Fowl and swine wastes in radish cultivation

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2020v13n3p933-946

Keywords:

Manure, Mineral, Organic, Raphanus sativus

Abstract

Radish is a short-cycle plant, easily cultivated by family farmers, using organic manure which decreases production costs and may be a viable alternative for wastes produced on the farm. Current paper evaluates the effect of application of liquid swine wastes (DLS) and fowl wastes (CA), with and without complementation of mineral manure in the culture of two radish harvests. Five blocks and seven treatments were employed: 1) control; 2) mineral manure 100%; 3) 100% organic manure with CA; 4) 100% organic manure with DLS; 5) manure with 50% of CA supplemented with mineral manure; 6) 50% of DLS supplemented with mineral manure; 7) 50% CA + 50% DLS. Two seedlings were undertaken: application of treatments and the residual effect of manure of the harvest were evaluated. Parameters of the first harvest evaluated were dry and fresh leaf mass (g), number of leaves (NF), productivity (kg ha-1), dry mass of root (g), diameter (mm), height (cm), titratable acidity (% malic acid) soluble solids (ºBrix), stiffness (N) and N, P, K rates (g kg-1) in the leaves. In the case of the second harvest, fresh mass (g), number of leaves, diameter (mm) and productivity (kg ha-1) were evaluated. Highest productivity rates in the first harvest were obtained for treatments 2, 5, 6 and 7. Only a significant difference for the number of leaves was detected in the second harvest.

Author Biographies

Alessandra Algeri, Universidade Federal do Paraná - UFPR

Mestre pelo Programa de Pós-graduação Stricto Sensu em Biotecnologia da Universidade Federal do Paraná - UFPR, Setor Palotina, Palotina, PR

Augusto Vaghetti Luchese, Universidade Federal do Paraná - UFPR

Doutor em Solos e Nutrição Mineral de Plantas pela UEM. Professor Adjunto da Universidade Federal do Paraná - UFPR, Palotina (PR), Brasil

Alessandro Jefferson Sato, Universidade Federal do Paraná - UFPR

Doutor em Agronomia pela Universidade Estadual de Londrina, UEL. Docente no Programa de Pós-graduação em Biotecnologia da Universidade Federal do Paraná, Setor Palotina, Palotina (PR), Brasil.

References

BONELA, G. D.; SANTOS, W. P.; SOBRINHO, E. A.; GOMES, E. J. C. Produtividade e qualidade de raízes de rabanete cultivadas sob diferentes fontes residuais de matéria orgânica. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável (RBAS), Viçosa, v. 7, n. 2, p. 66-74, Jun. 2017.

CERQUEIRA, F. B.; SANTANA, S. C.; SANTOS, W. F.; FREITAS, G. A.; NUNES, T. V.; SIEBENEICHLER, S. C. Doses de nitrogênio nas respostas morfofisiológicas de coentro (Coriandrum sativum L.). Global Science Technolog y, Rio Verde, v. 09, n. 1, p. 15-21, 2016.

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. Lavras: ESAL/FAEPE, 1990.

CORRÊA, R. M.; PINTO, J. E. B. P.; REIS, E. S.; COSTA, L. C. B.; ALVES, P. B.; NICULAN, E. S.; BRANT, R. S. Adubação orgânica na produção de biomassa de plantas, teor e qualidade de óleo essencial de orégano (Origanum vulgare L.) em cultivo protegido. Revista Brasileira Plantas Medicinais, v. 12, n. 1, p. 80-89, 2010.

COSTA, C. C.; OLIVEIRA, C. D.; SILVA, C. J.; TIMOSSI, P. C.; LEITE, I. C. Crescimento, produtividade e qualidade de raízes de rabanete cultivadas sob diferentes fontes e doses de adubos orgânicos. Horticultura Brasileira, Jaboticabal, v. 24, n. 1, p. 118-122, 2006.

DEL AGUILA, J. S.; HEIFFIG, L. S.; J ACOMINO, A. P.; SASAKI, F. F.; KLUGE, R. A.; ORTEGA, E. M. M. Qualidade de Rabanete Minimamente Processado e Armazenado em Embalagens com Atmosfera Modificada Passiva e Refrigeração. Brazilian Journal of Food Technolog y, Campinas, v. 9, n. 1, p. 19-24, 2006.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA (Embrapa). Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 5. ed. Brasília: EMBRAPA, 2018.

