Technological aspects of oyster culture in water extractivist reserve in the Amazon region

Keywords: Aquiculture, Crassostrea gasar, Oyster breeding, Management, Suspended system

Abstract

Current research analyzed the technological aspects of oyster culture in a water extractivist reserve area on the Amazon. Research was undertaken between October 2017 and June 2018, through the initiative of the Associação de Agricultores e Aquicultores of Nova Olinda (AGROMAR), in the municipality of Augusto Corrêa, state of Pará, Brazil. Survey and measurement of the infrastructure employed in native oyster breeding Crassostrea gasar, and the follow-up of all management stages were undertaken. Fixed tables are predominant mainly due to the limited investment capacity of the oyster breeders. Production system of up to 24 months provides the under-usage of the productivity infrastructure. The removal of predators and incrustation of oysters every 15 days, production cycle duration of 12 months and at least four replications are recommended for the classification of size and adoption of different stocking densities.

Author Biographies

Rogério dos Santos Cruz Reis, Universidade Federal do Pará - UFPA
Mestre em Ciência Animal. Programa de Pós-graduação em Ciência Animal PPGCAN. Universidade Federal do Pará (UFPA), Brasil
Antonio Tarcio da Silva Costa, Universidade Federal do Pará - UFPA
Graduando em Engenharia de Pesca. Universidade Federal do Pará (UFPA), Brasil
Renato Pinheiro Rodrigues, Universidade Federal do Pará - UFPA
Graduando em Engenharia de Pesca. Universidade Federal do Pará (UFPA), Brasil.
Daniel Abreu Vasconcelos Campelo, Universidade Federal do Pará - UFPA
Doutor em Zootecnia. Instituto de Estudos Costeiros. Universidade Federal do Pará (UFPA), Brasil.
Galileu Crovatto Veras, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG
Doutor em Zootecnia. Departamento de Zootecnia da Escola de Veterinária. Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Brasil
Marcos Ferreira Brabo, Universidade Federal do Pará - UFPA
Doutor em Ciência Animal. Instituto de Estudos Costeiros. Universidade Federal do Pará - UFPA, Brasil.

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Published
2020-10-01
Section
Agrobusiness