Substrates and electric conductivity levels of irrigation water in radish culture

Keywords: Raphanus sativus L, Salinity, Water quality

Abstract

Salinity is one of the main environmental factors that limit growth and productivity in agriculture. However, the use of organic matter may be an alternative to reduce damaging effects due to salt access in plants. Current assay evaluates the growth of radish cultivated in substrates and levels of salinity in irrigation water. Treatments comprised three types of substrates (layer soil 0-20 cm; filter + soil; earthworm humus + soil) mixed at 3:1 proportion and five electric conductivities of irrigation water (0.5; 1.5; 2.5; 3.5; 4.5 dS m-1). Randomized design comprised factor scheme 3 x 5, with 15 treatments with four replications and one plant per plot, totaling 60 experimental units. Radish plants were evaluated with regard to leaves, plant height, leaf area, relative index of chlorophyll, root mass and dry matter of aerial section. Increasing levels of salinity of irrigation water caused a decrease in the number of leaves, plant height, leaf area, relative rate of chlorophyll, root mass and dry mass of the aerial section of radish cultivar Crimson Gigant. However, substrates with earthworm humus diminished the damaging levels of salinity. The latter may be a viable alternative for radish plant in saline stress conditions.

Author Biographies

Mirandy dos Santos Dias, Universidade Federal de Campina Grande - UFCG
Agrônomo pelo Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal de Alagoas (CECA-UFAL). Doutorando em Engenharia Agrícola (Irrigação e Drenagem) na Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Campina Grande (PB), Brasil.
Lígia Sampaio Reis, Universidade Federal de Alagoas - UFAL
Doutora em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG). Professora adjunto da Universidade Federal de Alagoas, Campus de Engenharias e Ciências Agrárias (CECA-UFAL), Maceió (AL), Brasil.
Rilbson Henrique Silva dos Santos, Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE
Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal de Alagoas (UFAL). Mestrando no Programa de Pós Graduação em Produção Agrícola da Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE), Recife (PE), Brasil.
Francisco de Assis da Silva, Universidade Federal de Campina Grande - UFCG
Mestre em Horticultura Tropical pela Universidade Federal de Campina Grande (CCTA /UFCG). Doutorando no Programa de Pós Graduação em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Campina Grande (PB), Brasil.
João Paulo de Oliveira Santos, Universidade Federal da Paraíba - UFPB
Engenheiro Agrônomo. Mestre em Engenharia Ambiental pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFPE). Doutorando em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba (UFPB), João Pessoa (PB), Brasil.
Reinaldo de Alencar Paes, Universidade Federal de Alagoas - UFAL
Doutor em fitotecnia pela Universidade Federal Rural do Semi-árido. Professor na Universidade Federal de Alagoas, Campus de Engenharias e Ciências Agrárias (CECA-UFAL), Maceió (AL), Brasil.

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Published
2022-02-21
Section
Agrobusiness