EVALUATION OF HYGIENE-SANITARY CONDITIONS OF RAW MILK AND RENNET CHEESE SOLD IN PUBLIC MARKETS IN NORTHERN PIAUÍ, BRAZIL

  • Jhones do Nascimento Dias Universidade Federal do Piauí - Campus Ministro Reis Velloso
  • Laíza Lima Fontinele Universidade Federal do Piauí - Campus Ministro Reis Velloso
  • Stella Maris de Oliveira Machado Universidade Federal do Piauí
  • Jefferson Soares de Oliveira Universidade Federal do Piauí
  • Gustavo Portela Ferreira Universidade Federal do Piauí
  • Anna Carolina Toledo da Cunha Pereira Universidade Federal do Piauí
Keywords: Coliforms, Food Contamination, Dairy Products

Abstract

The microbiological quality of raw milk and rennet cheese is directly related to the production and commercialization of the product. Current research evaluated the hygiene-sanitary conditions by detecting microorganisms that indicate contamination of raw milk and rennet cheese commercialized in public markets in Parnaíba PI Brazil. Sixteen samples of raw milk and 16 samples of rennet cheese (8 samples kept under refrigeration and 8 without) were collected in four different public outlets between April and October 2012. Eleven out of 16 samples of raw milk had a high number of total and thermotolerant coliforms. Twelve out of the 16 samples of rennet cheese had high total coliforms, with eleven exceeding standards by the health department ANVISA. Cheese conservation was also assessed and results revealed that raw milk and rennet cheese are commercialized in Parnaiba without hygiene and sanitary precautions. The final product exhibited a high number of microorganisms indicating contamination, with great risks for public health.

Author Biographies

Jhones do Nascimento Dias, Universidade Federal do Piauí - Campus Ministro Reis Velloso
Mestre em Biotecnologia pela Universidade Federal do Piauí - UFPI, Teresina (PI), Brasil.
Laíza Lima Fontinele, Universidade Federal do Piauí - Campus Ministro Reis Velloso
Graduada em Biomedicina pela Universidade Federal do Piauí - UFPI, Teresina (PI), Brasil.
Stella Maris de Oliveira Machado, Universidade Federal do Piauí
Graduada em Biomedicina pela Universidade Federal do Piauí, Campus Ministro Reis Velloso - CMRV-UFPI, Parnaíba (PI), Brasil.
Jefferson Soares de Oliveira, Universidade Federal do Piauí
Doutor em Bioquímica pela Universidade Federal do Ceará - UFC; Docente Adjunto III, lotado no Curso de Bacharelado em Biomedicina da Universidade Federal do Piauí, Campus Ministro Reis Velloso - CMRV-UFPI; membro efetivo dos programas de Mestrado em Biotecnologia e Ciências Biomédicas CMRV-UFPI, Paranaíba, (PI), Brasil.
Gustavo Portela Ferreira, Universidade Federal do Piauí
Doutor em Ciências Biológicas: área Microbiologia, pelo ICB, na Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG, Brasil; Membro efetivo dos mestrados em Biotecnologia e Ciências Biomédicas; Docente adjunto II, da Universidade Federal do Piauí, Campus Ministro Reis Velloso - CMRV-UFPI, Parnaíba (PI), Brasil.
Anna Carolina Toledo da Cunha Pereira, Universidade Federal do Piauí
Doutora em Ciências Biológicas (Microbiologia) pela Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG; Docente Adjunta III, Membro Efetivo e Orientadora do Mestrado em Biotecnologia e do Mestrado em Ciências Biomédicas da Universidade Federal do Piauí - UFPI, Brasil.
Published
2015-09-28
Section
Artigos Originais