MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF PLATES AND CUTLERY IN SELF-SERVICE AND POPULAR RESTAURANTS IN JUAZEIRO DO NORTE, BRAZIL
Keywords:
Microorganisms, Self-Service Restaurants, UtensilsAbstract
The number of self-service restaurants has been increasing continually due to female insertion in the labor market and to industrial and commercial industries, with the continuous gap between the working places and homes. Issues on the origin and quality of meals in these restaurants have been discussed due to the possibility of contamination and consequently food-originating diseases. Good practices in the manufacture, handling and storing of food, according to procedures by the Brazilian Agency of Sanitary Vigilance, are mandatory, with special reference to the microbiological investigation of utensils used, such as plates and cutlery. In fact, they are in constant contact with food during intake. Current paper analyzes plates and cutlery in self-service and other popular restaurants in Juazeiro do Norte CE Brazil, from the microbiological point of view. Assays were conducted on samples of plates and cutlery, inoculated in BHI and in chromogenic culture CPS. E. coli was positive by EMB and the multiple tube technique was employed for CTT analyses. Results revealed fungus, Escherichia coli, Klebsiella sp., Proteus sp. Pseudomonas sp. Staphylococcus sp. and Streptococcus sp. CTT analyses revealed 20% prevalence for self-service restaurants and 90% for popular ones. Inefficient hygiene-sanitary conditions were extant in the restaurants under analysis.Downloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
2014-12-05
How to Cite
Silva, M. L. Q. da, Aquino, P. E. A., Garcia Leandro, L. M., Alves, F. de M., Barros, F. C. N., & Vandesmet, V. C. S. (2014). MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF PLATES AND CUTLERY IN SELF-SERVICE AND POPULAR RESTAURANTS IN JUAZEIRO DO NORTE, BRAZIL. Saúde E Pesquisa, 7(3). Retrieved from https://periodicos.unicesumar.edu.br/index.php/saudpesq/article/view/3699
Issue
Section
Artigos Originais
License
A submissão de originais para a revista Saúde e Pesquisa implica na transferência da Carta Concessão de Direitos Autorais, pelos autores, dos direitos de publicação digital para a revista após serem informados do aceite de publicação.A Secretaria Editorial irá fornecer da um modelo de Carta de Concessão de Direitos Autorais, indicando o cumprimento integral de princípios éticos e legislação específica. Os direitos autorais dos artigos publicados nesta revista são de direito do autor, com direitos da revista sobre a primeira publicação. Os autores somente poderão utilizar os mesmos resultados em outras publicações, indicando claramente a revista Saúde e Pesquisa como o meio da publicação original. Em virtude de tratar-se de um periódico de acesso aberto, é permitido o uso gratuito dos artigos, principalmente em aplicações educacionais e científicas, desde que citada a fonte. A Saúde e Pesquisa adota a licença Creative Commons Attribution 4.0 International.
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.