Actions to reduce the risk of health care infections

Keywords: Cross infection, Innovation, Hand hygiene, Patient safety

Abstract

To identify the actions taken by the SCIH and Quality Management team to achieve the goal of reducing the risk of infections related to health care. Exploratory descriptive qualitative study, carried out in two hospitals. There was triangulation of data with interviews, observation and document analysis. For data analysis, content analysis was used. The most performed actions were permanent education, identification and correction of problems in procedures, active search, surveillance and hand hygiene. It was possible to identify the occurrence of adverse events. Communication and structural problems appear as difficulties in reaching the goal. The actions identified are traditional practices and are often inefficient. The prevention and control of infections are still challenges for health institutions. There is a need to adopt innovative strategies to achieve the goal of reducing the risk of infection related to healthcare.

Author Biographies

Andréia Guerra Siman, Universidade Federal de Viçosa - UFV
Doutora em Enfermagem, pela Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais, Docente adjunto I do Departamento da Enfermagem e Medicina da Universidade Federal de Viçosa - UFV, Minas Gerais, Brasil.
Cynara Christine Ferreira Dutra, Universidade Federal de Viçosa - UFV
Graduada em Enfermagem pela Universidade Federal de Viçosa - UFV, Viçosa, Minas Gerais (MG), Brasil.
Marilane de Oliveira Fani Amaro, Universidade Federal de Viçosa - UFV
Doutora. Professora Adjunta no Departamento de Medicina e Enfermagem. Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais (MG), Brasil.
Simone Graziele Silva Cunha, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG
Doutoranda em Enfermagem na Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG, Belo Horizonte, Minas Gerais (MG), Brasil.
Fernanda Batista Oliveira Santos, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG
Doutora em Enfermagem. Professora Adjunta Universidade Federal de Minas Gerais. Departamento de enfermagem Aplicada. Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasil.
Eliza Cristina Clara Alves, Universidade Federal de Viçosa - UFV
Discente em Enfermagem pela Universidade Federal de Viçosa - UFV, Viçosa, Minas Gerais (MG), Brasil

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Published
2020-09-01
Section
Artigos Originas - Promoção da Saúde