WHEY, ITS MAIN TREATMENTS AND MEANS OF VALORIZATION

Authors

  • Luane Alcântara Nunes Universidade Federal da Bahia - UFBA
  • Juliano Zaffalon Gerber Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC
  • Flávio Pietrobon Costa Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC
  • Rafael José Santana Souza Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC
  • Ricardo de Araújo Kalid Universidade Federal do Sul da Bahia - UFSB

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2018v11n1p301-326

Keywords:

Environment, Whey, Alternatives.

Abstract

Environmental issues associated with the production of whey by dairies have triggered a search for alternatives which insist of the preservation of the environment and value aggregation to the co-product. Current paper discusses the advantages, disadvantages, opportunities and dangers of main treatments and valorization means of whey. Review of the literature forwards a critical discussion on the general context of the true use of whey and the involved environmental implications.

Author Biographies

Luane Alcântara Nunes, Universidade Federal da Bahia - UFBA

Doutoranda do curso de Engenharia Industrial da UFBA

Juliano Zaffalon Gerber, Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC

Professor adjunto do Curso de Engenharia de Produção. Departamento de Ciências Exatas e Tecnológicas.

Flávio Pietrobon Costa, Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC

Docente do Mestrado em Desenvolvimento Regional e Meio Ambiente. Departamento de Ciências Exatas e Tecnológicas, Núcleo de Física Médica e Ambiental.

Rafael José Santana Souza, Universidade Estadual de Santa Cruz - UESC

Graduando do curso de Engenharia de Produção da UESC.

Ricardo de Araújo Kalid, Universidade Federal do Sul da Bahia - UFSB

Professor associado IV da UFSB. Coordenador do Centro de formação de Ciências e Tecnologia.

Published

2018-03-29

How to Cite

Nunes, L. A., Gerber, J. Z., Costa, F. P., Souza, R. J. S., & Kalid, R. de A. (2018). WHEY, ITS MAIN TREATMENTS AND MEANS OF VALORIZATION. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 11(1), 301–326. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2018v11n1p301-326

Issue

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Revisão