Capacity of absorbing knowledge/technology in integrated agricultural productive systems: a multi-case study in Mato Grosso

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2020v13n2p549-574

Keywords:

Absorption capacity, Knowledge, ILPF, Technology

Abstract

The absorption of new knowledge and technologies in agribusiness is greatly relevant within a context in which world population increases fast and triggers demands for agricultural products that must be produced without impairing natural resources. Brazil is the second biggest grain producer worldwide and such a rank should be maintained to guarantee world food stocks. Mato Grosso is one of the Brazilian states with the greatest grain production, especially soybean. Current analysis investigates a production system context which involves Integration, Agriculture, Livestock and Forest (ILPF) to identify factors inherent to the process of Absorption Capacity (AC) and its phases (acquire, assimilate, transform and exploit). It also identifies sources of knowledge and technology that production units dispose of in the state of Mato Grosso. Approach with multi-case studies employs qualitative data obtained through semi-structured interviews with production unit managers. Results demonstrate that AC makes possible that managers acquire new knowledge and technologies which, coupled to their experience, provide the required bases so that production units adopt the most sustainable and complex production system, ILPF.

Author Biographies

Adelice Minetto Sznitowski, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT

Doutora em Administração pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos - UNISINOS. Docente permanente da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT - Campus Tangará da Serra, Brasil.

Jair Vieira de Souza Junior, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT

Acadêmico do Curso de Administração da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT, Campus de Tangará da Serra, Brasil.

Liz Vanessa Lupi Gasparini, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT

Doutora em Gestão da Tecnologia e Inovação Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos -UFSCar. Docente permanente da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT, Campus de Tangará da Serra, Brasil.

Camyla Piran Stiegler Leitner, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT

Doutora em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos - UFUSCar. Docente permanente da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT - Campus de Nova Mutum, Brasil.

Allyson Rodrigues Vargas, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT

Mestre em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos - UFSCar. Docente permanente da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT - Campus de Tangará da Serra, Brasil.

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Published

2020-04-11

How to Cite

Sznitowski, A. M., Souza Junior, J. V. de, Gasparini, L. V. L., Leitner, C. P. S., & Vargas, A. R. (2020). Capacity of absorbing knowledge/technology in integrated agricultural productive systems: a multi-case study in Mato Grosso. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 13(2), 549–574. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2020v13n2p549-574

Issue

Section

Agrobusiness