By-Products utilization: restaurants in Londrina

Authors

  • Ana Paula Bilck Universidade Estadual de Londrina - UEL
  • Dani Luce Doro da Silva Universidade Estadual de Londrina - UEL
  • Giselle A. Nobre Costa Universidade Estadual de Londrina - UEL
  • Vera de Toledo Benassi Embrapa Soja
  • Sandra Garcia Universidade Estadual de Londrina - UEL

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2009v2n1p87-104

Keywords:

Subprodutos, Restaurantes, Resíduos, By-products, Restaurants, Waste.

Abstract

The ability to minimize environmental impacts, coupled with the ability to manage the reintroduction of byproducts in the production chain, may be in the future the guarantee balance between economy, politics and environmental conservation. This study aimed to evaluate the products generated in two restaurants activities located in the city of Londrina – PR, its final disposal and to seek possible alternatives to the problems encountered. The data show that key residues are leftovers of food, frying oil and packaging. Moreover, this evaluation suggests that the biggest obstacles to better utilization of generated by-products in restaurants is the absence of articulator agents that can establish and maintain contact between those who generate the waste and who can effectively harness them. Even taking a limited sample, it was clear that information, policy and management will mean profits in the establishments and the consequent improvement of environmental awareness and maintain the welfare of the community.

Author Biographies

Ana Paula Bilck, Universidade Estadual de Londrina - UEL

Mestre em Engenharia Química; Doutoranda em Ciência de Alimentos na Universidade Estadual de Londrina – UEL; Engenheira Química. E-mail: ap.bilck@gmail.com

Dani Luce Doro da Silva, Universidade Estadual de Londrina - UEL

Mestre em Ciência de Alimentos; Doutoranda em Ciência de Alimentos na Universidade Estadual de Londrina – UEL; Farmacêutica-Bioquímica; E-Mail: danidoro@sercomtel.com.br

Giselle A. Nobre Costa, Universidade Estadual de Londrina - UEL

Mestre em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas – UNICAMP; Doutoranda em Ciência de Alimentos na Universidade Estadual de Londrina – UEL. E-mail: gcnobre@gmail.com

Vera de Toledo Benassi, Embrapa Soja

Mestre em Tecnologia de Alimentos; Doutoranda em Ciência de Alimentos na Universidade Estadual de Londrina – UEL; Pesquisadora da Embrapa Soja; Engenheira de Alimentos. E-mail: benassi@cnpso.embrapa.br

Sandra Garcia, Universidade Estadual de Londrina - UEL

Doutora em Ciência de Alimentos; Docente do Departamento em Ciência e Tecnologia de Alimentos na Universidade Estadual de Londrina – UEL; Engenheira de Alimentos. E-mail: sgarcia@uel.br

How to Cite

Bilck, A. P., Silva, D. L. D. da, Costa, G. A. N., Benassi, V. de T., & Garcia, S. (2009). By-Products utilization: restaurants in Londrina. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 2(1), 87–104. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2009v2n1p87-104

Issue

Section

Environment