WHEY, ITS MAIN TREATMENTS AND MEANS OF VALORIZATION

  • Luane Alcântara Nunes Universidade Federal da Bahia - UFBA
  • Juliano Zaffalon Gerber Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC
  • Flávio Pietrobon Costa Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC
  • Rafael José Santana Souza Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC
  • Ricardo de Araújo Kalid Universidade Federal do Sul da Bahia - UFSB
Keywords: Environment, Whey, Alternatives.

Abstract

Environmental issues associated with the production of whey by dairies have triggered a search for alternatives which insist of the preservation of the environment and value aggregation to the co-product. Current paper discusses the advantages, disadvantages, opportunities and dangers of main treatments and valorization means of whey. Review of the literature forwards a critical discussion on the general context of the true use of whey and the involved environmental implications.

Author Biographies

Luane Alcântara Nunes, Universidade Federal da Bahia - UFBA
Doutoranda do curso de Engenharia Industrial da UFBA
Juliano Zaffalon Gerber, Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC
Professor adjunto do Curso de Engenharia de Produção. Departamento de Ciências Exatas e Tecnológicas.
Flávio Pietrobon Costa, Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC
Docente do Mestrado em Desenvolvimento Regional e Meio Ambiente. Departamento de Ciências Exatas e Tecnológicas, Núcleo de Física Médica e Ambiental.
Rafael José Santana Souza, Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC
Graduando do curso de Engenharia de Produção da UESC.
Ricardo de Araújo Kalid, Universidade Federal do Sul da Bahia - UFSB
Professor associado IV da UFSB. Coordenador do Centro de formação de Ciências e Tecnologia.
Published
2018-03-29
Section
Revisão