Incentives and typology of dairy production systems that participate in programs to improve milk quality

Keywords: Bonus, Dairy products, Dairy production

Abstract

The state of Paraná is the third largest milk producer in Brazil, an activity that has an important social and economic role. In this study, we sought to compare the structural and production characteristics of farmers who do and do not participate in milk quality improvement programs defined by the industry. Data collection was performed using a form applied to 42 milk producers located in the mesoregions West, Midwest, Center North, Northwest and Southwest of the State of Paraná, which were divided into two groups: G1 (n=28) those who do not participate in quality improvement programs and G2 (n=14) those who do. Producers participating in milk quality improvement programs had a greater number of employees in the dairy activity and a greater volume of milk produced (p < 0.05). In addition, they used the pre and post-dipping technique more frequently and had better knowledge of the parameters for improving milk quality, such as total bacterial count, somatic cell count, protein and fat. These producers had the offer of technical assistance as the main stimulus for participation in the programs. In this way, programs for improving the quality of milk established by the industry can represent an important strategy to encourage farmers to increase the volume and quality of milk produced.

Author Biographies

Clodoaldo Souza Monteiro Junior, Universidade Estadual de Maringá - UEM
Zootecnista graduado pela Universidade Estadual de Maringá (UEM), Maringá (PR), Brasil.
Ferenc Istvan Bánkuti, Universidade Estadual de Maringá - UEM
Professor associado do Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá (UEM), Maringá (PR), Brasil.
Raiane Real Martinelli, Universidade Estadual de Maringá - UEM
Pós-doutoranda em Gestão da Produção Animal pela Universidade Estadual de Maringá (UEM), Maringá (PR), Brasil.
Pedro Gustavo Loesia Lima, Universidade Estadual de Maringá - UEM
Doutor em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (UEM), Maringá (PR), Brasil
Bruna Sesco de Mendonça, Universidade Cesumar - UniCesumar
Docente do curso Agronegócio da Universidade Cesumar (UniCesumar), Maringá (PR), Brasil.
Marcio Gregório Rojas Santos, Serviço Nacional de Aprendizagem Rural - SENAR
Instrutor do Serviço Nacional de Aprendizagem Rural (SENAR) Rondônia, Brasil.

References

BÁNKUTI, F. I.; CALDAS, M. M. Geographical milk redistribution in Paraná State, Brazil: consequences of institutional and market changes. Journal of Rural Studies, v. 64, p. 63-72.

BARON, C. P.; SACHET, A. P.; SILVA-NETO, A. F.; FRANCISCATO, C. Caracterização das condições de higiene de ordenha na produção leiteira da agricultura familiar no município de Realeza - Sudoeste Paranaense. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, v. 10, n. 4, p. 693-707, 2016.

BOTARO, B. G.; GAMEIRO, A. H.; SANTOS, M. V. Quality based payment program and milk quality in dairy cooperatives of Southern Brazil: an econometric analysis. Scientia Agricola, v. 70, n. 1, p. 21-26, 2013.

BRASIL. Instrução Normativa nº 51, de 20 de setembro de 2002. Aprova os regulamentos técnicos de produção, identidade e qualidade do leite. Diário Oficial da União, Brasília, 21 set. 2002. Seção 1.

CASALI, M. S.; MARION FILHO, P. J. Custos de transação e governança na produção de leite em Cruz Alta (RS). Revista de Economia e Administração, v. 11, n. 3, p. 321-341, jul./set. 2012.

CONSELEITE. Informações básicas sobre o Conseleite PR. 2017. Disponível em: https://conseleitepr.com.br/faq/. Acesso em: 30 maio 2018.

DIAS, M.; ASSIS, A. C. F.; NASCIMENTO, V. A.; SAENZ, E. A. C.; LIMA, L. A. Sazonalidade dos componentes do leite e o programa de pagamento por qualidade. Enciclopédia Biosfera, v. 11, n. 21, p. 1712-1727, 2015.

ECKSTEIN, I. I.; POZZA, M. S. S.; ZAMBOM, M. A.; RAMOS, C. E. C. O.; TSUTSUMI, C. Y.; FERNANDES, T.; ECKSTEIN, E. I.; BUSANELLO, M. Qualidade do leite e sua correlação com técnicas de manejo de ordenha. Scientia Agraria Paranaensis, v. 13, n. 2, p. 143-151, abr./jun. 2014. DOI: 10.18188/1983-1471/sap.v13n2p143-151.

GONÇALVES, J. L.; KAMPHUIS, C.; MARTINS, C. M. M. R.; BARREIRO, J. R.; TOMAZI, T.; GAMEIRO, A. H.; HOGEVEEN, H.; SANTOS, M. V. Bovine subclinical mastitis reduces milk yield and economic return. Livestock Science, v. 210, p. 25-32, 2018. DOI: 10.1016/j.livsci.2018.01.016.

