Mycelial growth of Pleurotus ostreatus in substrates supplemented with malt bagasse

Keywords: Beer-making, Edible mushrooms, Reuse, Residues

Abstract

Different supplementations based on agroindustrial residues, such as bark, bran, bagasse and others for the in vitro cultivation of the edible mushroom Pleurotus ostreatus. However, specialized literature lacks studies on the use of malt bagasse as supplementation in the culture medium for the cultivation of the mushroom. Large amounts of residues are generated by the brewing industry, and their use may be an effective way of supplementing substrate for the cultivation of edible fungi. Current study evaluated the mycelial growth of P. ostreatus in culture media supplemented with malt bagasse at different rates (0, 5, 10, and 20% on a dry basis). Evaluation criteria were radial growth and chemical characterization of the substrate. No significant interaction occurred between strains and substrates. When the two strains are compared, SB obtained higher mycelial growth than LC (65.35 mm and 63.46 mm, respectively). In the case of substrates, the highest growth was obtained in substrate S2, at an average of 67.75 mm. Other substrates did not differ statistically from each other (S1= 62.95 mm, S3= 64.06 mm and S4 = 62.85 mm). Results show that P. ostreatus developed on all substrates when supplemented with malt bagasse. On the other hand, the needs of each lineage should be taken into account with regard to rates used in the substrates for cultivation.

Author Biographies

Larissa Fratini da Silva, Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado
Graduada em Ciências Biológicas pelo Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado, Bauru (SP), Brasil.
Giovana Cristina Pinto Alves da Silva, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista - UNESP
Mestre em Agronomia (Energia na Agricultura) pela Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista (UNESP), Botucatu (SP), Brasil.
Olívia Gomes Martins, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista - UNESP
Doutoranda em Agronomia (Energia na Agricultura) pela Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista (UNESP), Botucatu (SP), Brasil.
José Raimundo de Souza Passos, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista - UNESP
Doutor em Agronomia, docente permanente do Programa de Pós-graduação em Ciência Florestal (PPPCF), Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista (UNESP), Botucatu (SP), Brasil.
Meire Cristina Nogueira de Andrade, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista - UNESP
Doutora em Agronomia, docente permanente do Programa de Pós-graduação em Agronomia (Energia na Agricultura), Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista (UNESP), Botucatu (SP), Brasil.

References

ANDRADE, M. C. N. Crescimento micelial, produção e características bromatológicas do shiitake em função de linhagens e de propriedades físicas e químicas de espécies e clones de eucalipto. 2007. 195f. Tese (Doutorado em Agronomia - Energia na Agricultura) - Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista, Botucatu, 2007.

ANDRADE, M. C. N.; CHAVARI, J. L.; MINHONI, M. T. A.; ZIED, D. C. Crescimento micelial in vitro de cinco linhagens de Agaricus bisporus submetidas a diferentes condições de temperatura. Acta Scientiarum. Agronomy, v. 32, n. 1, p. 69-72, 2010.

BELLETTINI, M. B.; FIORDA, F. A.; MAIEVES, H. A.; TEIXEIRA, G. L.; HORNUNG, P. S.; MACCARI JÚNIOR, A.; RIBANI, R. H. Factors affecting mushroom Pleurotus spp. Saudi Journal of Biological Sciences, v. 26, n. 4, p. 633-646, 2019.

CHEN, A. W. What is shiitake? In: MUSHWORLD. Mushroom growers handbook 2. Shiitake cultivation. Korea: MushWorld, p. 4-6, 2005.

CONDÉ, V. F.; DE OLIVEIRA, J. E. Z.; DE OLIVEIRA, D. M. F. Farinha de Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. (cogumelo Hiratake) enriquecido em ferro. Ciência e Natura, v. 39, n. 1, p. 1-6, 2017.

DE ALMEIDA, A. C. P. S.; DA SILVA, L. M. M. M.; BRITO NETO, J. S.; GUEDES-CELESTINO, E. L. F.; DA SILVA, J. M.; SILVA, C. S.; NASCIMENTO, M. S.; DE CRISTO, C. C. N.; DOS SANTOS, T. M. C. Cultivo axênico de cogumelos comestíveis em resíduos agroindustriais. Revista Craibeiras de Agroecologia, v. 3, n. 1, p. 6651, 2018.

DE FREITAS, A. G. Relevância do mercado cervejeiro Brasileiro: avaliação e perspectivas e a busca de uma agenda de regulação. Pensamento & Realidade, v. 30, n. 2, p. 22-33, 2015.

DONINI, L. P.; BERNARDI, E.; MINOTTO, E.; DO NASCIMENTO, J. S. Desenvolvimento in vitro de Pleurotus spp. sob a influência de diferentes substratos e dextrose. Arquivos do Instituto Biológico, v. 72, n. 3, p. 331-338, 2005.

