THE CONSUMPTION OF WHEAT DERIVATES EVALUATED BY A QUESTIONNAIRE ON FREQUENCY OF FOOD INTAKE IN MARINGÁ

  • Raquel Riccomini Munhoz Unicesumar - Centro Universitário de Maringá http://orcid.org/0000-0003-4334-042X
  • Magda Pires Correa Rivabene Aquino
  • Isabelle Zanquetta Carvalho
  • Alexandra Perdigao Maia de Souza
Keywords: Nutritional survey, Nutritional status, Anthropometry

Abstract

Wheat is not only consumed worldwide but ranks first in production. Current qualitative and transversal research assesses the consumption of wheat derivates by the population in Maringá PR Brazil, and its co-relationship with demographic factors and nutritional status. Two hundred and seventy adults, aged 20 – 59 years, males and females, were evaluated. The adults were interviewed in supermarkets in Maringá with two questionnaires for data collection. The first questionnaire dealt with the subjects´ profile (gender, age, color, schooling, family wage, weight, height and Body Mass Index – BMI). The second questionnaire comprised Quantitative Food Frequency (QFF) to evaluate consumption of wheat derivates. Data on weight and height were used to calculate BMI: weight(kg)/height(m)2, furnishing the nutrition state according to scale by WHO. Association between the intake of wheat derivates and demographic factors and nutritional state was performed by statistical analysis with Epi Info 7.2.0.1. Data underwent Mann-Whitney´s test (p<0.05) to determine significance of results. Results showed high consumption rate in fast food by adults aged between 20 and 30 years, and in great amounts at all BMI scales. Pastry and pasta were the most wheat derivates consumed. There was no statistical significance when weight was compared with ingestion of wheat derivates.

Author Biographies

Raquel Riccomini Munhoz, Unicesumar - Centro Universitário de Maringá
Acadêmico do Curso de Nutrição do Centro Universitário Cesumar – UNICESUMAR, Maringá – PR. Bolsista PROBIC-UniCesumar.
Magda Pires Correa Rivabene Aquino
Acadêmico do Curso de Nutrição do Centro Universitário Cesumar – UNICESUMAR, Maringá – PR. Acadêmico colaborador no PROBIC/UniCesumar.
Isabelle Zanquetta Carvalho
Docente orientador do Curso de Nutrição do Centro Universitário Cesumar – UNICESUMAR, Maringá-PR, Brasil.
Alexandra Perdigao Maia de Souza
Docente coorientador do Curso de Nutrição do Centro Universitário Cesumar – UNICESUMAR, Maringá-PR, Brasil

References

BARBETTA, P. B. Estatística aplicada às ciências sociais. 4. ed. Florianópolis: Ed. da UFSC, 2001.

BRASIL. Resolução RDC n.359, de 23 de dezembro de 2003. A Diretoria Colegiada da ANVISA/MS aprova o regulamento técnico de porções de alimentos embalados para fins de rotulagem nutricional. Diário Oficial da União. v.251, p.28, Seção 1, 2003.

BRASIL. Resolução RDC n.360, de 23 de dezembro de 2003. A Diretoria Colegiada da ANVISA/MS aprova o regulamento técnico sobre rotulagem nutricional de alimentos embalados. Diário Oficial da União, v.251, p.33, Seção 1, 2003.

CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Acompanhamento da safra brasileira. 2009. Disponível em: <http://www.conab.gov.br/OlalaCMS/uploads/arquivos/15_12_11_11_02_58_boletim_graos_dezembro_2015.pdf>. Acessado: 03 jan. 2017.

FISBERG, R. M. et al. Questionário de frequência alimentar para adultos com base em estudo populacional. Rev Saúde Pública, v. 42, n. 3, p. 550-554, 2008.

FREITAS, D.G.C.; MORETTI, R.H. Caracterização e avaliação sensorial de barra de cereais. Revista Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n. 2, p.318-324, 2006.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009. Aquisição alimentar domiciliar per capita brasil e grandes regiões. 2010. Disponível em: <http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/condicaodevida/pof/2008_2009_aquisicao/default.htm>. Acesso: 03 jan. 2017.

LEVY, R.B.; CLARO, R.M; MONDINI, L.; SICHIERI, R.; MONTEIRO, C.A. Regional and socioeconomic distribution of household food availability in Brazil, in 2008–2009. Rev Saude Publica, v. 46, p.6–15, 2012.

MALTA, D.C.; MORAIS NETO, O.L.; SILVA JUNIOR, J.B. Apresentação do plano de ações estratégicas para o enfrentamento das doenças crônicas não transmissíveis no Brasil, 2011 a 2022. Epidemiologia e Serviços de Saúde. v.20, n.4, p.425-438, 2011.

MARINHO, M.C.S.; HAMANN, E.M.; LIMA, A.C.C.F. Práticas e mudanças no comportamento alimentar na população de Brasília, Distrito Federal, Brasil. Rev. Bras. Saúde Matern. Infant., Recife, v. 7, n. 3, p. 251-261, 2007.

MENEZES, M.C.; HORTA, P.M.; SANTOS, L.C.; LOPES. A.C.S. Avaliação do consumo alimentar e de nutrientes no contexto da atenção primária à saúde. Ceres. v.6, n.3, p.175-190, 2011.

SANTOS, J.S.; OLIVEIRA, T.M.; PIZA FILHO, J.T.; ONO, E.Y.S.; HIROOKA, E.Y. Avaliação da ingestão de derivados de trigo em Londrina, PR, por meio de questionário de frequência de consumo de alimentos. Nutrire: Revista da Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição, v.34, n.3, p.153-164, 2009.

SELEM, S.S.; CARVALHO, A.M.; VERLY-JUNIOR, E.; CARLOS, J.V.; TEIXEIRA, J.A.; MARCHIONI, D.M. Validity and reproducibility of a food frequency questionnaire for adults of Sao Paulo, Brazil. Revista brasileira de epidemiologia, v.17, n.4, p.852–859, 2014.

SOUZA, A.D.E.M.; PEREIRA, R.A.; YOKOO, E.M.; LEVY, R.B.; SICHIERI, R. Most consumed foods in Brazil: National Dietary Survey 2008–2009. Rev Saude Publica, v.47, suppl. 1, p.190s–199s, 2013.

TROMBETE, F. Aflatoxinas y tricotecenos en trigo y derivados: incidencia de la contaminación y métodos de determinación. Revista chilena de nutrición, v. 40, n. 2, p. 181-188, 2013.

U.S. DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES AND U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. 2015–2020. Dietary Guidelines for Americans. 8th ed. December 2015. Disponível em: <http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/>. Acesso: 20 fev. 2017.

VEDANA, E.H.B.; PERES, M.A.; NEVES, J.; ROCHA, G.C.; LONGO, G.Z. Prevalência de obesidade e fatores potencialmente causais em adultos em região Sul do Brasil. Arq Bras Endocrinol Metab., v. 52, p. 1156-1162, 2008.

WANDERLEY, E.N.; FERREIRA, V.A. Obesidade: uma perspectiva plural. Ciênc Saúde Col., v.15, n.1, p.185-194, 2010.

WORLD HEALTH ORGANIZATION. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Geneva: World Health Organization, 1997.

Published
2017-06-27