SUSTAINABILITY MANAGEMENT IN SUGAR CANE CULTURE: A CASE STUDY IN NORTHEASTERN BRAZIL

Authors

  • Ana Regina Bezerra Ribeiro Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE
  • Fabiana Ferreira Silva Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Yasmim Silva Meireles Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Felipe Lins de Melo Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Rayanne de Paffer Rodrigues Universidade Federal Rural de Pernambuco

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2018v11n3p843-861

Keywords:

Agro-ecosystems, Environment, Management, Production process

Abstract

Current paper analyzes practices of sustainable management in sugar cane culture. What management practices may be developed for the sustainability of sugar cane culture? Quality research analyzing a case in the northeastern region of Brazil identifies management practices for the improvement of the sugar cane production process; demonstrates the environmental and social impacts caused by sugar cane culture; provides gains obtained by mechanization of the harvest. Results show that there was a historical evolution in cane extraction and for a more sustainable production. Research has also registered that investing in sustainability is high, albeit valid, and presents gains in productivity, client acknowledgment and openness to international markets.

Author Biographies

Ana Regina Bezerra Ribeiro, Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE

Doutora em Engenharia de Produção, docente do Programa de Pós-Graduação em Administração e Desenvolvimento Rural (PADR) Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE), Brasil

Fabiana Ferreira Silva, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Mestre em Administração, docente do Departamento de Administração da Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE), Brasil

Yasmim Silva Meireles, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Bacharela em Administração pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE), Brasil

Felipe Lins de Melo, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Graduado em Gestão Pública e Especialista em Administração Pública (UNINTER), Brasil.

Rayanne de Paffer Rodrigues, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Bacharela em Administração pela Universidade Federal Rural de Pernambuco, pesquisadora do Núcleo de Pesquisa e Iniciação Científica (NUPIC-FAFIRE), Brasil.

Published

2018-09-27

How to Cite

Ribeiro, A. R. B., Silva, F. F., Meireles, Y. S., Melo, F. L. de, & Rodrigues, R. de P. (2018). SUSTAINABILITY MANAGEMENT IN SUGAR CANE CULTURE: A CASE STUDY IN NORTHEASTERN BRAZIL. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 11(3), 843–861. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2018v11n3p843-861

Issue

Section

Environment