RELATIONSHIP BETWEEN THE OCCURRENCE OF ENTEROPARASITOSIS AND HYGIENE PRACTICE OF FOOD HANDLERS: A REVIEW OF THE LITERATURE
Keywords:
Food Handling, Enteroparasitosis, Food HygieneAbstract
Economic development and life style changes have brought about an increase for food services. Food handling is one of the main causes in contamination since inadequate hygiene habits favor the spread of disease-causing microorganisms. Intestine parasites are still one of the main public health problems contaminating millions of people worldwide. Current research investigates the relationship between the occurrence of enteroparasitosis and hygiene practices in food handlers described in the literature. Data survey from the literature published between 2000 and 2012 in journals and magazines, in Portuguese and in foreign languages, at the Scielo research site, was analyzed. Several research works showed the relationship between food handlers and food-caused diseases. This is due to the fact that incorrect handling and the lack of hygiene care favor contamination by pathogenic microorganisms. Several studies also report that food handling in poor hygiene conditions is an important factor in the transmission of enteroparasites. Normally food handlers have low social and economical level which may jeopardize the adoption of good hygiene practices. The health of food handlers should be evaluated by periodic laboratory tests, coupled to training and sanitary education to lessen possible contamination and dissemination of diseases transmitted by food.Downloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
2014-03-25
How to Cite
Cunha, L. F., & Amichi, K. R. (2014). RELATIONSHIP BETWEEN THE OCCURRENCE OF ENTEROPARASITOSIS AND HYGIENE PRACTICE OF FOOD HANDLERS: A REVIEW OF THE LITERATURE. Saúde E Pesquisa, 7(1). Retrieved from https://periodicos.unicesumar.edu.br/index.php/saudpesq/article/view/2634
Issue
Section
Artigos de Revisão
License
A submissão de originais para a revista Saúde e Pesquisa implica na transferência da Carta Concessão de Direitos Autorais, pelos autores, dos direitos de publicação digital para a revista após serem informados do aceite de publicação.A Secretaria Editorial irá fornecer da um modelo de Carta de Concessão de Direitos Autorais, indicando o cumprimento integral de princípios éticos e legislação específica. Os direitos autorais dos artigos publicados nesta revista são de direito do autor, com direitos da revista sobre a primeira publicação. Os autores somente poderão utilizar os mesmos resultados em outras publicações, indicando claramente a revista Saúde e Pesquisa como o meio da publicação original. Em virtude de tratar-se de um periódico de acesso aberto, é permitido o uso gratuito dos artigos, principalmente em aplicações educacionais e científicas, desde que citada a fonte. A Saúde e Pesquisa adota a licença Creative Commons Attribution 4.0 International.
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.