Efeito do tempo de escarificação sobre o Intervalo Hídrico Ótimo em um Latossolo argiloso

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2024v17n3e11964

Keywords:

Plantio direto, Resistência a Penetração, Densidade Crítica

Abstract

Mathematical modeling of soil physical attributes can be useful for integrating the results of various quality indicators. The objective of this study was to evaluate the effect of soil management practices on the breadth of the least limiting water range (IHO) in a clayey Rhodic Eutrudox. The study was carried out in five distinc areas: native forest (FN), no-tillage four months last chisellin (ESC), SPD-3, SPD-10, and SPD-20, corresponding 3, 10, and 20 years of no-tillage after soil chiselling, respectively. Soil samples were collected with metallic rings in a total of twenty sampling points in each land use at three depths: 0 - 5 cm, 10 -1 5 cm, and 25 - 30 cm. The adjustment of equation that estimate the soil penetration resistence as a function of humidity was carried out. The range of LLWR was obtained by the difference between the upper and lower limits of the LLWR. The CH soil management altered the soil physical structure with a positive influence on the LLWR. The range of the LLWR and critical bulk density are directly influenced by the critical value of soil penetration resistance. Clayey soil maintained under continuous no-tillage for 20 years do not present a degree of soil compaction that is harmfull to root development.

Author Biographies

Felipe Dapper, Universidade Federal de Goiás

Graduado em Agronomia pela Universidade Federal da Fronteira Sul- campus Cerro Largo (UFFS) Mestrado em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria - campus Frederico Westphalen (UFSM) Doutorando do Programa de Pós-graduação em Agronomia pela Escola de Agronomia da Universidade Fedral de Goiás (UFG)

Vanderlei Rodrigues Da Silva, Universidade Federal de Santa Maria, campus de Frederico Westphalen

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria Doutorado em Agronomia/Biodinâmica de Solos pela Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) Atualmente professor Associado II da Universidade Federal de Santa Maria, campus de Frederico Westphalen

Felipe Bonini Da Luz, Universidade Federal de Santa Maria-Campus Frederico Westphalen

Doutor em Solos e Nutrição de Plantas pela Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz"/Universidade de São Paulo (ESALQ/USP). Atualmente é servidor da Universidade Federal de Santa Maria no campus de Frederico Westphalen (UFSM-FW).

Daniel Aquino de Borba, Escola Superior de Agronomia Luiz de Queiroz Universidade de São Paulo

Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria- campus Frederico Westphalen (UFSM) Mestre em Agronomia (Solos e Nutrição de Plantas) pela Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz"/Universidade de São Paulo (ESALQ/USP). Doutorando em Solos e Nutrição de Plantas pela Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz"/Universidade de São Paulo (ESALQ/USP).

Maxuel Fellipe Nunes Xaviel, Universidade Federal de Goiás

Graduação em Agronomia pelo Instituto Federalde Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso - Campus São Vicente. Mestre em Agronomia (Solo e Água) pela Escola de Agronomia, Universidade Federal de Goiás (2021-2023). Doutorando no Programa de Pós-graduação em Agronomia pela Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás.

Gerry Rietch, Universidade Federal de Santa Maria-Campus Frederico Westphalen

Possui graduação em Engenharia Florestal pela Universidade Federal de Santa Maria, campus Frederico Westphalen (UFSM/FW). Mestrado no Programa de Pós-Graduação em Agronomia- Agricultura e Ambiente pela Universidade Federal de Santa Maria, campus Frederico Westphalen (UFSM/FW).

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Published

2024-09-27

How to Cite

Dapper, F., Da Silva, V. R., Bonini Da Luz, F. ., Aquino de Borba, D. ., Nunes Xaviel, M. F., & Rietch, G. . (2024). Efeito do tempo de escarificação sobre o Intervalo Hídrico Ótimo em um Latossolo argiloso. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 17(3), e11964. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2024v17n3e11964

Issue

Section

Agrobusiness