Covid-19 pandemic: a case-study for the Agroecological Fair of PDS Porto Seguro, Marabá, Brazil

Keywords: Family agriculture, Local market, Food security

Abstract

Several actions were deployed to contain the propagation of the new coronavirus and the flattening of the contagion curve, or rather, social distancing with partial or total suspension of commercial activities, including agricultural fairs. Current research identifies the effects of the pandemic on production and commercialization by family farmers in the Project of Sustainable Development Porto Seguro in Marabá PA Brazil. Study comprised field research and the application of a questionnaire with questions on the farmer´s profile, characteristics of activities and impacts by the pandemic. Data from qualitative and quantitative approaches were tabulated and interpreted by descriptive analysis. Results showed a production increase by farmers and changes in sanitary practices. However, trade decreased and prices remained stable, impairing family income. Emergency help was important for income supplementation. Farmers had at their disposal TV, radio and WhatsApp for information, even though access to the Internet was not without difficulties. According to the interviewees, the pandemic´s main negative items were lockouts, difficulties in selling, impairment of health and loss of products. Positive items comprised on-line agricultural fair, a new solution for reaching clients.

Author Biographies

Janaira Almeida Santos, Universidade do Estado do Pará - UEPA
Agrônoma. Mestranda em Ciências Ambientais pela Universidade do Estado do Pará (UEPA), Brasil.
Julyana Carvalho Kluck Silva, Universidade do Estado do Pará - UEPA
Engenheira de Produção. Mestranda em Ciências Ambientais pela Universidade do Estado do Pará (UEPA), Brasil.
Flávia Cristina Araújo Lucas, Universidade do Estado do Pará - UEPA
Doutora em Ciências Biológicas. Professora do Programa de Pós-Graduação em Ciências Ambientais pela Universidade do Estado do Pará (UEPA), Brasil.
Hélio Raymundo Ferreira Filho, Universidade do Estado do Pará - UEPA
Doutor em Ciências de Gestão. Professor do Programa de Pós-Graduação em Ciências Ambientais pela Universidade do Estado do Pará (UEPA), Brasil.
Fábia Maria de Souza, Universidade do Estado do Pará - UEPA
Doutora em Engenharia de Produção. Professora Assistente III da Universidade do Estado do Pará (UEPA), Brasil.
Gundisalvo Piratoba Morales, Universidade do Estado do Pará - UEPA
Doutor em Geologia e Geoquímica. Professor do Programa de Pós-Graduação em Ciências Ambientais pela Universidade do Estado do Pará (UEPA), Brasil.

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Published
2021-09-27
Section
Agrobusiness