Performance of spinach seedlings the amazon in different toppings

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2025v18e12390

Keywords:

Alternathera sessilis, Amaranthaceae, Luminosity, Vegetables

Abstract

Spinach from the Amazon has high levels of vitamins, carotenoids, flavonoids, fibers and minerals, and a high potential for its production and income generation, but studies on its management are scarce. Thus, the objective of this work was to evaluate the performance of spinach seedlings from the Amazon in diferente toppings . The experiment was carried out from December 2022 to January 2023, in the experimental garden of the Federal University of Acre. The experimental design used was completely randomized (DIC), with six treatments and six repetitions, totaling 36 experimental units, as follows: T1 - full sun (PS); T2 - greenhouse (EST); T3 - 20% shading; T4 - 35%; T5 - 50% and T6 - 65%, with 20% Luminet color. At 27 days, the following variables were evaluated: length (CF), leaf width (LF), plant height (ALT), root length (CR), stem diameter (DC), total number of leaves (NTF), total number of shoots (NTB), shoot fresh mass (MFPA), root fresh mass (MFR), shoot dry mass (MSPA) and root dry mass (MSR). To assess the quality of the seedlings produced in the shading levels, the calculation of the Dickson Quality Index (DQI) and the correlation analysis were performed. There was a significant effect on light levels for CF, LF, ALT, NTF, MFPA, MSPA, MSR, MST and IQD. While DC, NTB and CR there was no significant effect. Cultivation in a greenhouse provides positive results in terms of the production of quality seedlings.

Author Biographies

Francisca Jaqueline Ferreira de Lima, Universidade Federal do Acre

Engenheira Agrônoma pela Universidade Federal do Acre – UFAC, Rio Branco (AC), Brasil.

Bárbara Bárbosa Mota, Universidade Federal do Acre

Doutora em Produção Vegetal do Programa de Pós-graduação em Produção Vegetal da Universidade Federal do Acre – UFAC, Rio Branco (AC), Brasil.

Márcio Chaves da Silva, Universidade Federal do Acre

Doutor em Produção Vegetal do Programa de Pós-graduação em Produção Vegetal da Universidade Federal do Acre – UFAC, Rio Branco (AC), Brasil.

Wendrio Sales de Melo, Universidade Federal do Acre

Acadêmico de Mestrado do Programa de Pós- graduação em Produção Vegetal da Universidade Federal do Acre – UFAC, Rio Branco (AC), Brasil.

Márcia Chaves da Silva, Universidade Federal do Acre

Acadêmica de Mestrado do Programa de Pós- graduação em Produção Vegetal da Universidade Federal do Acre – UFAC, Rio Branco (AC), Brasil.

Regina Lúcia Félix Ferreira, Universidade Federal do Acre

Doutora em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (UFLA), Lavras (MG). Docente permanente do Programa de Pós-graduação em Produção Vegetal da Universidade Federal do Acre – UFAC, Rio Branco (AC), Brasil.

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Published

2025-05-15

How to Cite

Lima, F. J. F. de, Mota, B. B., Silva, M. C. da, Melo, W. S. de, Silva, M. C. da, & Ferreira, R. L. F. (2025). Performance of spinach seedlings the amazon in different toppings. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 18, e12390. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2025v18e12390

Issue

Section

Agrobusiness