DONINI, L. P.; BERNARDI, E.; MINOTTO, E.; DO NASCIMENTO, J. S. Efeito da suplementação com farelos no crescimento in vitro de Pleurotus ostreatus em meios à base de capim-elefante (Pennisetum spp.). Arquivos do Instituto Biológico, v. 73, n. 3, p. 303-309, 2006.

DOS REIS, M. F.; ROCHA, C. L. M. S. C. Efeito de extratos aquosos dos cogumelos Lentinula edodes e Pleurotus ostreatoroseus sobre o desenvolvimento vegetativo de Aspergillus nidulans. SaBios-Revista de Saúde e Biologia, v. 11, n. 2, p. 42-52, 2017.

FIGUEIRÓ, G. G.; GRACIOLLI, L. A. Influência da composição química do substrato no cultivo de Pleurotus florida. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 5, p. 924-930, 2011.

LOPES, P. R. M.; MORALES, E. M.; MONTAGNOLLI, R. N. Cerveja brasileira: do campo ao copo. Revista Agronomia Brasileira, v. 1, n. 1, p. 1-4, 2017. Disponível em: https://www.fcav.unesp.br/Home/departamentos/fitossanidade/laboratoriodematologia/agronomiabrasileira/rab201711rdoi.pdf. Acesso em: 25 maio. 2020.

MAPA - MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Manual de métodos analíticos oficiais para fertilizante e corretivos. Brasília: MAPA/SDA/CGAL, 2007, 220p.

MARINO, R. H.; DE ABREU, L. D.; MESQUITA, J. B.; RIBEIRO, G. T. Crescimento e cultivo de diferentes isolados de Pleurotus ostreatus (jacq.:fr) kummer em serragem da casca de coco. Arquivos do Instituto Biológico, v. 75, n. 1, p. 29-36, 2008.

MENEZES, C. R.; BARRETO, A. R. Biodegradação de resíduos linocelulósicos por fungos basidiomicetos: Caracterização dos resíduos e estudo do complexo enzimático fúngico. Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental, v. 19, n. 2, p. 1365-1391, 2015.

MUSSATTO, S. I.; DRAGONE, G.; ROBERTO, I. C. Brewer's spent grain: generation, characteristics and potential applications. Journal of Cereal Science, v. 43, n. 1, p. 1-14, 2006.

NELDER, J. A.; WEDDERBURN, R. W. Generalized linear models. Journal of the Royal Statistical Society Series A, v. 135, n. 3, p. 370-384, 1972.

RICARDO, S.; SANCHES-SILVA, A.; RAMOS, F.; CASTILHO, M. C. Determinação do ergosterol no cogumelo ostra (Pleurotus ostreatus) cultivado em borras de café e palha de trigo. Boletim Epidemiológico Observações, v. 6, n. 18, p. 32-35, 2017.

SAAD, A. L. M.; LIMA, F. S.; ANDRADE, M. C. N. Adubo orgânico consorciado com gramíneas para o cultivo do cogumelo Ganoderma lucidum. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 11, n. 2, p. 561-572, 2018.

SAAD, A. L. M.; VIANA, S. R. F.; SIQUEIRA, O. A. P. A.; SALES-CAMPOS, C.; ANDRADE, M. C. N. Aproveitamento de resíduos agrícolas no cultivo do cogumelo medicinal Ganoderma lucidum utilizando a tecnologia chinesa “JunCao”. Ambiência, v. 13, n. 3, p. 271-283, 2017.

SCHMIDT, P.; WECHSLER, F. S.; VARGAS JUNIOR, F. M.; ROSSI, P. Valor nutritivo do feno de braquiária amonizado com uréia ou inoculado com Pleurotus ostreatus. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 32, n. 6, p. 2040-2049, 2003.

SILVA, E. G.; DIAS, E. S.; SIQUEIRA, F. G.; SCHWAN, R. F. Análise química de corpos de frutificação de Pleurotus sajor-caju cultivado em diferentes concentrações de nitrogênio. Food Science and Technology, v. 27, n. 1, p. 72-75, 2007.

SOUSA, F. T.; DA SILVA, M. A. P.; OLIVEIRA, D. E. C.; PLÁCIDO, G. R.; CAGNIN, C.; MOURA, L. C.; SOUZA, D. G.; CALIARI, M.; LIMA, M. S. Modelagem matemática da secagem e propriedades físicas e funcionais do bagaço de malte. Global Science and Technology, v. 9, n. 3, p. 51-61, 2016.

WESTFALL, P. H.; TOBIAS, R. D.; WOLFINGER, R. D. Multiple comparisons and multiple tests using SAS. Cary: SAS Institute, 1999.

Published
2021-06-28
Section
Tecnologias Limpas