SENSORIAL, PHYSICAL AND CHEMICAL ANALYSIS OF VEGETABLES AND FRUITS UNDER REFRIGERATION WITH MONITORING OF PARAMETERS

  • Isadora de Andrade Paulo Universidade Regional de Blumenau
  • Fernanda Raquel Wust Schmitz Universidade Regional de Blumenau
  • André Freitas Universidade Regional de Blumenau Engenheiro Químico
  • Sávio Leandro Bertoli Universidade Regional de Blumenau Engenheiro Químico
  • Carolina Krebs de Souza Universidade Regional de Blumenau Engenheira de Alimentos
Keywords: Refrigeration storage, Shelf Life, Vegetals

Abstract

Control of temperature and relative humidity in refrigeration systems for storing fresh food is crucial to warrant its good aspects and maintain its physical, chemical, biological and sensorial characteristics for longer periods. In fact, these parameters directly affect nutritional quality, texture, aroma, taste and the fruit´s visual aspects. Current research investigated the impact of temperature on the isothermal refrigeration system (3.3°C) and the monitoring of Relative Humidity on shelf life of water melon, melon, asparagus, maize, beans, chili, celery, cucumber and lettuce. Mass variation, sensorial and color analyses with all the above-mentioned vegetables and fruits were performed during 12-day storage. Sensorial analysis was performed by seven judges who assessed samples by a nine-point non-structured hedonic scale. According to sensorial evaluation, food was refused as follows: beans on the 3rd day; maize on the 4th day, lettuce on the 4th day, cucumber on the 6th day, celery on the 8th day, watermelon on the 9th day, melon on 11th day, asparagus on the 11th day and chili on the 12th day.

Author Biographies

Isadora de Andrade Paulo, Universidade Regional de Blumenau
Acadêmica de Engenharia de Alimentos na Universidade Regional de Blumenau, Brasil.
Fernanda Raquel Wust Schmitz, Universidade Regional de Blumenau
Mestrado em Engenharia Química em andamento pela Fundação Universidade Regional de Blumenau, Brasil.
André Freitas, Universidade Regional de Blumenau Engenheiro Químico
Engenheiro Químico do Departamento de Engenharia Química da Universidade Regional de Blumenau, Brasil.
Sávio Leandro Bertoli, Universidade Regional de Blumenau Engenheiro Químico
Doutor em Engenharia Mecânica pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC); Docente do quadro da Fundação Universidade Regional de Blumenau (FURB), Brasil.
Carolina Krebs de Souza, Universidade Regional de Blumenau Engenheira de Alimentos
Doutorado internacional em Chemistry and Toxicology of Foods pela Universidade de Perúgia - Unipeg (Itália); Pós-doutorado em Engenharia Bioquímica na linha de pesquisa em Microbiologia Preditiva pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC); Docente nos cursos de Engenharia de Alimentos, Engenharia Química e do Programa de Pós-graduação em Engenharia Química; Coordenadora do Curso de Engenharia de Alimentos na Universidade Regional de Blumenau (FURB), Brasil.

References

AGÜERO, M.V.; PONCE, A.G.; MOREIRA, M.R.; ROURA, S.I. Lettuce quality loss under conditions that favor the wilting phenomenon. Postharvest Biology and Technology, v. 59, p. 124-131, 2011.

CARTAXO, C.B.C.; SARGENT, S.A.; HUBER, D.J. Controlled atmosphere storage suppresses microbial growth on fresh-cut watermelon. Proceedings of Florida State Horticultural Society, Tampa, v.110, p.252-257,1997.

CHITARRA, M.I.F.; CHITARRA, A.B. Pós-colheita de frutas e legumes: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras: UFLA, 2005. p. 785.

DEROSSI, A.; MASTRANDREA, M.L.; CHIARA, M.L.V., COLELLI, G. Application of multivariate accelerated test for the shelf life estimation of fresh-cut lettuce. Journal of Food Engineering, v. 169, p. 122-130, 2016.

DURIGAN, J.F.; SARGENT, E.A. Uso de melão cantaloupe na produção de produtos minimamente processados. Alimentos e Nutrição, São Paulo, v. 10, p. 69-77, 1999.

