Cocoa production in Southern Bahia focusing on technological tolerance

Keywords: Development, Agriculture, Competitivity

Abstract

Although the competitiveness of Brazilian agribusiness is based on the level of technological contribution, not all segments have benefited from this development. The cocoa segment in southern Bahia has its historical trajectory marked by a lack of technological innovations which compromises its competitive status. Further, the scenario of productive restructuring of the sector requires that rural producers have competitive strength to boost their business. This is especially due to the growing need to use technologies that will guarantee a competitive level that ensures the achievement of productivity levels that meet market demand. In the wake of the concept of technological tolerance, a survey was conducted with 55 producers in southern Bahia to identify their perception of the factors that construct this tolerance. Results revealed that there is no perception on low technological tolerance. Consequently, producers act at different technological levels opposed to a market that does not have its demand met, defined primarily by low productivity rates achieved by producers, in which technology is the great key to overcome this obstacle.

Author Biographies

Lucas Xavier Trindade, Universidade Federal da Bahia - UFBA
Doutorando em Administração pela Universidade de São Paulo (FEA/USP), São Paulo (SP), Brasil.
João Pedro de Castro Nunes Pereira, Universidade Estadual de Santa Cruz (UESC)
Engenheiro Agrônomo. Doutor em Engenharia de Produção pela Universidade de São Paulo (USP). Professor do Curso de Engenharia de Produção da Universidade Estadual de Santa Cruz (UESC) em Ilhéus (BA) e Professor Orientador no Mestrado de Economia Regional e Políticas Públicas da UESC, Ilhéus (BA), Brasil.
Carlos Eduardo de Freitas Vian, ESALQ/USP
Doutor em Ciência Econômica (UNICAMP); Mestre em Engenharia de Produção (UFSCAR). Professor nos Programas de Pós-graduação em Administração e Economia Aplicada na ESALQ/USP, São Paulo (SP), Brasil.

References

ASSOCIAÇÃO NACIONAL DAS INDÚSTRIAS PROCESSADORAS DE CACAU. Importações de amêndoas, derivados e chocolates. São Paulo: AIPC, 2020. Disponível em: http://www.aipc.com.br/. Acesso em: 18 de abr. 2020.

ALVES, E. R. A; SILVA, R. C. Qual é o problema de Transferência de tecnologia do Brasil e da Embrapa? In: ALVES, E. R. de A.; SOUZA, G. da S.; GOMES, E. G. (org.). A contribuição da Embrapa para o desenvolvimento da agricultura brasileira. Brasília, DF: Embrapa, 2013.

ALVEZ-MAZZOTTI; GEWANDSNADJER, F. O método nas ciências naturais e sociais: pesquisa qualitativa e quantitativa. São Paulo, Pioneira, 1998.

BARROS, J. R. M. de. O passado no presente: a visão do economista: a agropecuária brasileira é um sucesso. In: BARROS, J. R. M. de. O mundo rural no Brasil do Século XXI: a formação de um novo padrão agrário e agrícola. Brasília: EMBRAPA, 2014. p. 16-22.

BICKMAN, L. B.; ROG, D. J. Handbook of applied research methods. Thousand Oaks, Sage, 1997. 580p.

BRASIL. Lei nº. 8.629/1993, de 15 de fevereiro de 1993. Regulamenta e disciplina disposições relativas à reforma agrária. Brasília, 1993.

BRUNI, A. L. SPSS aplicado à pesquisa acadêmica. São Paulo: Atlas, 2009.

BUAINAIN, A. M.; SOUZA FILHO, H. M. SILVEIRA, J. M. Agricultura familiar e condicionantes da adoção de tecnologias agrícolas. In: LIMA, D. M. de A.; WILKINSON, J. (org). Inovação nas tradições da agricultura familiar. Brasília, DF: CNPq: Paralelo 15, 2002. 400 p.

BUAINAIN, M.; ALVES, E.; SILVEIRA, J. M. F. J. da; NAVARRO, Z. Sete teses sobre o mundo rural brasileiro. Revista de Política Agrícola, v. 22, p. 105-121, 2013.

CALEMAN, S. M. Q. et al. Revista de Administração Organizational tolerance in agro-industrial systems: an empirical application for the meat sector. RAUSP, v. 52, p. 456-466, 2017.

CONFERAÇÃO DA AGRICULTURA E PECUÁRIA DO BRASIL. Agropecuária supera obstáculos e segue liderando a economia brasileira em 2016. Disponível em: http://www.cnabrasil.org.br/noticias/agropecuaria-supera-obstaculos-e-segue-liderando-economia-brasileira-em-2016. Acesso em: abr. 2017.

COKER, Ayodeji Alexander Ajibola et al. Gender differentials among subsistence rice farmers and willingness to undertake agribusiness in Africa: evidence and Issues from Nigeria. African Development Review, v. 29, n. S2, p. 198-212, 2017.

COSTA, F. M.; SOARES, N. S. Competitividade na cadeia produtiva do cacau na Bahia em diferentes sistemas de produção. In: COSTA, F. M.; SOARES, N. S (org.). Cacau riqueza de pobres. Ilhéus: Editus, 2016.

FARINA, E; AZEVEDO, P.; SAES, M. Competitividade: mercado, Estado e organizações. São Paulo: Singular, 1997.

FONTES, M. J. V. Do Cacau ao Chocolate: trajetória, invações e perspectivas das pequenas agroindustrias de cacau/chocolate. 2013. 216 f. Tese (Doutorado) – Instituto de Ciências Humanas e Sociais, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2013.

