grande do Sul
Doutoranda e Mestra no Programa de Pós-Graduação em Agronegócios pela UFRGS e Administradora pela UFSM- campus Palmeira das Missões. Atua em pesquisas voltadas ao Agronegócio, Comportamento do Consumidor, Veganismo, Inovação Sustentável, Produção de Alimentos Ecoinovadores, Cadeias Produtivas e Gestão de Empresas.
Leonardo Xavier da Silva, Universidade Federal do Rio Grande do Sul
Possui graduação em Ciências Econômicas pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (1994), mestrado em Economia Rural pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1997) e doutorado em Economia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2002). Atualmente é professor do Departamento de Economia e Relações Internacionais (DERI) da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), estando vinculado aos programas de pós-graduação em Desenvolvimento Rural (PGDR) e em Agronegócios (PPGAgronegócios). Ocupa o cargo de diretor do Centro de Estudos e Pesquisas Econômicas (IEPE) e é membro suplente da comissão de graduação do curso de Ciências Econômicas (ComGrad Economia) e da comissão de pós-graduação do Programa de Pós-Graduação em Agronegócios da universidade. É coordenador substituto do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural (PGDR). Tem experiência na área de Economia, com ênfase em Economia rural e teoria macroeconômica, atuando principalmente nos seguintes temas: desenvolvimento rural, agricultura, agricultura familiar, política econômica e agricultura brasileira; política macroeconômica e análise dos agregados econômicos.
Marielen Aline Costa da Silva, Universidade Federal do Rio Grande do Sul
Engenheira agrônoma formada pela Universidade de Passo Fundo (2012). Mestre em Desenvolvimento Rural pelo Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural da Faculdade de Ciências Econômicas da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2015). Atualmente é doutoranda em agronegócios pelo Centro de Estudos e Pesquisa em Agronegócios (CEPAN) da Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Alessandra Daiana Schinaider, Universidade Federal do Rio Grande do Sul
Atua no programa Agentes Locais de Inovação (SEBRAE/CNPq), difundindo a cultura de inovação nas Empresas de Pequeno Porte do setor de comércio e serviços da Região Metropolitana de Porto Alegre. Mestra em Desenvolvimento Rural (PGDR), pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) Possui graduação em Administração pela Universidade Federal de Santa Maria - Campus Palmeira das Missões/RS (2015).

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Published
2020-02-21
Section
Agrobusiness