EVALUATION OF HYGIENE-SANITARY CONDITIONS OF RAW MILK AND RENNET CHEESE SOLD IN PUBLIC MARKETS IN NORTHERN PIAUÍ, BRAZIL
DOI:
https://doi.org/10.17765/1983-1870.2015v8n2p277-284Keywords:
Coliforms, Food Contamination, Dairy ProductsAbstract
The microbiological quality of raw milk and rennet cheese is directly related to the production and commercialization of the product. Current research evaluated the hygiene-sanitary conditions by detecting microorganisms that indicate contamination of raw milk and rennet cheese commercialized in public markets in Parnaíba PI Brazil. Sixteen samples of raw milk and 16 samples of rennet cheese (8 samples kept under refrigeration and 8 without) were collected in four different public outlets between April and October 2012. Eleven out of 16 samples of raw milk had a high number of total and thermotolerant coliforms. Twelve out of the 16 samples of rennet cheese had high total coliforms, with eleven exceeding standards by the health department ANVISA. Cheese conservation was also assessed and results revealed that raw milk and rennet cheese are commercialized in Parnaiba without hygiene and sanitary precautions. The final product exhibited a high number of microorganisms indicating contamination, with great risks for public health.Downloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
2015-09-28
How to Cite
Dias, J. do N., Fontinele, L. L., Machado, S. M. de O., Oliveira, J. S. de, Ferreira, G. P., & Toledo da Cunha Pereira, A. C. (2015). EVALUATION OF HYGIENE-SANITARY CONDITIONS OF RAW MILK AND RENNET CHEESE SOLD IN PUBLIC MARKETS IN NORTHERN PIAUÍ, BRAZIL. Saúde E Pesquisa, 8(2), 277–284. https://doi.org/10.17765/1983-1870.2015v8n2p277-284
Issue
Section
Artigos Originais
License
A submissão de originais para a revista Saúde e Pesquisa implica na transferência da Carta Concessão de Direitos Autorais, pelos autores, dos direitos de publicação digital para a revista após serem informados do aceite de publicação.A Secretaria Editorial irá fornecer da um modelo de Carta de Concessão de Direitos Autorais, indicando o cumprimento integral de princípios éticos e legislação específica. Os direitos autorais dos artigos publicados nesta revista são de direito do autor, com direitos da revista sobre a primeira publicação. Os autores somente poderão utilizar os mesmos resultados em outras publicações, indicando claramente a revista Saúde e Pesquisa como o meio da publicação original. Em virtude de tratar-se de um periódico de acesso aberto, é permitido o uso gratuito dos artigos, principalmente em aplicações educacionais e científicas, desde que citada a fonte. A Saúde e Pesquisa adota a licença Creative Commons Attribution 4.0 International.
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.