Mycelial growth of Pleurotus ostreatus in substrates supplemented with malt bagasse

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2021v14n3e8161

Keywords:

Beer-making, Edible mushrooms, Reuse, Residues

Abstract

Different supplementations based on agroindustrial residues, such as bark, bran, bagasse and others for the in vitro cultivation of the edible mushroom Pleurotus ostreatus. However, specialized literature lacks studies on the use of malt bagasse as supplementation in the culture medium for the cultivation of the mushroom. Large amounts of residues are generated by the brewing industry, and their use may be an effective way of supplementing substrate for the cultivation of edible fungi. Current study evaluated the mycelial growth of P. ostreatus in culture media supplemented with malt bagasse at different rates (0, 5, 10, and 20% on a dry basis). Evaluation criteria were radial growth and chemical characterization of the substrate. No significant interaction occurred between strains and substrates. When the two strains are compared, SB obtained higher mycelial growth than LC (65.35 mm and 63.46 mm, respectively). In the case of substrates, the highest growth was obtained in substrate S2, at an average of 67.75 mm. Other substrates did not differ statistically from each other (S1= 62.95 mm, S3= 64.06 mm and S4 = 62.85 mm). Results show that P. ostreatus developed on all substrates when supplemented with malt bagasse. On the other hand, the needs of each lineage should be taken into account with regard to rates used in the substrates for cultivation.

Author Biographies

Larissa Fratini da Silva, Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado

Graduada em Ciências Biológicas pelo Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado, Bauru (SP), Brasil.

Giovana Cristina Pinto Alves da Silva, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista - UNESP

Mestre em Agronomia (Energia na Agricultura) pela Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista (UNESP), Botucatu (SP), Brasil.

Olívia Gomes Martins, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista - UNESP

Doutoranda em Agronomia (Energia na Agricultura) pela Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista (UNESP), Botucatu (SP), Brasil.

José Raimundo de Souza Passos, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista - UNESP

Doutor em Agronomia, docente permanente do Programa de Pós-graduação em Ciência Florestal (PPPCF), Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista (UNESP), Botucatu (SP), Brasil.

Meire Cristina Nogueira de Andrade, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista - UNESP

Doutora em Agronomia, docente permanente do Programa de Pós-graduação em Agronomia (Energia na Agricultura), Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista (UNESP), Botucatu (SP), Brasil.

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Published

2021-06-28

How to Cite

Silva, L. F. da ., Silva, G. C. P. A. da ., Martins, O. G. ., Passos, J. R. de S. ., & Andrade, M. C. N. de . (2021). Mycelial growth of Pleurotus ostreatus in substrates supplemented with malt bagasse. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 14(3), 815–824. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2021v14n3e8161

Issue

Section

Tecnologias Limpas