Soybean production, electricity consumption and CO2 avoided with the implementation of photovoltaic systems: a case study in the Southeast of Goiano

Authors

  • Sérgio Batista Universidade Federal de Catalão – UFCAT
  • Álvaro Guilherme Rocha Universidade Federal de Catalão – UFCAT
  • André Barra Neto Universidade Federal de Catalão – UFCAT
  • Bruno Garcia de Oliveira Universidade Federal de Catalão – UFCAT
  • Sthefânia Magalhães Martins Universidade Federal de Catalão – UFCAT
  • Guilherme Purcina de Assunção Universidade Federal de Catalão – UFCAT

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2024v17n1e11950

Keywords:

soja, energia elétrica, sistemas fotovoltaicos, CO ₂

Abstract

The world soybean production has doubled in the last 20 years, and Brazil was responsible for 52% of all soybeans exported worldwide in the 2021-2022 harvest. The state of Goiás accounts for 14.1 million tons of soybeans, and the Brazilian Midwest region was responsible for 46% of the 2021-2022 national harvest. Soybean production requires considerable electricity consumption. However, it is worrying that, in 2021, around 72% of the electricity used by the Brazilian agricultural sector came from non-renewable sources, such as firewood and diesel oil. In this context, the main objective of this study is to analyze the correlation between soybean production, electricity consumption, and the potential for reducing carbon dioxide emissions that can be achieved if rural producers choose to adopt photovoltaic energy systems. In evaluating this correlation, the analysis focuses on the period from 2005 to 2019, using secondary data with proven reliability. The results obtained reveal a strong correlation between soybean production and electricity consumption in rural areas. Furthermore, it is possible to identify that the introduction of photovoltaic generation systems would have avoided the emission of approximately 66 tons of CO2 during the 2020 harvest season in the southeastern region of Goiás. Given the significance of soybean cultivation in this region, these findings have significant implications for rural electrification program planning and management, as well as the development of more sustainable agricultural practices.

Author Biographies

Sérgio Batista, Universidade Federal de Catalão – UFCAT

Discente do Programa de Pós-Graduação em Gestão Organizacional (PPGGO) da Universidade Federal de Catalão – UFCAT, Catalão (GO), Brasil.

Álvaro Guilherme Rocha, Universidade Federal de Catalão – UFCAT

Discente do Programa de Pós-Graduação em Gestão Organizacional (PPGGO) da Universidade Federal de Catalão – UFCAT, Catalão (GO), Brasil.

André Barra Neto, Universidade Federal de Catalão – UFCAT

Docente permanente do Programa de Pós-Graduação em Gestão Organizacional (PPGGO) da Universidade Federal de Catalão – UFCAT, Catalão (GO), Brasil.

Bruno Garcia de Oliveira, Universidade Federal de Catalão – UFCAT

Doutor. Docente permanente do Programa de Pós-Graduação em Administração Pública (PROFIAP) da Universidade Federal de Catalão – UFCAT, Catalão (GO), Brasil.

Sthefânia Magalhães Martins, Universidade Federal de Catalão – UFCAT

Discente do Programa de Pós-Graduação em Gestão Organizacional (PPGGO) da Universidade Federal de Catalão – UFCAT, Catalão (GO), Brasil.

Guilherme Purcina de Assunção, Universidade Federal de Catalão – UFCAT

Discente do Programa de Pós-Graduação em Gestão Organizacional (PPGGO) da Universidade Federal de Catalão – UFCAT, Catalão (GO), Brasil.

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Published

2024-03-29

How to Cite

Batista, S. ., Rocha, Álvaro G., Barra Neto, A. ., Oliveira, B. G. de, Martins, S. M. ., & Assunção, G. P. de . (2024). Soybean production, electricity consumption and CO2 avoided with the implementation of photovoltaic systems: a case study in the Southeast of Goiano. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 17(1), e11950. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2024v17n1e11950

Issue

Section

Tecnologias Limpas