ANALYSIS OF INTERNATIONAL STUDIES ON FACTORS THAT INFLUENCE FARMERS´ DECISION FOR ORGANIC PRODUCTS

  • Ângela Rozane Leal de Souza UFRGS
  • João Armando Dessimon Machado UFRGS
  • Dionéia Dalcin Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)
Keywords: Agriculture, Food Production, Sustainability

Abstract

Organic products are a viable alternative to food obtained by ecologically correct and socially just production. Current article is a bibliographical review that analyzes variables that affect farmers´ decision-taking in adopting conventional production or opt for organic production. Conditions of limited rationality are taken into account with regard to decision-taking by farmer in the wake of environmental complexities. Results show the factors that influence decision-taking of farmers in favor of organic agriculture, such as social pressure, life style and decrease in fertilizers, and evidence public policies to enhance organic production based on information, technology and funding.

Author Biographies

Ângela Rozane Leal de Souza, UFRGS
Doutora em Agronegócios pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS; Docente Adjunta da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil, na graduação em Ciências Contábeis e no Programa de Pós-Graduação em Agronegócios.
João Armando Dessimon Machado, UFRGS
Doutor em Economia Agroalimentar pela Universidade de Córdoba - Espanha; Docente Associado da Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS, na Graduação, no Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural e no Programa de Pós-Graduação em Agronegócios
Dionéia Dalcin, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)
Doutora em Agronegócios pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul – UFRGS; Docente Adjunta na Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS, Brasil, na graduação e no Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento e Políticas Públicas.
Published
2015-11-18
Section
Agrobusiness