Characteristics and energetic potential of sugarcane bagasse stored without any cover for a long period

Authors

  • Mateus Azevedo Chaves Correia Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
  • Omar Seye Universidade Federal da Grande Dourados - UFGD
  • Aletéia Marcelle Primão da Silva Mestre em Produção e Gestão Agroindustrial (Anhanguera-Uniderp)
  • Robson Leal da Silva Universidade Federal da Grande Dourados - UFGD http://orcid.org/0000-0002-3855-7117

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2020v13n1p173-187

Keywords:

Residual biomass, Energy Co-generation, Industrial combustion, Sugar-energy sector

Abstract

Biomass ranks third as the greatest energy source for the conversion of electricity in Brazil, with sugarcane as the most relevant energy input. Bagasse is the residual biomass in the crushing process and its storage is required due to the production´s seasonality. Experiments have been undertaken for samples of stocked material in different positions (differentiated degradation) obtained in an agro-industrial unit with seventy thousand tons acquired for use in a steam boiler. Physical and chemical (immediate analysis, including humidity) and energetic (heat power) characteristics of sugarcane bagasse were evaluated when undergoing stocking conditions in the open air during three years. Climate influence and storage conditions were analyzed in alterations of the energy potential of residual biomass. The following results are underscored: a) specific mass was four times higher and TUM,BU reached 85% when bagasse was stored in the open air; b) decrease of TCZ (< 1%), making possible reduced damage and maintenance when used in steam boilers; c) without significant degradation as solid fuel with regard to TMV,BS and TCF,BS, provides respectively ignition and stability of fuel, and significant contribution in PCS; d) mean rates for calorific power will be consumed at 15% or more, within the process of bagasse drying; e) available thermal energy (~27 mil TEP) has a significant potential for the co-generation of energy and increase in aggregated value of agro-industrial production.

Author Biographies

Mateus Azevedo Chaves Correia, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC

Especialista em Eficiência Energética Aplicada aos Processos Produtivos (UFSM), Engenheiro de Energia pela Universidade Federal da Grande Dourados - UFGD

Omar Seye, Universidade Federal da Grande Dourados - UFGD

Doutor em Planejamento de Sistemas Energéticos (UNICAMP), Professor Associado na Universidade Federal da Grande Dourados - UFGD

Aletéia Marcelle Primão da Silva, Mestre em Produção e Gestão Agroindustrial (Anhanguera-Uniderp)

Mestre em Produção e Gestão Agroindustrial (Anhanguera-Uniderp), Administradora de Empresas e Negócios pela Universidade do Vale do Paraíba – UNIVAP

Robson Leal da Silva, Universidade Federal da Grande Dourados - UFGD

Resumé-Lattes: Engenheiro Mecânico (FEI, 1995), Mestre e Doutor (ITA, 1999 e 2007) em Eng. Aeronáutica e Mecânica (área de concentração Aerodinâmica, Propulsão e Energia), Pos-Doutorado em Eng. Térmica e de Fluidos (UNICAMP, 2016). Atualmente é Prof. Adjunto IV e pesquisador na UFGD - Universidade Federal da Grande Dourados (FAEN - Faculdade de Engenharia), atuando nos cursos de Engenharia Mecânica (coordenador/fundador 2014-15) e Engenharia de Energia (coordenador/fundador 2009-10). Coordena projetos de pesquisa aprovados em órgãos de fomento, elaborou propostas de projetos de Engenharia para indústrias e empresas, é líder do grupo de pesquisa ARENA/CNPq. Membro Sênior da ABCM (desde 1997). Atuou como engenheiro de desenvolvimento do produto (EMBRAER, >11 anos). Consultor Ad-hoc de IES e FAPs (FUNDECT, FAPDF, FAPES, FAPEMIG, etc). Integra banco de avaliadores INEP/MEC (BASIs) e ENADE/BNI. Membro Comitê ABCM/Energia e Sistemas Térmicos (2013-2016) e membro do comitê científico RNC - Rede Nacional de Combustão (2013-2016). Revisor de periódicos científicos (Energy/Elsevier 0360-5442; JBSMSE/Springer 1678-5878, dentre outros). Tem experiência e atua na área de Engenharia Mecânica, com ênfase em Energia, Engenharia Térmica e de Fluidos (Mecânica dos Fluidos, Transferência de Calor e Termodinâmica).

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Published

2020-02-20

How to Cite

Correia, M. A. C., Seye, O. ., Silva, A. M. P. da ., & Silva, R. L. da. (2020). Characteristics and energetic potential of sugarcane bagasse stored without any cover for a long period. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 13(1), 173–187. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2020v13n1p173-187

Issue

Section

Agrobusiness