Physiology and sanity of soybean seeds using electromagnetic waves

Keywords: Seed pathology, Alternative technology, Fungal management

Abstract

The objective of this work was to verify the effect of electromagnetic waves on the sanitary and physiological quality of soybean seeds. The seeds were submitted to different exposure periods (0, 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140 and 160 seconds), under electromagnetic waves with power of 900 W and frequency of 2.45 GHz, using the micro-ondas and the fungicide dicarboximide (250 g. 100 kg-1 of seeds), as an additional treatment. For the sanity test, 200 seeds were used per treatment, distributed in ten seeds per Petri dish. In the physiological test, 200 seeds per treatment were also used, distributed in 50 seeds per Germitest paper. The experimental design used was completely randomized, with ten treatments and four replications of 50 seeds each. The fungi, Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Penicillium sp. and Fusarium sp. All periods of exposure to electromagnetic waves were efficient in reducing fungi identified in seeds. The sanitary and physiological quality was favored when the soybean seeds were exposed for up to 60 seconds, under a power of 900 W and a frequency of 2.45 GHz. The exposure of soybean seeds in periods longer than 80 seconds, under conditions of potency and frequency studied, had a negative effect on the percentage of hard seeds.

Author Biographies

Danniely Silva Santos, Universidade Federal de Campina Grande - UFCG
Engenheira de Biossistemas, Centro de Desenvolvimento Sustentável do Semiárido, Universidade Federal de Campina Grande - UFCG, Sumé (PB), Brasil.
Rommel dos Santos Siqueira Gomes, Universidade Federal da Paraíba - UFPB
Doutor em Agronomia pelo Programa de Pós-graduação em Agronomia (PPGA) da Universidade Federal da Paraíba - UFPB, Areia (PB), Brasil.
Thamires Kelly Nunes Carvalho, Faculdade dos Palmares
Doutora em Desenvolvimento e Meio Ambiente pelo Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento e Meio Ambiente da Universidade Federal da Paraíba - UFPB, João Pessoa (PB), Brasil.
Alecksandra Vieira de Lacerda, Universidade Federal de Campina Grande - UFCG
Doutora em Ecologia e Recursos Naturais, Docente da Unidade Acadêmica de Tecnologia do Desenvolvimento, Centro de Desenvolvimento Sustentável do Semiárido, Universidade Federal de Campina Grande - UFCG, Sumé (PB), Brasil.
Carina Seixas Maia Dornelas, Universidade Federal de Campina Grande - UFCG
Doutora em Agronomia, Docente da Unidade Acadêmica de Tecnologia do Desenvolvimento, Centro de Desenvolvimento Sustentável do Semiárido, Universidade Federal de Campina Grande - UFCG, Sumé (PB), Brasil.
José George Ferreira Medeiros, Universidade Federal de Campina Grande - UFCG
Doutor em Agronomia, Docente da Unidade Acadêmica de Tecnologia do Desenvolvimento, Centro de Desenvolvimento Sustentável do Semiárido, Universidade Federal de Campina Grande - UFCG, Sumé (PB), Brasil.

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Published
2023-11-30
Section
Agrobusiness