FERREIRA, D. F. SISVAR: um programa para análises e ensino de estatística. Revista Cientifica Symposium, Lavras, v. 6, n. 2, p. 36-41, 2008.

FILGUEIRA, F. A. R. Novo Manual de Oleiricultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3. ed. Viçosa: UFV, 2013. 421p.

GIACOMINI, S. J.; AITA, C. Cama sobreposta e dejetos líquidos de suínos como fonte de nitrogênio ao milho. Revista Brasileira Ciência Solo, v. 32, n. 1, p. 195-205, 2008.

HIGUTI, A. R. O.; SALATA, A. C.; GODO Y, A. R.; CARDOSO, A. I. I. Produção de mudas de abóbora com diferentes doses de nitrogênio e potássio. Bragantia, Campinas, v. 69, n. 2, p. 377-380, 2010.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4. ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008.

LOPES, H. L. S.; SAMP AIO, A. S. O.; SOUZA, A. C. P.; LIMA, D. C.; SOUTO, L. S.; SILVA, A. M.; MARACAJÁ, P. B. Crescimento inicial da cultura do rabanete (Raphanus sativus L.) submetida a níveis e fontes de fertilizantes orgânicos. Revista Brasileira de Gestão Ambiental, v. 13, n. 1, p. 19-24, 2019.

MATOS, R. M.; SILVA, P. F.; LIMA, S. C.; CABR AL, A. A.; D ANTAS NETO, J. Partição de assimilados em plantas de rabanete em função da qualidade da água de irrigação. Journal of Agronomic Sciences, v. 4, n. 1, p. 151-164, 2015.

MUELLER, S.; WAMSER, A. F.; SUZUKI, A.; BECKER, W. F. Produtividade de tomate sob adubação orgânica e complementação com adubos minerais. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 31, n. 1, 2013.

OLIVEIRA, J. J.; DALMAZO, G. O.; MORSELLI, T. B. G. A.; OLIVEIRA, V. F. S.; CORRÊA, L. B.; NORA, L.; CORRÊA, E. K. Composted slaughterhouse sludge as a substitute for chemical fertilizers in the cultures of lettuce (Lactuca sativa L.) and radish (Raphanus sativus L.). Food Science Technolog y, Campinas, 2017.

SANTOS, C. F. B.; PAIER, C. D.; SILVA GOMES, M. S.; BISCARO, G. A. Efeito da adubação nitrogenada na produção e qualidade de rabanetes via fertirrigação por gotejamento. Acta Iguazu, Cascavel, v. 6, n. 2, p. 50-58, 2017.

SILVA, F. C. Manual de análises químicas de solos, plantas e fertilizantes. 2. ed. rev. ampl. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2009. 627p.

SILVA, A. F. A.; SOUZA, E. G. F.; SANTOS, M. G.; BARROS JÚNIOR, A. P.; NETO, F. B.; SILVEIRA, L. M. Rentabilidade do rabanete adubado com flor-de-seda em duas épocas de cultivo no semiárido de Pernambuco. Revista de Ciências Agrárias, v. 58, n. 2, p. 198-207, 2015.

SILVA, A. F. A.; SOUZA, E. G. F.; BARROS JÚNIOR, A. P.; BEZERRA NETO, F.; SILVEIRA, L. M. Desempenho agronômico do rabanete adubado com Calotropis procera (Ait.) R. Br. em duas épocas de cultivo. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 48, n. 2, p. 328-336, 2017.

SOCIEDADE BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO (SBCS) Manual de adubação e de calagem para os Estados do Rio Grande do Sul e de Santa Catarina. Comissão de Química e Fertilidade do Solo. 11. ed. Porto Alegre, 2016.

SOUZA, R. M. de; NOBRE, R. G.; GHEYI, H. R.; DIAS, N. da S.; SOARES, F. A. L. Utilização de água residuária e de adubação orgânica no cultivo do girassol. Revista Caatinga, Mossoró, v. 23, n. 2, p. 125-133, 2010.

TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 4. ed. Porto Alegre: Artmed, 2009.

Published

2020-08-14

How to Cite

Algeri, A., Luchese, A. V., & Sato, A. J. (2020). Fowl and swine wastes in radish cultivation. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 13(3), 933–946. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2020v13n3p933-946

Issue

Section

Environment