Toxicity of Açaí effluent in Brassica oleracea seeds

Authors

  • Antônia Vanessa da Silva Coutinho Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA
  • Antˆˆônia Vitória Damasceno da Costa Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA
  • Marcela Oliveira das Mercês Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA
  • Jucelino da Silva Coutinho Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA
  • Wanderson Cunha Pereira Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA
  • Thaisa Pegoraro Comassetto Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2021v14n3e8393

Keywords:

bioassay, germination, cabbage, reuse

Abstract

Açaí (Euterpe oleracea) is a native fruit from Amazon that, in addition to having high nutritional potential, has a prominent role in the commercial, economic and cultural sectors of the northern population of Brazil. During the processing of açaí, a significant amount of effluents is generated, which destination is uncertain, mainly in smaller centers. The objective of this study is to evaluate the toxicity of the raw and diluted açaí effluent using bioassays with cabbage (Brassica oleracea). The tests were carried out in a petri dish and germination chamber for 120 hours, in complete absence of light, at 24ºC, with raw and diluted effluent in concentrations of 25%, 50% and 75%, in addition to the control treatment with water. The effluent diluted in 25% showed positive results for seed germination and root growth. However, the regression analysis indicated an inverse linear relationship and the toxicity increased as the açaí effluent was more concentrated, which may be related to the organic and inorganic matter levels and the effluent acidity. These results indicate the need for açaí beaters to dilute and / or treat the effluent before disposal in the receiving bodies and / or in the soil.

Author Biographies

Antônia Vanessa da Silva Coutinho, Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

Discente do Curso de Ciências Biológicas da Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), Campus Capitão Poço (PA), Brasil.

Antˆˆônia Vitória Damasceno da Costa, Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

Graduada em Ciências Biológicas pela Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), Campus Capitão Poço (PA), Brasil.

Marcela Oliveira das Mercês, Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

Gradua em Ciências Biológicas e Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia aplicada à agropecuária (PPGBAA) da Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA), Belém (PA), Brasil.

Jucelino da Silva Coutinho, Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade Federal Rural da Amazônia e Mestrando no Programa de Pós-Graduação em Botânica Tropical, Museu Emilio Goeldi, Universidade Federal Rural da Amazˆˆônia (UFRA), Belém (PA), Brasil.

Wanderson Cunha Pereira, Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

Mestre em Estatística pelo Programa de Pós-Graduação em Matemática e Estatística (PPGME) da UFPA, Campus Belém; Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Biologia Ambiental (PPBA) da UFPA, Campus Bragança, Pará, Brasil.

Thaisa Pegoraro Comassetto, Universidade Federal Rural da Amazônia - UFRA

Doutora em Recursos Hídricos e Saneamento Ambiental. Docente dos cursos de Ciências Biológicas e Engenharia Florestal da Universidade Federal Rural da Amazônia, campus Capitão Poço (PA), Brasil.

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Published

2021-06-28

How to Cite

Coutinho, A. V. da S. ., Costa, A. V. D. da, Mercês, M. O. das ., Coutinho, J. da S. ., Pereira, W. C. ., & Comassetto, T. P. . (2021). Toxicity of Açaí effluent in Brassica oleracea seeds. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 14(3), 743–752. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2021v14n3e8393

Issue

Section

Environment