Prevalence of Metabolic Syndrome Risk in Male and Female College Students in a Public University of Marília – SP

  • Sandra Maria Barbalho Faculdade de Tecnologia de Marília – FATEC
  • Flávia Maria Vasques Farinazzi-Machado Faculdade de Tecnologia de Marília – FATEC
  • Marie Oshiiwa Faculdade de Tecnologia de Marília – FATEC
  • Pascoal Tomazela Faculdade de Medicina de Marília – FAMEMA
  • Ricardo Alvares Goulart Faculdade de Medicina de Marília – FAMEMA
  • Gislaine Omete Meneguim Faculdade de Tecnologia em Alimentos de Marília - FATEC
  • Laura Lara Pereira Faculdade de Tecnologia em Alimentos de Marília - FATEC
Keywords: Metabolic Syndrome, Dyslipidemia, Blood Pressure.

Abstract

Metabolic Syndrome and vascular complications have reached alarming proportions today and relate to large numbers of deaths worldwide. The aim of this study was to compare the anthropometric and laboratory parameters of academic community subjects, in order to describe the prevalence of indicators of metabolic syndrome. We collected anthropometry measures, blood pressure and biochemical analysis blood (glucose, total cholesterol, HDL-c, LDL-c and triglycerides). Sixty-seven students participated the FATEC-Marília aged between 18 and 45 years old and both sexes. The results showed that there is a significant variation in blood glucose, HDL-c, PA maximum between the sexes. There is high prevalence in the level differences of LDL-c (81.6% females and 88.9% men), the reduced levels of HDL-C (49% women and 83.3% men) and women high prevalence with an increase in PA (75.9%). There is also a prevalence of 28.6% and 55.6% overweight and 22.4% and 5.5% obese, respectively, in women and men. In view of these results we can conclude that much of the population has already studied the risk factors of metabolic syndrome and predisposition to develop vascular complications.

Author Biographies

Sandra Maria Barbalho, Faculdade de Tecnologia de Marília – FATEC
Docente de Bioquímica da Faculdade de Medicina de Marília, da Faculdade de Nutrição e Odontologia da Universidade Metodista de Piracicaba – UNIMEP; Docente da Faculdade de Tecnologia em Alimentos de Marília - FATEC. E-mail: smbjm@terra.com.br
Flávia Maria Vasques Farinazzi-Machado, Faculdade de Tecnologia de Marília – FATEC
Nutricionista; Docente da Faculdade de Tecnologia de Marília – FATEC. E-mail: farinazzimachado@hotmail.com
Marie Oshiiwa, Faculdade de Tecnologia de Marília – FATEC
Docente de Estatística da Faculdade de Tecnologia de Marília – FATEC. E-mail: moshiiwa@terra.com.br
Pascoal Tomazela, Faculdade de Medicina de Marília – FAMEMA
Médico da Faculdade de Medicina de Marília – FAMEMA. E-mail: cal@flash.tv.br
Ricardo Alvares Goulart, Faculdade de Medicina de Marília – FAMEMA
Médico da Faculdade de Medicina de Marília – FAMEMA. E-mail: ricardogoulartmed@hotmail.com
Gislaine Omete Meneguim, Faculdade de Tecnologia em Alimentos de Marília - FATEC
Discente em Tecnologia em Alimentos Faculdade de Tecnologia em Alimentos de Marília - FATEC. E-mail: gifatec@terra.com.br
Laura Lara Pereira, Faculdade de Tecnologia em Alimentos de Marília - FATEC
Discente em Tecnologia em Alimentos Faculdade de Tecnologia em Alimentos de Marília - FATEC. E-mail: lauralp@hotmail.com
Published
2009-10-08
Section
Artigos Originais