TROPHIC ECOLOGY OF THE PUMA (Puma concolor) WITHIN AN AGRICULTURAL ECOSYSTEM

Authors

  • Carla Gheler-Costa Universidade do Sagrado Coração Laboratório de Ecologia e Conservação
  • Gabriel Pavan Botero Departamento de Ciências Físicas e Biológicas, Universidade Regional do Cariri (URCA), Crato/CE
  • Lais Reia Instituto de Biociências/UNESP/Botucatu, SP.
  • Leticia de Cassia Gilli Universidade do Sagrado Coração Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental Laboratório de Ecologia e Conservação
  • Fabio Henrique Comin Universidade do Sagrado Coração Centro de Ciências Exatas e Sociais Aplicadas
  • Luciano Martins Verdade Universidade de São Paulo, Centro de Energia Nuclear na Agricultura, Piracicaba, SP.

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2018v11n1p203-225

Keywords:

Diet, Carnivores, Agro-ecosystem, Conservation.

Abstract

Carnivores are important ecological components of ecosystems since they control abundance, distribution and diversity of prey populations. They are key-species in the maintenance and restoration of diversity and resilience of ecosystems. The Puma concolor (onça-parda) is a forest mammal with wide distribution in the western hemisphere. Its requirements in area size, life span and feed are a restriction factor on the survival of the species due to hunting pressure, prey decrease and deforestation. Current analysis evaluates the diet of P. concolor in a silvicultural environment in the state of São Paulo, Brazil. The environment comprises savannah remnants, plantations of eucalyptus trees and pasture. One hundred and three excrement samples were retrieved, selected and analyzed. Results show the consumption of great amounts of fowl and small-size mammals. Feed differs from that of species within their natural habitat where preyed mammals are the main items. Diet variation confirms the puma as a generalist predator consuming available preys without any preference for certain species.

Author Biographies

Carla Gheler-Costa, Universidade do Sagrado Coração Laboratório de Ecologia e Conservação

Bióloga (UNESP), Mestrado, Doutorado e Pós-doutorado (USP/Piracicaba). Professora e pesquisadora da Universidade do Sagrado Coração.

Gabriel Pavan Botero, Departamento de Ciências Físicas e Biológicas, Universidade Regional do Cariri (URCA), Crato/CE

Biólogo (USC), mestrando na Universidade Regional do Cariri, Crato (CE).

Lais Reia, Instituto de Biociências/UNESP/Botucatu, SP.

Bióloga (USC), mestranda no departamento de Zoologia, Instituto de Biociências/UNESP/Botucatu, SP.

Leticia de Cassia Gilli, Universidade do Sagrado Coração Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental Laboratório de Ecologia e Conservação

Bióloga, mestranda do Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental Laboratório de Ecologia e Conservação (USC)

Fabio Henrique Comin, Universidade do Sagrado Coração Centro de Ciências Exatas e Sociais Aplicadas

Biólogo (UNIARARAS), Mestrado e Doutorado (USP/Piracicaba). Professor na Universidade do Sagrado Coração.

Luciano Martins Verdade, Universidade de São Paulo, Centro de Energia Nuclear na Agricultura, Piracicaba, SP.

Professor Dr. no Centro de Energia Nuclear na Agricultura, Universidade de São Paulo, Piracicaba, SP.

Published

2018-03-29

How to Cite

Gheler-Costa, C., Botero, G. P., Reia, L., Gilli, L. de C., Comin, F. H., & Verdade, L. M. (2018). TROPHIC ECOLOGY OF THE PUMA (Puma concolor) WITHIN AN AGRICULTURAL ECOSYSTEM. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 11(1), 203–225. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2018v11n1p203-225

Issue

Section

Environment