Capacity of absorbing knowledge/technology in integrated agricultural productive systems: a multi-case study in Mato Grosso

Keywords: Absorption capacity, Knowledge, ILPF, Technology

Abstract

The absorption of new knowledge and technologies in agribusiness is greatly relevant within a context in which world population increases fast and triggers demands for agricultural products that must be produced without impairing natural resources. Brazil is the second biggest grain producer worldwide and such a rank should be maintained to guarantee world food stocks. Mato Grosso is one of the Brazilian states with the greatest grain production, especially soybean. Current analysis investigates a production system context which involves Integration, Agriculture, Livestock and Forest (ILPF) to identify factors inherent to the process of Absorption Capacity (AC) and its phases (acquire, assimilate, transform and exploit). It also identifies sources of knowledge and technology that production units dispose of in the state of Mato Grosso. Approach with multi-case studies employs qualitative data obtained through semi-structured interviews with production unit managers. Results demonstrate that AC makes possible that managers acquire new knowledge and technologies which, coupled to their experience, provide the required bases so that production units adopt the most sustainable and complex production system, ILPF.

Author Biographies

Adelice Minetto Sznitowski, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT
Doutora em Administração pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos - UNISINOS. Docente permanente da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT - Campus Tangará da Serra, Brasil.
Jair Vieira de Souza Junior, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT
Acadêmico do Curso de Administração da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT, Campus de Tangará da Serra, Brasil.
Liz Vanessa Lupi Gasparini, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT
Doutora em Gestão da Tecnologia e Inovação Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos -UFSCar. Docente permanente da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT, Campus de Tangará da Serra, Brasil.
Camyla Piran Stiegler Leitner, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT
Doutora em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos - UFUSCar. Docente permanente da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT - Campus de Nova Mutum, Brasil.
Allyson Rodrigues Vargas, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT
Mestre em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos - UFSCar. Docente permanente da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT - Campus de Tangará da Serra, Brasil.

References

BALBINO, L. C.; BARCELLOS, A. O.; STONE, L. F. (ed.). Marco referencial em integração Lavoura-Pecuária-Floresta (ILPF). Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2011.

BEHLING, M. et al. Integração Lavoura Pecuária e Floresta: Fundação MT Boletim de Pesquisa de Soja 2013/2014.

BIERNACKI, P.; WALDORF, D. Snowball sampling: problems and techniques of chain referral sampling. Sociological Methods and Research, v. 10, p. 141-163, nov. 1981.

BRYMAN, A. Qualitative Research. In: Research Methods and Organization Studies. New York: Routledge (Taylor & Francis Group), 1989. p. 135-169.

CAMISÓN, C.; FÓRES, B. Knowledge absorptive capacity: New insights for its conceptualization and measurement. Journal of Business Research (in press) 2009.

CHAO, C. Y.; LIN, Y. S.; CHENG, Y. L.; LIAO, S. C. The research on the relationship among market orientation, absorptive capability, organizational innovation climate and innovative behavior in Taiwan’s manufacturing industry. African Journal of Business Management, v. 19, n. 5, p. 7855-7863, 2011.

COHEN, W. M.; LEVINTHAL, D. A. Absorptive capacity: a new perspective on learning and innovation. Administrative Science Quarterly, v. 35, n. 1, 1990.

COSTA, T. S. Sistemas integrados de produção agrícola: motivações, dificuldades, tecnologia e resultados em empresas rurais de Mato Grosso. 2016. 112f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Curso de Administração, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT, Tangará da Serra, 2016.

DADOS DO IBGE CONFIRMAM O AGRONEGÓCIO BRASILEIRO COMO PRINCIPAL SUPORTE DA ECONOMIA DO PAÍS. Disponível em: http://www.canaldoprodutor.com.br/comunicacao/noticias/dados-do-ibge-confirmam-o-agronegocio-brasileiro-como-principal-suporte-da-econ. Acesso em: 30 abr. 2016.

DE NEGRI, J. A.; SALERNO, M. S.; CASTRO, A. B. Inovações, padrões tecnológicos e desempenho das firmas industriais brasileiras. In: DE NEGRI, J. A.; SALERNO, M. S. Inovações, padrões tecnológicos e desempenho das firmas industriais brasileiras. Brasília: IPEA, 2005. cap. 1, p. 5-46.

FORNAZIER, A.; VIEIRA FILHO, J. E. R. Heterogeneidade estrutural no setor agropecuário brasileiro: evidências a partir do Censo Agropecuário de 2006. Brasília: IPEA, 2012.

FOSFURI, A.; TRIBÓ, J. A. Exploring the antecedents of potential absorptive capacity and its impact on innovation performance. Omega, v. 36, n. 2, p. 173-187, 2008.

FRANCHINI, J. C. et al. Integração lavoura-pecuária: alternativa para diversificação e redução do impacto ambiental do sistema produtivo no Vale do Rio Xingu. Londrina: Embrapa Soja, 2010. 20p. (Embrapa Soja. Circular Técnica, 77).

