Volumetric contraction of ‘Itália’ Grape

Authors

  • Edilene Alves Ferreira Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF
  • Acácio Figueiredo Neto Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF
  • Marylia de Sousa Costa Universidade Federal de Campina Grande - UFCG
  • Josenara Daiane de Souza Costa Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia e Tecnologia do Piauí-IFPI
  • Bruno Emanuel Souza Coelho Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF
  • David Yuri de Melo Nunes Morais Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2021v14n2e8024

Keywords:

Dehydration, Storage, Vitis vinifera L., Water loss

Abstract

Fruit dehydration is a promising and little explored market in Brazil. One of the main problems with water removal from fruits is the loss of quality of Altered functions due to the high water content. The objective of this work is to analyze the volumetric contraction during drying of 'Itália' grape berries. The fruits were submitted to drying under controlled temperature conditions (60 and 70 ºC) until reaching the final moisture content in air equilibrium. Drying curves, composition variables, volumetric shrinkage index and fit of mathematical models such as drying curves and volumetric shrinkage were constructed. Drying time lost 38 and 48 hours at temperatures of 60 and 70 ºC when moisture content reaches close to 20% (dry drought). There was greater volumetric contraction of the luggage under a temperature of 70 ºC. The mathematical model that best fits a volumetric contraction analysis at 60 ºC as the model by Corrêa et al. (2011) and the exponential at 70 ºC.

Author Biographies

Edilene Alves Ferreira, Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF

Mestranda em Engenheira Agrícola pela Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD), Engenheira Agrícola e Ambiental (UNIVASF) campus Juazeiro (BA), Brasil.

Acácio Figueiredo Neto, Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF

Doutorado em Engenharia Agrícola (UFV/UFCG). Professor Adjunto da Universidade Federal do Vale do São Francisco (UNIVASF), campus Juazeiro (BA), Brasil.

Marylia de Sousa Costa, Universidade Federal de Campina Grande - UFCG

Programa de Pós-graduação em Engenharia Agrícola, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Centro de Ciências e Tecnologia Campus I, Campina Grande (PB), Brasil.

Josenara Daiane de Souza Costa, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia e Tecnologia do Piauí-IFPI

Doutoranda em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG). Professora do Instituto Federal do Piauí (IFPI), campus Valença do Piauí (PI), Brasil.

Bruno Emanuel Souza Coelho, Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF

Universidade Federal do Vale do São Francisco (UNIVASF), Brasil.

David Yuri de Melo Nunes Morais, Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF

Professor Substituto - Colegiado de Engenharia Civil - UNIVASF. Mestrando no Programa de Pós-Graduação em Dinâmicas de Desenvolvimento do Semiárido (PPGDiDeS) - UNIVASF, campus Petrolina (PE), Brasil.

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Published

2021-03-26

How to Cite

Ferreira, E. A., Figueiredo Neto, A., Costa, M. de S. ., Costa, J. D. de S. ., Coelho, B. E. S. ., & Morais, D. Y. de M. N. . (2021). Volumetric contraction of ‘Itália’ Grape. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 14(2), 315–323. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2021v14n2e8024

Issue

Section

Agrobusiness