Mentha Species May Reduce Cardiovascular Risk Factors in Diabetic Patients

  • Sandra Maria Barbalho Universidade de Marília - UNIMAR; Faculdade de Tecnologia em AlimentosFATEC
  • Flávia Maria Vasques Farinazzi Faculdade de Tecnologia em Alimentos - FATEC/Marília
  • Ellen Landgraff Guiguer Universidade de Marília - MAR
  • Patricia Helena Silva Universidade Metodista de Piracicaba -UNIMEP
  • Vanessa Selis Silva Universidade Metodista de Piracicaba -UNIMEP
  • Marie Oshiiwa aculdade de Tecnologia em Alimentos - FATEC
  • Ricardo Alvares Goulart Faculdade de Medicina de Marília -FAMEMA
Keywords: Diabetes mellitus, Metabolic Syndrome, Blood Glucose, Mentha spicata, Mentha piperita.

Abstract

The use of medicinal plants may be of great help in the treatment of persons with diabetes and its complications. Current study evaluates the effects of Mentha piperita and M. spicata juice on the biochemical and anthropometric profile and on blood pressure of diabetic persons. Diabetic patients, males and females, were divided into two groups: one group took M. piperita juice and the other M. spicata (40g leaves/day). Analyses of total cholesterol, triacylglicerides, LDL-c, HDL-c, ASP, ALT, creatine, BMI and arterial pressure were carried out 50 days before and after the treatment. M. spicata-treated group showed a significant decrease in blood glucose, total cholesterol, LDL-c and blood pressure and an increase in HDL-c levels after treatment. M. piperita-treated group had a significant decrease in total cholesterol and LDL-c and an increase in DHL-c. Results show that mentha species may be a help in the decrease of metabolic syndrome risk factors of diabetic patients.

Author Biographies

Sandra Maria Barbalho, Universidade de Marília - UNIMAR; Faculdade de Tecnologia em AlimentosFATEC
Drofessora de Bioquímica da Faculdade de Medicina de Marília, da Faculdade de Nutrição e Odontologia da UNIMEP e da Faculdade de Tecnologia em Alimentos de Marília - FATEC.
Flávia Maria Vasques Farinazzi, Faculdade de Tecnologia em Alimentos - FATEC/Marília
Nutricionista; Docente da Faculdade de Tecnologia de Alimentos de Marília – FATEC. E-mail: farinazzimachado@hotmail.com
Ellen Landgraff Guiguer, Universidade de Marília - MAR
Docente no Departamento de Farmacologia e Farmacognosia da Faculdade de Medicina e Ciências da Saúde na Universidade de Marília – UNIMAR. E-mail: elguiguer@gmail.com
Patricia Helena Silva, Universidade Metodista de Piracicaba -UNIMEP
Discente do Curso de Nutrição da Universidade Metodista de Piracicaba. E-mail: patyhelena@hotmail.com
Vanessa Selis Silva, Universidade Metodista de Piracicaba -UNIMEP
Discente do Curso de Nutrição da Universidade Metodista de Piracicaba. E-mail: vanessasellis@hotmail.com
Marie Oshiiwa, aculdade de Tecnologia em Alimentos - FATEC
Docente de Estatística da Faculdade de Tecnologia de Alimentos de Marília – FATEC. E-mail: moshiiwa@terra.com.br
Ricardo Alvares Goulart, Faculdade de Medicina de Marília -FAMEMA
Médico da Faculdade de Medicina de Marília – FAMEMA. E-mail: ricardogoulartmed@hotmail.com
Published
2011-09-29
Section
Artigos Originais