HYLAND, J. J.; HEANUE, K.; MCKILLOP, J.; MICHA, E. Factors in fluencing dairy farmers’ adoption of best management grazing practices. Land Use Policy, v. 78, p. 562-571, 2018. DOI: 10.1016/j.landusepol.2018.07.006.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Agropecuário 2017. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/tabela/6782. Acesso em: 6 ago. 2018.

IPARDES. Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social. Caracterização socioeconômica da atividade leiteira no Paraná. Curitiba: IPARDES, 2008. 187p.

IPARDES. Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social. Caracterização socioeconômica da atividade leiteira do Paraná: sumário executivo. Curitiba: IPARDES, 2009. 29p.

LANGE, M. J.; ZAMBOM, M. A.; POZZA, M. S. S.; SIMÕES, G. H.; FERNANDES, T.; TININI, R. C. R.; FORNARI, J.; ANSCHAU, F. A. Tipologia de manejo de ordenha: análise de fatores de risco para a mastite subclínica. Pesquisa Veterinária Brasileira, v. 37, n. 11, p. 1205-1212, 2017. DOI: 10.1590/s0100-736x2017001100004.

MIGUEL, P. R. R.; POZZA, M. S. S.; CARON, L. F.; ZAMBOM, M. A.; POZZA, P. C. Incidência de contaminação no processo de obtenção do leite e suscetibilidade a agentes antimicrobianos. Semina: Ciências Agrárias, v. 33, n. 1, p. 403-416, jan./mar. 2012. DOI: 10.5433/1679-0359.2012v33n1p403.

MILINSKI, C. C.; VENTURA, C. A. A. Os impactos do programa nacional de melhoria da qualidade do leite - PNMQL na região de Franca-SP. Journal of Chemical Information and Modeling, v. 7, n. 1, p. 170-198, 2010. DOI: 10.5007/1807-1384.2010v7n1p170.

MURPHY, S. C.; MARTIN, N. H.; BARBANO, D. M.; WIEDMANN, M. Influence of raw milk quality on processed dairy products: how do raw milk quality test results relate to product quality and yield? Journal of Dairy Science, v. 99, n. 12, p. 10128-10149, 2016. DOI: 10.3168/jds.2016-11172.

OLIVEIRA, L. F. T.; SILVA, S. P. Mudanças institucionais e produção familiar na cadeia produtiva do leite no Oeste Catarinense. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 50, n. 4, p. 705-720, out./dez. 2012. DOI: 10.1590/S0103-20032012000400007.

OLIVEIRA, M. V.; MENDONÇA, L. C.; PIRES, M. F. A.; REIS, E. S.; MIRANDA, J. E. C.; DINIZ, F. H.; VICENTINI, N. M.; COSTA, L. R.; MAGALHÃES, V. M. A. Boas práticas de ordenha na propriedade familiar para obtenção de leite e queijo artesanal de qualidade: cartilhas elaboradas conforme metodologia e-Rural. Brasília: Embrapa, 2017. 40p.

PARRÉ, J. L.; BÁNKUTI, S. M. S.; ZANMARIA, N. A. Perfil socioeconômico de produtores de leite da região Sudoeste do Paraná: um estudo a partir de diferentes níveis de produtividade. Revista de Economia e Agronegócio, v. 9, n. 2, p. 275-300, 2011.

ROMA JÚNIOR, L. C.; MONTOYA, J. F. G.; MARTINS, T. T.; CASSOLI, L. D.; MACHADO, P. F. Sazonalidade do teor de proteína e outros componentes do leite e sua relação com programa de pagamento por qualidade. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 61, n. 6, p. 1411-1418, 2009.

SOUZA, R. P.; BUAINAIN, A. M. A competitividade da produção de leite da agricultura familiar: os limites da exclusão. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 21, p. 308-331, 2013.

VOGES, J. G.; THALER NETO, A.; KAZAMA, D. C. S. Qualidade do leite e a sua relação com o sistema de produção e a estrutura para ordenha. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, v. 22, n. 3-4, p. 171-175, 2015. DOI: 10.4322/rbcv.2016.00.

WENTE, N.; GRIEGER, A. S.; KLOCKE, D.; PADUCH, J. H.; ZHANG, Y.; LEIMBACH, S.; SEETH, M.; CASTELO-DE-VRIES, E. M.; MOHR, E.; KRÖMKER, V. Recurrent mastites - persistent or new infections? Veterinary Microbiology, v. 244, p. 1-4, 2020. DOI: 10.1016/j.vetmic.2020.108682.

Published
2021-07-31
Section
Agrobusiness