Antifungal Activity of Piper marginatum L. (Piperaceae) Essential Oil on in Vitro Fusarium oxysporum (Schlecht)

  • Maurício Reginaldo Alves dos Santos Embrapa Rondônia
  • Renato Abreu Lima Universidade Federal de Rondônia – UNIR
  • Cléberson de Freitas Fernandes Embrapa Rondônia
  • Andrina Guimarães Silva Fundação Universidade Federal de Rondônia
  • Valdir Alves Facundo Departamento de Química em Produtos Naturais da Fundação Universidade Federal de Rondônia
Keywords: Phytopathology, Biological Control, Natural Products.

Abstract

Piper marginatum is used in popular medicine as a tonic, diuretic and for the treatment of snakes and insects bites. Fusarium oxysporum is a fungus which causes diseases in large agricultural areas in Brazil, such as in banana plantations. Current analysis evaluates the effects of the essential oil from leaves of P. marginatum on the in vitro growth of F. oxysporum colonies. Further, 5-mm diameter discs from isolated cultures of the fungus were placed in the center of 90-mm diameter petri dishes with potato dextrose agar. Four discs of filter paper were placed with 10 µL of essential oil, extracted by distillation, in the dishes’ peripheral area. Controls consisted of discs without essential oil. A completely randomized design was used with four replications. Fungi growth was evaluated by measuring the diameter of the colonies every 24 hours, during 8 days. After 92 hours, the F. oxysporum colonies treated with essential oil had a 22.5-mm diameter, whereas controls developed mean 69.9- mm colonies. Results show that the essential oil from leaves of P. marginatum has an inhibitory effect on the in vitro growth of F. oxysporum.

Author Biographies

Maurício Reginaldo Alves dos Santos, Embrapa Rondônia
Biólogo; Doutor em Agronomia; Pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária – Embrapa - Rondônia. E-mail: mauricio@cpafro.embrapa.br
Renato Abreu Lima, Universidade Federal de Rondônia – UNIR
Biólogo; Mestrando em Desenvolvimento Regional e Meio Ambiente na Universidade Federal de Rondônia – UNIR. E-mail: renatosemdes@yahoo.com.br
Cléberson de Freitas Fernandes, Embrapa Rondônia
Farmacêutico; Doutor em Bioquímica; Pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária – Embrapa - Rondônia. E-mail: cleberson@cpafro.embrapa.br
Andrina Guimarães Silva, Fundação Universidade Federal de Rondônia
Bióloga; Mestrando em Desenvolvimento Regional e Meio Ambiente na Universidade Federal de Rondônia – UNIR. E-mail: andrinagsilva@gmail.com
Valdir Alves Facundo, Departamento de Química em Produtos Naturais da Fundação Universidade Federal de Rondônia
Químico industrial; Doutor em Química industrial; Docente no Departamento de Química da Universidade Federal de Rondônia – UNIR. E-mail: vfacundo@unir.br
Published
2011-02-03
Section
Artigos Originais