FONSECA, J.M.; RUSHING, J.W.; TESTIN, R.F. The anaerobic compensation point for fresh-cut watermelon and implications for postprocess handling. Postharvest Biology and Technology, v.39, p.562-566, 2004.

FOOD INGREDIENTS BRASIL. Shelf life uma pequena introdução. Food Ingredients Brasil, n. 18, p 67-73. 2011.

FRIJA, S.N. Alterações nutricionais, organolépticas e de textura dos produtos hortícolas conservados: uma revisão. 2012. Dissertação (Mestrado) - Faculdade de Ciências e Tecnologia, 2012.

GALVÃO, H.L. Conservação pós-colheita de quiabo e jiló. 2009. 136f. Tese (Doutorado em Fitotecnologia) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2009.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ - IAL. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4. ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz, 2008. 1020 p.

JACOBI, K.K.; MACRAE, E.A.; HETHERINGTON, S.E. Efeitos do condicionamento de ar quente de frutas de manga 'Kensington' sobre a resposta ao tratamento de água quente. Postharvest Biology and Technology, v. 21, n. 1, p. 39-49, 2000.

KOTSIRAS, A.; VLACHODIMITROPOLOU, A.; GERAKARIS, A.; BAKAS, N.; DARRAS, A. I. Innovative harvast practices of Butterhead, Lollo rosso and Batavia green lettuce (Lactuca sativa L.) types grown in floating hydroponic system maintain the quality and improve storability. Scientia horticulturae, v. 201, p. 1-9, 2016.

LEME, S.C. Qualidade de pimentão armazenado sob refrigeração em atmosfera modificada. 2008. 71f. Dissertação (Mestrado) – Universidade Federal de Lavras, Minas Gerais, 2008.

LUIZ, K.M.B. Avaliação das características físico-químicas e sensoriais dos tomates (Lycopersicum esculentun Mill) armazenados em refrigeradores domésticos. 2005. 107f. Dissertação (Mestrado) - Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2005.

MALHEIROS, G.C. Estudo da alteração da cor e degradação da clorofila durante armazenagem de erva-mate tipo chimarrão. 2007. 104f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) – Universidade Federal de Santa Maria, 2007.

MAMEDE, A.M.G.N.; CHITARRA, A.B.; FONSECA, M.J.O.; SOARES, A.G.; FERREIRA, J.C.S.; LIMA, L.C.O. Conservação pós-colheita de espigas de milho verde minimamente processado sob diferentes temperaturas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, n. 1, p. 200-206, jan./fev. 2009.

MAO, L.; JEONG, J.; QUE, F.; HUBER, D. J. Physiological properties of fresh-cut watermelon (Citrillus lanatus) in response to 1-methylcyclopropene and post-processing calcium application. Journal Science Food Agricultural, v.86, p.46-53, 2006.

MATTOS, L. M; MORETTI, C. L; CHITARRA, A. B; CHITARRA, M. I. F. Atividade respiratória e evolução de etileno em alface crespa minimamente processada armazenada sob duas temperaturas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 6, p. 1985-1990, 2008.

MORAES, I.V.M. Dossiê técnico, conservação de hortaliças. 2006. Disponível em: <http://www.respostatecnica.org.br/dossie-tecnico/downloadsDT/MzE=>. Acesso em: 07 fev. 2017.

PORTE, A.; MAIA, L.H. Alterações fisiológicas, bioquímicas e microbiológicas de alimentos minimamente processados. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, v. 19, n. 1, 2001.

SIDONIO, M. Fatores intrínsecos e extrínsecos. 2012. Disponível em: http://nutrimico.blogspot.com.br/2012/10/fatores-1.html. Acesso em: 15 de maio 2017.

TUDELA, J. A.; MARÍN, A.; MANRTÍNEZ-SÁNCHEZ, A.; LUNA, M. C.; GIL, M. I. Preharvest and postharvest factors related to off-odours of fresh-cut iceberg lettuce. Postharvest Biology and Technology, v. 86, p. 463-471, 2013.

Published
2017-06-27