FLORIDA, Richard; GATES, Gary. Technology and tolerance: The importance of diversity to high-technology growth. Research in Urban Policy, v. 9, n. 1, p. 199-219, 2003.

FRANCO, M. et al. Program of the environmental development of the rain forest region in Bahia, Brazil: development of a methodology. Stuttgart: University of Stuttgart, 1994.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Censo Agropecuário. 2006.

INTERNATIONAL COCOA ORGANIZATION. Informe Anual 2006/2007. Disponível em: http://www.icco.org/about-us/icco-annual-report.html. Acesso em: 30 jan. 2018.

LEOTTI, V. B.; COSTER, R.; RIBOLDI, J. Normalidade de variáveis: métodos de verificação e comparação de alguns testes não-paramétricos por simulação. Revista HCPA, v. 32, n. 2, p. 227-234, 2012.

LIKERT, R.; ROSLOW, S.; MURPHY, G. A simple and reliable method of scoring the Thurstone attitude scales. Personnel Psychology, v.46, n. 3, p. 689-690, 1993.

LOBÃO, D. E.; VALLERI, S. V. Sistema cacau-cabruca: conservação de espécies arbóreas da Floresta Atlântica. Agrotrópica, Itabuna, v. 21, p. 43-54, 2009.

MENDES, C.I.C. Transferência de Tecnologia da Embrapa: rumo à inovação. 2015. 415 f. Tese (Doutorado) – Universidade Estadual de Campinas, Instituto de Economia, Campinas, 2015.

NGUYEN, N.; TRAN, T. Raising opportunities in strategic alliance by evaluating efficiency of logistics companies in Vietnam: a case of Cat Lai Port. Neural Computing and Applications, v. 31, n. 11, p. 7963-7974, 2019.

NOWAK, A. Regional differences in the competitiveness of farms in Poland. Journal of Agribusiness and Rural Development, n. 3 [41], 2016.

ORGANIZAÇÃO INTERNACIONAL DO CACAU. Boletim quadrimestral de estatísticas do cacau, v 46, n. 1, 2019/2020. Disponível em: https://www.icco.org/home/latest-news.html. Acesso em: 18 de abr. 2020.

ORTIZ OSPINO, L.; CAICEDO-CONSUEGRA, L. Competitividad en empresas de economía solidaria del sector agropecuario en el departamento del Atlántico (Competitiveness in Agriculture Solidarity Economy Companies in the Department of Atlántico). Revista CEA, Forthcoming, 2015.

PIASENTIN, F. B.; SAITO, C. H. Os diferentes métodos de produção de cacau no sudeste da Bahia, Brasil: aspectos históricos e percepções. Estudo & Debate, Lajeado, v. 19, n. 2, p. 63-80, 2012. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/bgoeldi/v9n1/05.pdf. Acesso em: 15 jul. 2017.

PINSONNEAUT, A.; KRAEMER, K. L. Survey Research in Management Information Systems: an assessement. Journal of Management Information System, 1993.

SANTOS, A. R. dos. Metodologia Científica: a construção do conhecimento. Rio de Janeiro: DP&A, 1999.

SANTOS, J. A. M. dos et al. O processo de inovação tecnológica na Embrapa e na Embrapa Agrobiologia: desafios e perspectivas. Perspectivas em Ciência da Informação, Belo Horizonte, v. 17, n. 4, dez. 2012. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-99362012000400011&lng=en&nrm =iso. Acesso em: 19 out. 2019.

SERVIER, B. J.; LEE, W. S. Precision agriculture in citrus: a probit model analysis for technology adoption. In: AMERICAN SOCIETY OF AGRICULTURAL ENGINEERS – ASAF/ Canadian Society of Agricultural Engineering – CSAE, 2004, Ontario. Proceedings [...]. Ontario: ASAE/CSAE, 2004, p. 1- 13.

SOUZA, P. M. et al. Diferenças regionais de tecnologia na agricultura familiar no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 57, n. 4, p. 594-617, 2019.

SOUZA, P. M.; FORNAZIER, A.; MARIA, A. Tecnologia na agricultura brasileira: uma análise das desigualdades regionais para os segmentos familiar e não familiar. [s. l.;s.n.], 2018. p. 147-169.

SOUZA FILHO, H. M. De et al. Condicionantes da adoção de inovações tecnológicas na agricultura. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 28, n. 1, p. 223-255, 2011. Disponível em: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/cct/article/view/12041. Acesso em: 19 out. 2019.

TRINDADE, L. X.; PEREIRA, J. P. C. N. Condicionantes à absorção tecnológica em unidades agrícolas de produção de cacau do sul da Bahia. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 27, n. 3, p. 617, 2019.

VIEIRA FILHO, J. E. R.; FORNAZIER, A. Agricultural productivity: closing the gap between Brazil and the United States. CEPAL Review, v. 2016, n. 118, p. 203–220, 2016.

VIRGENS FILHO, A. C. I Fórum de sustentabilidade da cadeia do cacau. Instituição promotora: IMAFLORA. Palestra realizada em 01 de julho de 2011: Visão de futuro da cacauicultura no Brasil.

WAACK, R. S. Gerenciamento de Tecnologia e Inovação em Sistemas Agroindustriais. In: WAACK, R. S.; TERRERAN, M. T. Gestão tecnológica em sistemas agroindustriais. In: CALDAS, R. A. et al. Agronegócio brasileiro: ciência, tecnologia e competitividade. Brasília: CNPq, 1998.

ZYLBERSZTAJN, D; MACHADO FILHO, C A. P. Competitiveness of meat agri‐food chain in Brazil. Supply Chain Management: An International Journal, 2003.

Published
2021-12-01