Biodiesel production from soybean oil extracted with ethanol

  • Filipe Alonso Saad Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP
  • Marisa Aparecida Bismara Regitano-d’Arce Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP
  • Celso Tomazin Júnior Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP
  • Thaís Maria Ferreira de Souza Vieira Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP
  • Érico Rolim de Mattos Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP

Abstract

This work had the objective of identifying the conditions for the determination and attainment of soybean oil extracted with anhydrous ethanol (99 v/v %), for direct transesterification and production of biodiesel. A procedure for the extraction of vegetable oil in laboratorial scale was adopted, which permitted to reach the formation of two micelles, one rich and one poor in oil. From the recovery of ethanol in the rich micelle soybean oil was obtained, which participated in the transesterification reaction, working as a raw material for obtaining biodiesel.

Author Biographies

Filipe Alonso Saad, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP
Graduando em Engenharia Agronômica do Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição da Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP.
Marisa Aparecida Bismara Regitano-d’Arce, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP
Docente Titular do Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição da Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP.
Celso Tomazin Júnior, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP
Mestrando do Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição da Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”– ESALQ-USP.
Thaís Maria Ferreira de Souza Vieira, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP
Docente Doutora do Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição da Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP.
Érico Rolim de Mattos, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” – ESALQ-USP
Graduando em Engenharia Agronômica do Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição da Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz– ESALQ-USP.
Published
2008-08-13
Section
Agrobusiness