Environmental Sustainability: a Study of a Fish Industry

  • Bernadete Limongi Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
  • Elisete Dahmer Pfitscher Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
  • Karla Splitter Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
Keywords: Environmental Sustainability, Sicogea, Fish Industry

Abstract

Environmental sustainability in a fish industry is investigated by the management tool SICOGEA. The exploratory research was undertaken through a case study with a data qualitative-quantitative approach. Results show that global sustainability reached a good percentage of 76.80%. The above demonstrates that the industry is concerned with environmental issues although it may improve its index if a decrease in water consumption during production is undertaken. New suppliers may also be contracted to develop new technologies for the production process.

Author Biographies

Bernadete Limongi, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
Docente Adjunto IV do Departamento de Ciências Contábeis, Centro Socioeconômico; Diretora do Departamento de Apoio Pedagógico e Avaliação da Pró-Reitoria de Ensino de Graduação da Universidade Federal de Santa Catarina – UFSC. E-mail: bernadetelimongi@yahoo.com.br
Elisete Dahmer Pfitscher, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
Doutora em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina – UFSC; Docente do Mestrado em Contabilidade da Universidade Federal de Santa Catarina – UFSC; Docente em Ciências Contábeis da Universidade Federal de Santa Catarina – UFSC; Docente em Ciências Contábeis da Universidade Aberta do Brasil – UAB. E-mail: elisete@cse.ufsc.br
Karla Splitter, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
Mestranda em Contabilidade pela Universidade Federal de Santa Catarina – UFSC. E-mail: ksplitter@yahoo.com.br
Published
2012-08-28
Section
Environment