GASPARINI, L. V. L.; COSTA, T. S.; HUNGARO, O. A. de L.; SZNITOWSKI, A. M.; VIEIRA FILHO, J. E. R. Sistemas Integrados de Produção Agropecuária e Inovação em Gestão: estudos de casos no Mato Grosso. IPEA. Texto para Discussão. Rio de Janeiro, abril de 2017.

GODINHO, V. P. C. et al. Produção e Custos de produção de soja no sistema Integração Lavoura-Pecuária-Floresta em Vilhena-RO. In: Workshop de Integração-Lavoura-Pecuária-Floresta em Rondônia, 1., 2010, Porto Velho, Rondônia. Anais [...]. Porto Velho: Embrapa, 2010.

HIRAKURI, M. H. et al. Sistemas de Produção: conceitos e definições no contexto agrícola. Londrina: Embrapa Soja, v. 14, 2012.

HUNGARO, O. A. L. Motivações, dificuldades, tecnologias e resultados na implantação do sistema integrado lavoura pecuária floresta e suas modalidades em empresas rurais do Estado de Mato Grosso. 2016. 90f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Curso de Administração, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT, Tangará da Serra.

KIM, L. The dynamics of Samsung’s technological learning I semiconductors. California Management Review, v. 39, n. 3, p. 86-100, Spring 1997.

LANE, P.; SALK, J.; LYLES, M. Absorptive capacity, learning and performance in international joint ventures. Strategic Management Journal, v. 12, p. 1139-1161, 2001.

MELO, W. F. Inovação tecnológica na agricultura: condicionantes da dinâmica da tecnologia “alho-semente livre de vírus” nas regiões de Cristópolis e Boninal, na Bahia. 2008. 103f. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Sustentável) - Universidade de Brasília, Brasília, 2008.

MINISTÉRIO DA AGRICULTURA PECUÁRIA E ABASTECIMENTO (MAPA). Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/comunicacao/noticias/2015/09/mato-grosso-lidera-ranking-nacional-do-valor-bruto-da-producao. Acesso em: 30 abr. 2016.

MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO (MAPA). Curso de Propriedade Intelectual e Inovação no Agronegócio. Organização de Luiz Otávio Pimentel. Brasília: MAPA; Florianópolis: EaD/UFSC, 2009.

MOWERY, D. C.; OXLEY, J. E.; SILVERMAN, B. S. Strategic alliances and interfirm knowledge transfer. Strategic Management Journal, v. 17, p. 77-91, 1996.

MUROVEC, N.; PRODAN, I. Absorptive capacity, its determinants, and influence on innovation output: cross-cultural validation of the structural model. Technovation, v. 12, n. 29, p. 859-872, 2009.

OLIVEIRA, A. B. de. Agricultura Sustentável e as Tecnologias. Conselho Científico para Agricultura Sustentável - CCAS, 2015. Disponível em: http://www.agriculturasustentavel.org.br/artigos/agricultura-sustentavel-e-as-tecnologias. Acesso em: 25 jan. 2017.

PEDREIRA, B. ACRIMAT em ação. Informativo Mensal da Associação dos Criadores de Mato Grosso - ACRIMAT, n. 54, ano 7, Mar. 2015, p. 3. Disponível em: http://www.acrimat.org.br/novo/arquivos/informativos/23042015124009.pdf. Acesso em: 01 maio. 2016.

ROCHA, G. F. et al. Detecção de desmatamentos no bioma Cerrado entre 2002 e 2009: padrões, tendências e impactos. Revista Brasileira de Cartografia, 2012.

SZNITOWSKI, A. M. Uma análise sobre a capacidade absortiva em unidades de produção de soja no estado de Mato Grosso (Brasil). 2017. 226f. Tese. (Doutorado em Administração) - Escola de Negócios, Universidade do Vale do Rio dos Sinos.

VAN DEN BOSCH, F. A. J.; VAN WIJK, R. V.; VOLBERDA, H. W. Absorptive capacity: antecedents, models and outcomes. In: EASTERBY-SMITH, M.; LYLES, M. (eds.). The Blackwell handbook of organizational learning and knowledge management. Oxford: Blackwell, 2003. p. 278-302.

VIEIRA FILHO, J. E. R. Políticas públicas de inovação no setor agropecuário: uma avaliação dos fundos setoriais. Texto para discussão. Brasília: IPEA, 2012.

VILELA, L.; MARTHA JUNIOR, G. B.; MARCHÃO, R. L. Integração lavoura-pecuária-floresta: alternativa para intensifcação do uso da terra. Revista UFG, ano 13, n. 13, 2012.

YIN, R. K. Estudo de Caso: Planejamento e Métodos. 4. ed. Porto Alegre: Bookman, 2010.

ZAHRA, S. A.; GEORGE, G. Absorptive capacity: A review, reconceptualization and extension. Academy of Management Review, v. 27, n. 2, p. 185-203, 2002.

Published
2020-04-11
Section
Agrobusiness